Sjećanje na Mihaljinčevu pjesmu “Proplakat će zora” sa Splita '71
Misso 09 S

Pljunuti Cassius Clay: Mišo Kovač na festivalu Split '71

Photo: Stanko Karaman

Kako je kralj Mišo Kovač postiga hat-trick

Totalno samopouzdanje: Mišo Kovač u letnjoj varijantiMišo Kovač je doša auton prid ulaz kampa Trstenik, di san priko Student servisa radija ka noćni čuvar, zapipija je i učinija mot rukon da dođen do njega. Kad san doša, pita me je more li se kroz kamp doć do hotela Split.

Reka san mu da ne more, da se triba auton vratit nazad, a onda san ga upita: “Oćete li da ja sidnen s vama u auto i pokažen van put do hotela ‘Split’?”

Zafalija mi je, za par minuti smo došli do hotela kojega je tražija. Ja san krenija na noge nazad prema kampu, zazva me je i pita bi li iša gledat finalnu večer Festivala Splita 1971. Da bi li!? Jedva san dočeka reć mu:

“Oću od gušta, zamoliću šjor Danu da bude u kampu dok ja s festivala ne dođen u svoju smjenu!” Reka mi je da sutra, na dan finalne večeri, dođen u podne u hotel “Marjan”, tamo će mi dat kartu za finale Festivala. Sutradan je, naslonjen na šank, pušeći cigaretu, Mišo Kovač govorija novinaru “Slobodne Dalmacije” Peri Samardžiji:

“Slušaj prijatelju Pero, šta ti Mišo kaže: večeras ću s pismon Proplakat će zora - napravit lom! Zapanti Pero, Mišine riči: večeras me može pobjedit jedino neko ko bude piva himnu!” Pero Samardžija se smija, slušalo je Mišine riči još nekoliko novinara, pa mu je Pero reka: “Mišo, ovu tvoju izjavu će neko sigurno objavit!” Mišo je to i tija: “Pero, ja zato to i govorin isprid novinara! A reću i ovo pa neka opet udru po meni: Ja i Cassius Clay smo isti!”

E, sad je Mišu Kovača začuđeno pogleda i Pero Samardžija, koji je dotad drža Mišinu stranu. Iznenadili su se i Mišini simpatizeri koji su se skupili oko svog idola.

Mišo Kovač se okrenija oko sebe, zapalija je novu cigaretu i reka rečenicu za koju je dobija aplauz: “Da, dobro ste čuli: Ja i Clay smo isti. I ja san najmoćniji, najbolji, najomiljeniji i najtraženiji! A ja san još i ono šta Cassius Clay nije: ja san i najtiražniji!” Od toga trenutka Mišu su okružili i oni šta dotad nisu bili blizu njega.

Proplakat će zora: Mišo Kovač i klapa Filip Dević na pozornici festivala Split '71

Mišo je nastavija: “Sutra će svi govorit i pisat – Mišo je kralj! A sad, na dan finalne večeri, ka i ovih zadnjih dana, meni ne daju najveće šanse. Nego guraju one za koje neće glasat ni svi oni kojima ovi daju karte za finale. Čudan smo mi svit, ja ne znan zašto se uvik držimo onoga: maloga rastegni, velikoga okini! Ja tako ne mislin, ja san zato da se malome uvik pomogne, ali nikad na štetu velikoga. Jeste li svi razumili šta van Mišo kaže, a?”

Svi su klimali glavom, Mišo se okrenija prema meni, reka mi je da ga pričekan dok se ne vrati iz sobe. Kad se vratija drža je u ruci kartu za finalnu večer, da mi je uz savjet: “Evo ti karta, ali nemoj glasat za mene zato šta san ti da kartu nego zato šta je moja pisma najbolja!”

E, sad se i on nasmija svojin ričima, a ja san otiša ća iz hotela “Marjan” i ostavija Mišu u društvu onih koji su upijali svaku njegovu rič. Uvečer san u bilu košulju, bile duge gaće i bile špagerice doša na finale Splitskog festivala. I prije početka odlučija san: glasaću za Mišu! On i klapa Filip Dević otpivali su pismu “Proplakat će zora”, za koju je, na tekst Drage Britvića, muziku napisa Stjepan Mihaljinec.

Sve pisme imale su i stranu verziju, Proplakat će zora je na talijanskon jeziku otpivala Grupa 4+4 di Paola Orlandi, u njijovoj verziji pisma se zvala “In fondo al quore”. Čin je završija pivat, Mišo je dobija ovacije krcatog gledališta, koje je podsjetilo na tribine Starog placa - zato šta je u gledalištu bilo sidenje i stajanje!

Proglašenje pobednika: Mišo Kovač sa pjesmom 'Proplakat će zora' kompozitora Stjepana Mihaljineca

Osta san do kraja festivala, glasa za Mišu Kovača, i odma iša ća. Nisan ima vrimena čekat proglašenje pobjednika, mora san ić u svoju smjenu noćnog čuvara u kampu Trstenik... Kad san ujutro doša doma, odma san, ka i svako jutro poslin posla, iša leć. Tek za obid san na Radio Splitu čuja da je Mišo Kovač apsolutni pobjednik Splita 1971. Učinija je ono šta niko osin njega nije uspija: spiker je reka da je Split sinoć doživija Mišin hat-trick!

Zato šta je pisma “Proplakat će zora” osvojila prvo misto po mišljenju stručnog žirija, po glasovima publike i po glasovima žirija novinara. A onda san na radiju moga čut i Mišinu izjavu: “Zna san da ću sve pomest, ova pisma je čudo!”

Mišo Kovač već je tad posta kralj hrvatske estrade...

* Priču iz knjige “Zadnja pošta riva” Milorada Bibića Mosora objavljenu u “Slobodnoj Dalmaciji” prenosimo sa dozvolom uredništva

** Posebno se zahvaljujemo Stanku Karamanu na sjajnim, retkim fotografijama koje je ustupio magazinu XXZ

Oceni 5