Message from the Blog: Želim šmek u svakoj pročitanoj riječi
Boxx 01 S

Photo: Lična arhiva

Kako je Mirko pojeo Slavka za doručak

Sve je jasno profilisano, s težnjom da šizofreniše bipolarni nacion od Ulcinja do Pljevalja i nazad do Herceg Novog: muško i žensko, crnogorac i srbin, bogat i siromašan, državni i antidržavni, pošten i lopov, kulturni i sjevernjak (čuh i kvalifikaciju “jenki”), liberalan i socijalan… Krv nam je takva da imamo crvena i bijela krvna zrnca, ali se ona miješaju i dobijamo sebe. Nikako ne smijemo i nemoguće je odvojiti crvene od bijelih da bi smo rekli da smo čisti. Jer, nećemo ni stići da to kažemo, a već ćemo nestati. Eh, ti kreatori zbilje naše.

Šta se piše danas? Mirko pojeo Slavka za doručak. Slavko se reinkarnirao u Mirkovom mokrom čvoru i pokrao čuvenom Slavku sve dragulje iz stana. Mali Gavro bombaš s Pericom uhapsio Slavka. Valter brani Slavka… Dođe Kafka i kaže: “Momci, ne tripujte se.”

Pa zar ovo da čitam? Da, da… ovo je tzv. “Mainstream”.

Elem, zbog navedene situacije, odustao sam od kupovine novina i to neću sigurno više činiti. Sigurno. Vratih se i pravac na net da snimim šta mi je činiti da zadovoljim svoju naviku, a opet – da ostanem “karakter”.

…”Duga”, “Mladost”, “Vidici”, “Student”, “Omladinske novine” (kasnije “NON”), “Džuboks”… i tako dalje. U jeku autokratije režima (kako pojedini kažu), pri čijem kraju sam i ja rođen, od onog IB-a, pa do uvođenja “neposredne demokratije” ´89. i odrastanja u jeku autoizolacije države, mogao sam da dobijem više korisnih i edukovanošću prožetih informacija nego danas.

A onda, 4. jul 1968. godine – mini Džuboks:

“BITLSI”

Pevaju i sviraju 11. jula u emisiji “Za odmor i razonodu” u 9.02 časa. Kad stignem kući, tog dana u toliko sati, prvo što ću ičiniti je: uključiću radio i saslušati kako “Bitlsi” pevaju “Kad stignem kući”. A zatim ću zamoliti ton majstora u Radio Beogradu da emituje kompoziciju Springfildsa, “Mali čamac”. Prijatna plovidba i do čitanja…

Jedina i jedinstvena: Tereza Kesovija

“TEREZA KESOVIJA”

Jednom prilikom mi je rekla: “Ne, to nisi ti”, a Gabi Novak: “Za našu ljubav to je kraj”. Sve to mi nije bilo jasno, pa sam otišao kod Alfonsa Vučera koji mi je objasnio da su to njegove kompozicije koje možete slušati 10. jula u emisiji “Zabavna muzika Alfonsa Vučera”. Emisija počinje u 13.30 časova na prvom programu Radio Beograda.

Yeah! Osjećam šmekerstvo u svakoj napisanoj riječi.

Datum izdanja i odlomak iz ovog primjerka izabran potpuno slučajno. Dobro, možda datum u inat globalizmu.

U čast ljudi koji su i danas prisutni na edukativno-informativnoj sceni našeg podneblja, bar na internetu, prilažem skromni foto omaž…

* Tekst objavljen 24. aprila 2012, aktuelan kao da je danas pisan, preuzet s autorovog bloga 


Galerija

Oceni 5