Osećaj za pravdu jači od sujete
Brando 01 S

Photo: beingsakin

Kako je Marlon Brando odbio Oskara

Čovek čije ponude skoro niko nije mogao da odbije, sam je odbio najprestižniju svetsku nagradu, a iz potpuno plemenitog i u tom momentu sasvim neočekivanog razloga. Naime, osvojenog Oskara za svoju nezaboravnu ulogu u  filmu “Kum”, Marlon Brando je 1973. godine nije želeo da preuzme zbog diskriminacije američkih starosedelaca, koju je Holivud nemilosrdno sprovodio.

Na 45. dodeli Oskara umesto Branda se pojavila malo poznata glumica, Indijanka iz plemena Apača, Sacheen Littlefeather, i na sceni se pridružila Liv Ulman i Rogeru Mooru.

Jednim pokretom ruke stavila je do znanja da nagradu ne želi da preuzme, predstavila se i obratila prisutnima: „Večeras predstavljam Marlona Branda, i rekao mi je da vam poručim da on duboko žali što ne može da primi ovu nagradu. Njegovi razlozi tiču se lošeg tretmana američkih Indijanaca danas. Imam njegovo pismo, ali ne mogu da ga pročitam u celini jer nema dovoljno vremena. To ću učiniti kasnije na konferenciji za novinare.“

Samo jednim svojim potezom slavni glumac je privukao više pažnje na probleme američkih Indijanaca nego ijedna akcija do tada. Na žalost, njegov protest ostao je usamljen. Nikada se više nije dogodilo da neko odbije da iz bilo kog razloga primi Oskara. Sujeta je često jača od osećaja za pravdu. Marlonov potez ostao je jedan od najupečatljivijih događaja u istoriji dodele najznačajnije svetske glumačke nagrade.

 

Oceni 5