Muzička pop ikona 2017.
Dua Lipa

Photo: hubwav.com

Kako je Dua Lipa postavila nova pravila

Ona je i zvanično popularnija od Arijane Grande i Rijane, da ne pominjemo Bijonse i Tejlor Svift. Britanska zvezda u usponu Dua Lipa nedavno je proglašena za najslušaniju pevačicu 2017. u Velikoj Britaniji, prema statistici muzičkog servisa Spotify, pa se čini da je njena pesma broj jedan „New Rules“ (nova pravila) vrlo prigodno naslovljena. Mladim solo pevačicama ove godine nije bilo lako da izbiju na vrh, međutim, ovu dvadesetdvogodišnju devojku mnogi vide kao autentičnu predstavnicu mladih žena: nezavisnu, cool i sigurnu u svoju seksualnost.

Lipa je odrasla u Britaniji, ali se u svojoj 13. godini sa roditeljima vratila na rodno Kosovo. Dve godine kasnije sama se vratila u London u želji da zpočne muzičku karijeru. Najpre je na Internet postavljala obrade pesama. Kasnije je potpisala ugovor sa kućom Warner Bros, a njene originalne pesme brzo su postale hitovi. Prvi singl „Be the One“ pre dve godine je zauzeo deveto mesto na top-listi, nakon čega su usledili singlovi koji su se rasprodali u zlatnim i platinastim tiražima, što je kulminiralo u februaru ove godine, kada su tri njene pesme bile među top 15 u zemlji.

„To ju je učinilo najaktuelnijom pevačicom u tom trenutku“, kaže Džejms Masterton, ekspert za muzičke top-liste. „Nije slučajno što je prva pesma koju je nakon toga izbacila postala i njen najveći hit.“ Lipa je „New Rules“ objavila u julu kao peti singl sa svog debi albuma i, kao i pevačica, singl je polako, ali sigurno došao do prvog mesta.

Lipa je uvek odlučno govorila o feminizmu i osnaživanju mladih žena, njenih fanova, što se odrazilo i na njenu muziku. „New Rules“ je himna o raskidima i poruka ženama kako treba da se ponašaju kada je reč o lošim bivšim momcima. Spot za tu pesmu u prvi plan ističe žensku solidarnost, izgleda elegantno i iskreno, a postao je i viralni hit. Do sada spot na Youtubeu ima 746 miliona pregleda, što ga svrstava u najgledanije spotove u Velikoj Britaniji 2017.

Nekada su singlovi imali nagle uspone i padove na top-listama, dok se danas polako penju na listama, započinjući najpre među najniže rangiranim singlovima, a uspon doživljavaju kasnije. To otežava konstruisanje autentičnog letnjeg hita – nazovimo to globalnim zagrevanjem u pop muzici. Međutim, pesma „New Rules“ je uspela da postane pravi hit leta. Snimak sa čuvenog festivala Glastonbury, gde publika peva svaku reč pesme „Be the One“, takođe je postao viralan.

Izlazak debi albuma Due Lipa triput je odlagan, što je delovalo kao loš znak. Međutim, njegova prodaja širom sveta bila je konstantna, dosad se prodao u čak 1,2 miliona primeraka, što je danas prilično visoko, a prodaje se i dalje. Martin Talbot, čelnik kompanije „Official Charts“, ističe da je gotovo polovina prodatih albuma kupljena zapravo kao fizička kopija albuma, što potvrđuje da Lipa nije pevačica koju slušaju samo na Internetu, preko takozvanih streaming platformi kao što je Spotify.

Duin uspeh je i lekcija o važnosti negovanja talenta, umesto drskog otkaza nakon jednog neuspeha. „Izdavačke kuće su brzo naučile kako da ponovo igraju igru na duge staze, na način koji verovatno nije viđen još od '80-ih“, kaže Masterton. „Menadžeri više nisu u panici da brzo otpišu investiciju, što svima donosi korist.“

Elspet Meri, publicista norveške pop zvezde Sigrid, kaže da je važno pustiti da se kampanja odvija prirodno. „Ovo je uzbudljivo vreme jer streaming servisi dozvoljavaju dugovečnost sve dok je muzičar produktivan i izdaje nove pesme češće nego tokom tradicionalne kampanje“.

Kad smo kod toga, 2018. će izaći novi, sedmi singl sa prvog albuma Due Lipa, pesma „IDGAF“, koja je možda još jača od „New Rules“. Ali, ako se u kampanji iskoristi svaki mogući put do uspeha, zar se njeni apetiti neće povećati? „Dui motivacija nikad nije bila problem“, kaže njen menadžer Ben Moson. „Vrlo je zadovoljna svojim uspehom i odlučna da u 2018. bude još bolja.“

Osnove koje je ona postavila ne mogu se zanemariti. Ako su njoj bile potrebne dve godine za ovakav uspeh, njene koleginice u usponu tek treba da ostvare svoj pun potencijal. Čak i nova pravila postoje da bi se kršila.

*Tekst prenosimo sa portala lista The Guardian


Galerija

Oceni 5