Ivica Vdović, dobri dečko rock'n' rolla
ivica vdović

Na omladinskom festivalu u Subotici: Ivica Vdović tokom nastupa grupe Šarlo akrobata

Photo: Arhiva/ Dejan Mrkić

Kako bubanj kaže

Ona se budi: Nezaboravni video grupe Šarlo akrobata

Ivan Ivica Vdović, poznatiji kao Vd, bio je dobri dečko rock'n' rolla. Njegovo nasleđe je impresivno, njegova ličnost misteriozna. Kada se saberu svi akteri YU muzičke scene osamdesetih, s akcentom na novotalasnu, gotovo da se u dlaku znaju njihovi životi. S Vdom je stvar donekle drugačija. Sem činjenice da je bio vanserijski bubnjar, možda i do danas neprevaziđen, da je učestvovao u kreiranju možda najbitnijeg beogradskog benda Šarlo akrobata i to ne  tek kao deo ritam sekcije, kako to često biva sa bubnjarima, već kao punopravni i punovažni njegov deo, te da je preminuo kao prva registrovana HIV osoba, bolesti koja će poharati beogradsku muzičku scenu, veći deo njegove svakodnevnice je obavijen misterijom.

Sonja Savić je možda najdoslednije ostala privržena Vdovom liku i delu. Pripisivala mu je ključne zasluge ne samo za nastanak novog talasa već i za klesanje Mladenovića i Koje i u muzičkom i u ličnom smislu. Gotovo da nema bubnjara u Beogradu čiji beat nešto znači da ga ne ističe kao muziku po sebi, a ne samo dečka zaduženog za održavanje ritma. U prilog tome govori i činjenica da su ga Poljaci nosili na rukama nakon svirke na jednom od koncerata na turneji po zemlji iza gvozdene zavese.

Na Ivanovu ličnost je nešto svetla bacila tadašnja televizijska voditeljka Hita meseca opisujući ga kao osobu van vremena i prostora nesviklu na upotrebu telefona. Kako sama kaže imao je običaj da zviždi ispod prozora kada se želeo videti s njom.I umelo je da traje.

Novotalasni Beograd: Bebi Dol, Ivica Vdović, Ljubomir Jovanović Jovec

Koliko je ritam bio osnova njegovog života govori podatak da se nikada nije odvajao od bubnjarskih palica koje je nosio gde god da je krenuo. Prosto, reklo bi se da je bio talking drum.

Karijeru je započeo u grupama Limunovo drvo, nakratko u Suncokretu da bi je ovenčao učešćem u Šarlo akrobati. Nakon albuma Bistriji ili tuplji čovek biva kad..., imao je ideju da se bendu priključe Bebi Dol i Goran Vejvoda kao stalni članovi. To se nije desilo. Vd se zajedno s Kojom pojavio i u filmu Miše Radivojevića Dečko koji obećava, kultnom delu za koji su snimili i muziku.

Nakon raspada Šarla zajedno s Milanom Mladenovićem formira Katarinu II koju napušta nakon objavljivanja prvog albuma, po mom ličnom mišljenju najboljeg koji je ta grupa ikada snimila. Pripisuju mu se zasluge za uvođenje Margite Stefanović u svet beogradskog rock n rolla.

VD nije krio da je bolestan. Sonja Savić tvrdi da ga je čitav grad počeo izbegavati. Kopneo je polako i zdravstveno i muzički. Sporadično se pojavljivao tu i tamo, ali onog snažnog muzičkog elana s kojim je protresao jugoslovenski rock n roll prosto više nije bilo. Preminuo je septembra 1992. u trideset i prvoj godini života.

Vd mi je bio i ostao najsimpatičniji akter na jugoslovenskoj muzičkoj sceni. S likom deteta, donekle nalik Rottenu, ali sa dobrodušnim izrazom lica, neverovatnim smislom za udaraljke, danas bi imao 59 godina. Rođen je 23. februara 1961.

                                                                                                                                                                                                   

Oceni 5