Dečje serije Televizije Beograd
Arive 10 S

Photo: Marija Đoković/XXZ

Kako se deca uče da odrastaju

Serije za decu Televizije Beograd imale su izuzetnu dobitnu kombinaciju: malo para, odlični tekstovi i vrhunska gluma; tako smo u naslovima Vaga za tačno merenje (1975-1979) i Usijane glave (1977) videli izuzetna ostvarenja kojima su osnovci vaspitavani da preispituju svoje postupke, ponašaju se malo ozbiljnije, po meri roditelja i okoline, da budu dobri i pouzdani drugovi i drugarice.

Tako će Aleksandar Popović četiri godine stavljti pred dvoje klinaca (brat i sestra) kratke ispite zrelosti, kakvih nisu bili pošteđeni ni stariji glavni likovi Dedica i Komšinica Bosa - sjajne uloge Mije Aleksića i Renate Ulmanski - koji će tragati za rešenjem osmišljenog problema (režija Srboljub Stanković). A problemi nastaju kada uobičajeni ritam komšiluka na spratu jednog beogradskog solitera poremeti Komšinica Zora.

E, sad, treba komšinicu podneti, odoleti iskušenjima njene slatkorečivosti i dnevne porcije zlobe koju servira komšiluku, na momente komične, a pokatkad gotovo opasne. U svakom slučaju, dovoljne da bar načas svima pokvari raspoloženje.

Mladi gledaoci dobijali su sjajne komade i heroje iz komšiluka, ali i upozorenje da nije sve tako ružičasto, kakvo na momente izgleda i da ima mnogo ozbiljnijih iskušenja od komšijskog podmetanja i, možda, nekih ozbiljnijih ljubavi od ove koja je sada najpreča. Bilo je to detinjstvo u kojem su se deca učila da budu ljudi u drugačijem životu, bez mobilazicija i ratova, bez emigracije, hiperinlatornih novčanica i praznih trgovina, bez nesreće svuda oko sebe. Bez rijalitija koji se preliva na ulice, u kancelarije, dečje sobe.

Serija Usijane glave donosi malo više komplikacija (scenaristi Vladimir Manojlović, Mira Otašević i Zoran Stanojević, režija Vjera Bjelogrlić), više složenih likova, iako je snimljeno samo 12 epizoda, i neke ozbiljnije probleme. Najvažnije je to što - počinje zaljubljivanje! Ozbiljni izazovi za drugove Kokana i Raleta, ali i za njihove porodice. Izuzetne uloge obojile su seriju, koju nose Zoran Radmilović, Čedomir Petrović, Mirjana Vukojčić, Marko Todorović, Dina Rutić, Karlo Bulić…

Saznaju klinci kako dečaci polude, pa počnu da se “zalizuju”, kako se lovi štuka, životni trofej, skupljaju pare za koncert Bijelog dugmeta. I ono najvažnije, kako drugovi prave strategiju osvajanja najlepših devojčica, ali i šta drugarice poveravaju jedna drugoj. Pravi dramski okvir za upoznavanje prijateljica i prijatelja.

Dečje serije u Jugoslaviji? Kako je strašna pomisao na to da je neko imao dobru nameru.

 

Oceni 5