Pet knjiga koje morate pročitati
Pisanje

Photo: mzangila.com

Kako postići uspeh?

Timothy Ferriss - Radna nedelja od 4 sata

Tim je napredovao od toga da je zarađivao $40,000 godišnje i radio 80 sati nedeljno, do toga da zarađuje $40,000 mesečno i radi samo četiri sata nedeljno. Njegov „korak po korak“ pristup informiše čitaoce kako je to moguće i kako bi mogli da zarađuju više, a da rade manje. Od lekcija kako da naprave dugoročnu karijeru, do kratkoročnih izleta u nove karijere i „mini penzija“, kao i deljenja malih tajni menadžmenta, Ferris void svoje čitaoce na put i uči ih kako da postanu gospodari svog vremena i kako da kreiraju sami svoj savršen život danas i odmah.

Dakle, nebitno da li smatrate da radite previše ili ste preduzetnik kojeg je pojeo sopstveni posao, Ferriss vam daje mapu pomoću koje možete da pobegnete iz pacovskog kruga i objašnjava vam zašto je bitno pratiti njegove savete i početi živeti život punim plućima.

Og Mandino - Najbolji svetski trgovac

Kroz priču o Hafidu, siromašnom dečaku koju dostiže gotovo nemoguće i postaje bogat, Mandino je kreirao vodič osnovnih principa uspešnih trgovaca i vodič ka ličnom uspehu. Prva polovina knjige se fokusira na Hafida i priču o tome kako je savladao zanat trgovca iz antičkih spisa i postao poznat kao najbolji trgovac na svetu.  

Druga polovina knjige sadrži tekst iz deset antičkih spisa, koji detaljno objašnjavaju glavne principe savladavanja zanata trgovca. Iako opisuju antička pravila, ovi principi nikako nisu prevaziđeni, zapravo to su vanvremenska načela koja su preživela zub vremena. Jedinstveno, a opet interesantno štivo.  

Stephen R. Covey - 7 navika visoko efikasnih ljudi

Kada razmišljamo o svojim navikama, naš mozak često zaluta i počne da razmišlja o lošim navikama, kao što su oklevanje u donošenju odluka, previše potrošenog vremena pred televizorom ili čak o bolestima zavisnosti, kao što je problematično kockanje. Ipak, ova knjiga nudi čitaocima drugu perspektivu. Umesto da misle o svojim lošim navikama, ona ih tera da razmišljaju pozitivno, kako bi pozitivne misli imale pozitivan efekat na život.

Ovaj klasik, koji je prodat u preko 20 miliona primeraka, nudi konkretna rešenja kako ostvariti uspeh u životu i kako živeti kao uspešna individua. Čitaocima se kaže da je umetnost ostvarivanja uspeha u životu da razmišljaju pozitivno i produktivno, da preuzmu inicijativu i odgovornost za svoje postupke. Autor iskreno veruje da sve počinje iznutra, sa pozitivnim pristupom i željom da se savladaju prepreke. Njegov način razmišljanja naprosto tera čitaoca da promeni svoj život iz korena.  

Robert T. Kiyosaki i Sharon Lechter - Bogati tata, siromašni tata

Robert je odrastao sa dva oca. Jedan je bio njegov biološki otac, njegov „siromašni otac“, a drugi je bio otac njegovog najboljeg prijatelja, njegov „bogati otac“. Obojica su na svoj način uticala na način na koji je Robert počeo da gleda na novac i investicije. Ova knjiga zapravo objašnjava razliku između zarađivanja novca teškim radom i rada koji podrazumeva da „novac radi za vas“, razbijajući mit da je potrebno da imate mnogo novca da bi bili bogati.

Knjiga je napisana na zanimljiv način i dok vas vodi kroz piščev život objašnjava važnost finansijske edukacije, finansijske nezavisnosti i povećanja finansijske inteligencije. Ukoliko vam je potrebno da unapredite svoje finansijske i poslovne veštine, onda je ovo knjiga koja vam je potrebna.

Mark Manson - Umetnost da vas baš briga

Prepuna psovki i napisana sa posebnim stavom, knjiga Mark Mansona odustaje od ideje da je pozitivno razmišljanje ključ sreće i bogatstva u životu. Umesto toga, servira čitaocima jedan svež i nov način razmišljanja u potrazi za srećom, objašnjavajući da je potrebno da prestanemo da budemo non-stop srećni kako bismo bili bolji i zadovoljniji ljudi. Da bismo unapredili svoj život, nije potrebno da od limuna napravimo limunadu, već da naučimo kako da bolje svarimo limun.

Ova knjiga postavlja stvari na svoje mesto i uz malo humora Manson ističe poruku da u životu ima mnogo stvari koje ne bi smele da vas brinu i da bi oko tih stvari trebalo manje da se nervirate i da se umesto toga fokusirate samo na stvari koje su zaista bitne. Iako ova knjiga možda neće biti najugodnija za čitanje, svakako predstavlja nešto novo na tržištu.

Oceni 5