Weekend Videos
Kffk 01 S

Photo: YouTube

Kafkine metamorfoze i druge priče

Ples do promene: Adaptacija Arthura Pite donosi nove metamorfoze, i novi pogled na Kafku. Kriza koja pogađa pozorišta u vreme koronavirusa dovela je mnoge predstave online, pa je tu i ova plesna fantazija.

Lude, slatke, pametne: Tipovi "ludih", pametnih ali smotanih, te lepih ali glupih (da navedemo samo nekoliko) svima su nam poznati iz filmova. The Take analizira i dekonstruiše te trope u pitkom i zanimljivom maniru.

O umetniku: Filmski san (2018) je prvi dokumentarni film o Živku Nikolicu, a reditelj je Bojan Popović. Film je realizovan u produkciji Televizije Crne Gore i premijerno emitovan u oktobru i novembru 2018. godine. U filmu govore kolege velikog reditelja, a o tome kakav je bio čovek, te umetnik.

Dance like nobody's watching: O važnosti i smislu plesa govori nam Škola života, a sve pod primamljivim naslovom videa. Sada konačno možemo da igramo kao da nas niko ne gleda.

O automobilu: Film koji kroz sudbine različitih ljudi pokušava da rasvetli fenomen YUGO automobila, simpatičnog marginalca, malih kapaciteta, ali velikih ambicija i to u periodu od 1980-2008, tokom kog je i trajala njegova proizvodnja. Film kombinuje izjave autentičnih radnika koji su radili na proizvodnji YUGO-a, arhivu, kao i rekonstrukcije različitih fragmenata iz YUGO istorije koji ga prikazuju i kao porodični, ali i kao „mangupski“ auto, kao deo velikog američkog sna, ili kao simbol izneverenih očekivanja. Ovaj film je mali „komemorativni“ osvrt na istoriju automobila koji je dugo vremena duhovito i istinito, a nekad i slučajno, simbolizovao vreme tokom kog se proizvodio.

I još malo od Živka Nikolića: Nekoliko filmova, mahom kratkih, koji nas vode u još dublje razumevanje velikog reditelja.

Oceni 5