Stričeva kuharica
Batt1

Photo: Facebook

Kadel na buzaru

Onda sam vidio kadele (samo za žabare i kontinentalce: Kadel je vrsta malog morskog psa) i zaletio se to kupiti, ali po cijeni od 60,00 kn za kg (cena iz 2010. godine) učinili su mi se preskupi – pa orade i brancini se nađu već za 45,00 kn za kg. Doduše ne sad kad je puno turista. Onda sam promislio – pa ja imam samo tu jednu Strinu, daj ne škrtari. Pol' kile će nam biti dosta – i eto kupio ja lijep komad kadela od ½ kg.

Osim kadela treba za buzaru sve ono što i inače treba za buzaru – češnjak, peršin, maslinovo ulje, bijelo vino, krušne mrvice, a od ostalih dodataka trebaju vam i usoljeni ili ukiseljeni kapari i vrhnje za kuhanje. Sol i papar niti ne spominjem – to ne ide samo u kolače. Neke kolače.

Kada kupujete kadela kupite onoga već očišćenoga, pa ga narežite na fete (kolutove) i kratko popržite na kapi maslinovog ulja – čisto da se ne hvata za tavu. Sklonite te prćene komade negdje na toplo i neka čekaju svoj red za kasnije.

U istu tavu sada ulijte ½ dl maslinova ulja i na laganoj vatri propržite u njemu dva-tri češnja usitnjenog češnjaka i pol maca usitnjenog peršina. Vratite sada komade kadela u tavu, dolijte 1 dl bijelog vina, pospite sa žlicom krušnih mrvica (nije obavezno), lagano protresite tavu u kuhajte oko desetak minuta. To vam je taman toliko da i vi gucnete žluk-dva tog bjelog vina i da nasitno nasjeckate jedno dvije žlice kapara, dodajte ih u tavu i sve zalijte s 1 ½ dl kiselog vrhnja za kuhanje, pa ostavite da proključa još minutu. Skinite s vatre, pospite drugom polovicom nasjeckanog maca peršina i stavite na vatru da ponovo jednom provri. Skinite s vatre i ostavite par minuta da vrhnje stisne toč (umak).

Uz to probajte poslužiti domaće fuže, a dobro dođu i svježe tagliatele. Salata – zelena ili kakav mladi radić – primo taglio.

Dobar tek želi vam Stric.

P.S. Ukoliko nemate kadela, ovo možete sasvim solidno pripremiti i sa ugorom. Možda vam se svidi još i više.

*Prenosimo sa prijateljskog portala Pula-online

Oceni 5