Jesmo li spremni za srbijansko ludilo glede 10. travnja?
Aabrac 22 S

Sprema da se otisne u Zonu sumraka: Danasova letilica

Photo: Braca Stefanović/XXZ

Kako je list “Danas” upao u Zonu sumraka

Za Danas spremni: Otkriven scenario lukavih Latina

Tanka je linija što spaja i razdvaja baljezgarije i ozbiljan zanat, a može i bez nje, konta uredništvo tobož nezavisnog beogradskog dnevnika Danas i u vrh naslovnice utovaruje megaekskluzivu pod naslovom "Sajam 'Jesmo li spremni' - na dan osnivanja NDH". Nisu tu smrdljivu petardu otkrili poslovično dobro obavešteni izvori tiražnijih dnevnika Informer, Alo, ili Srpski telegraf (pljuštaće suspenzije), nego su sablažnjujuću vest Danasu poverili "diplomatski krugovi bliski vlasti u Sarajevu".

Priča je turobna, opominjuća, ne čitajte između redova, sve je tiskano; na dan Nezavisne države Hrvatske 10. travnja Aleksandar Vučić otvara sajam i to gde - u Mostaru, pa se pride pominje i reč "spremni", u oficijelnom sloganu ove manifestacije.

"Dragan Čović, član Predsedništva Bosne i Hercegovine iz redova hrvatskog naroda, preuzeo je organizaciju i otvaranje 21. Međunarodnog sajma u Mostaru i, uprkos uobičajnoj, dugogodišnjoj praksi, da tu manifestaciju organizuju i otvaraju sva tri člana Predsedništva, pozvao je predsednika Srbije Aleksandra Vučića da održi govor umesto njih", piše Danas (autorka Snežana Čongradin).

Saznajemo i to, nije ekskluzivno, ali je pažnje vredno, da se Mladen Ivanić izgovorio ranije preuzetim obavezama, dok je Bakir Izetbegović dobio tek protokolarnu pozivnicu, šta god to značilo.

Onda na scenu stupa lukavi Latin iz poučnih srpskih kupusara, što će Danas, uz pomoć diplomate mentalnog sklopa komplementarnog sa kapacitetima urednika Dragoljuba Draže Petrovića, objasniti naivnom čitateljstvu:

Osobno vozilo redakcije Danasa: Iz vazduha se bolje vidi ustaška podvala

"Takođe, način na koji je Dragan Čović pristupio ovoj manifestaciji ima i neprijatnu simboličku ravan, jer je otvaranje zakazano za 10. april, na dan koji se obeležava kao zvanični datum osnivanja nacističke tvorevine Nezavisne Države Hrvatske (NDH). Istovremeno, kako su Danasu preneli sagovornici iz diplomatskih krugova bliski vlastima u Sarajevu, slogan ovogodišnjeg sajma u Mostaru glasi: 'Jesmo li spremni?', što u kontekstu datuma koji je izabran za otvaranje i tradicionalnog ustaškog pozdrava 'Za dom spremni', stvara neprijatnost ne samo u odnosu na istorijsku distancu, već i u odnosu na aktuelne pozicije i stavove koje zastupaju predstavnici hrvatskog naroda u BiH."

Kakvo poentiranje - Večernje novosti u panici, Politika deklasirana; Danas manirom iskusnog, uvek budnog i nepotkupljivog patriote otkriva sumrak srbijanske spoljne politike, podvalu Hrvata kojima šef države, isuviše je naivan, veruje - sramota veća nego kad su u centru Beograda izložili one bilborde sa 1244 ostrva (samo naivci ne znaju kakve to veze ima sa Kosovom i Rezolucijom 1244). A možda i sa planom "Tri - četiri" (Z-4, tj. ćirilicom 3-4).

Kako je Danas došao do krucijalnih zaključaka zbog kojih im tiraž tako vrtoglavo raste? Zahvaljujući “sagovornicima iz diplomatskih krugova”, naravno. Ovaj poremećeni sadržaj kao da ukazuje da su “sagovornici”, u stvari, stalni gosti Danasa sa treće strane - Živadin Jovanović (bivši savezni šef diplomatije) i Vladislav Jovanović (Miloševićev ministar inostranih poslova), jer samo su njih dvojica u stanju da spoje dan NDH sa otvaranjem mostarskog sajma. Uostalom, to, ipak, mora da zaključi neko sa velikim diplomatskim iskustvom, jer takvima, obično, ovakvi propusti "stvaraju neprijatnost".

Tišina, sad malo autorka: "Imajući u vidu da je u Mostaru na vlasti stranka Dragana Čovića, a direktorka sajma u tom gradu, takođe, kadar iste partije, okolnosti su odredile da ovogodišnjih sajam prođe u atmosferi koja ima remetilačku političko-društvenu konotaciju."

Leteća ambulanta Zdrave Srbije: Iz Karavele, bez padobrana, iskače Milan Stamatović

Dakle, Hrvati su uvek bili remetilački faktor, kaže Danas. Aleksandar Vučić  nije kriv, nasankali ga. Evo i kako: "Sagovornici Danasa, međutim, napominju da Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, nije imao aktivnu ulogu u pravljenju ovakvog scenarija, već da je, kako kažu, 'uvučen u priču'…”.

List Danas koji ovim tekstom opasno ugrožava Zonu sumraka, inspirisao je nove pacijente. Upravo u Danasu, oglasio se neki Milan Stamatović, predsednik izvesne Zdrave stranke Srbije, da nastavi tamo gde je stala Snežana Čongradin.  

Čitamo u Danasu ekskluzivnu izjavu zdravog Stamatovića iz Zdrave Srbije: “Zdrava Srbija nema ništa protiv učešća naših privrednika na Međunarodnom sajmu u Mostaru, ali ‘desetog travnja’, na dan osnivanja genocidne „Nezavisne Države Hrvatske“, predsedniku Srbije svakako ne priliči da se slika ispred slogana ‘Jesmo li (za dom) spremni?’, pod kojim su zatrte desetine i desetine hiljada srpskih i jevrejskih porodica, saopštio je Stamatović i istakao da „nikakva naknadna Vučićeva „pametovanja“ i novi pokušaji „silovanja zdravog mozga“ građana Srbije i Republike Srpske, ne mogu sprečiti tu bruku“.

Ono što nije smeo Danas, sme Zdravi Stamatović: preko Danasa je poručio da je „jedini izlaz iz ove sramne situacije da Aleksandar Vučić, ako mu je preostalo imalo časti, odmah podnese ostavku na funkciju predsednika Republike“.

Hoće li Vučić poslušati Stamatovića? Sledi li ostavka? Ostaje li Srbije bez predsednika? Kad će novi izbori?

Samo polako. Da ipak sačekamo Danasove diplomatske izvore. Zona sumraka u ovom političkom dnevniku zna šta radi.

Oceni 5