XXZ magazin preporučuje
The Hater

Photo: Jaroslaw Sosinski / NAIMA FILM

Kako se iz senke upravlja svetom

Film

The Hater – Hejter (2020)

Poljski reditelj Jan Komasa stvorio je junaka, tačnije anti-heroja, koji lično pretvara u političko, te ide i dalje od toga.

Internet trol rođen iz privatne drame opasan je kao i bilo koja druga ranjena zver, a da je priča blizu stvarnog života dokazuje i to što je premijera odložena na godinu dana, a zbog političkog ubistva koje podseća na atentat iz ove priče. Glavni junak Tomasz (Maciej Musialowski) bi vrlo lako mogao da siđe sa filmske trake, budući da slični hodaju svuda oko nas, čineći da svet postane još gore mesto, a sve zbog štete koju su im drugi jednom naneli.

Iako traje nešto preko dva sata, ovaj film gledaoca guta već posle pet minuta, zbog toga što nudi sedište iza kulisa, lekciju o tome kako se iz senke upravlja svetom.

Dead Dicks (2020)

Iako nije savršeno izveden, ovaj film nudi svežu perspektivu i horor koji uznemirava, ali i zasmejava.

Ekscentrični umetnici odavno su pronašli svoje mesto na horor filmu, a najzanimljiviji su oni koji bi za slavu otišli čak i iza života. Smrt je neminovna, pa oni tako kreću od tačke na kojoj žele da joj podare smisao i učine da kraj dođe kao poslednji dokaz da je njihov život nešto vredeo. Ali šta ako je smrt nedostižna, pa nakon svakog mrtvog dođe jedno živo telo, isto kao ono koje je smrt pronašlo samo nekoliko trenutaka ranije.

A Russian Youth - Мальчик русский (2019)

Tinejdžer koji je postao vojnik u Prvom svetskom ratu centralna je figura ovog filma. Naivni mladić sanja o slavi i ordenima, zbog čega bezglavo srlja u opasnost, ne vodeći računa o tome da li je neprijatelj dovoljno daleko. To će ubrzo skupo koštati, već nakon prve bitke.

Pošto oslepi već posle prvog sukoba sa neprijateljskim vojnicima mladić dobija zadatak da osluškuje kretanje neprijateljskih aviona uz pomoć sprave koja podseća na džinovski slušni aparat. Život je u ratu težak, a još je teži ako vojnik ostane bez čula koje ga čuva od vidljivih opasnosti.

Serije

Dummy (1. sezona, 2020)

Epizode koje traju između šest i deset minuta zvuče kao nešto što je previše kratko da bi moglo da opiše bilo koju situaciju. To je, ipak, veoma daleko od istine.

Inspiracija može da napadne sa bilo koje pozicije, pa i seks lutka može da posluži kao temelj za duhovitu i inteligentnu seriju. Cody (Anna Kendrick) piše scenarije, ali joj za dobru priču nedostaje samopouzdanja, uglavnom zbog toga što živi u muškom svetu. Kada slučajno pronađe silikonsku seksualnu igračku koju njen partner čuva u ormaru, otvaraju se nove dimenzije, prostori u kojima je moguće da se prijatelji nađu i među neživim stvarima.

Baptiste (2019)

TV serija Baptiste je spin-off popularne BBC-jeve serije The Missing, koja je prikazivana i kod nas. Jedina poveznica (pored autorskog tima) između njih je Julien Baptiste, samozatajan, smiren i izuzetno sposoban detektiv. On je, uostalom, bio i jedina poveznica dveju sezona The Missing, tako da u postupku nema prevelike razlike.  Pored njega, jedini poznati likovi su oni iz njegovog privatnog života. Sve ostalo je sasvim novo, ali imajući u vidu sličnosti sa prethodnom serijom, Baptiste je vrlo lako mogao biti njena treća sezona umesto spin-offa. Istini za volju, ovde ubrzo saznajemo šta se desilo sa nestalima, pa naglasak nije toliko na njima i saspensu u vezi s njima, već s rumunskom bandom ubica i trgovaca ljudima koja hara Amsterdamom.

Iako ne dostiže slavu i jačinu prethodnika, Baptiste donosi solidnih šest epizoda, koje kako vreme odmiče postaju sve uzbudljivije. Najjača karika svakako je sam Baptiste, koji bez natprirodnih moći, samo zahvaljujući svom mozgu, instinktu i iskustvu rešava nerešive slučajeve. I sve to radi ispunjen empatijom i poverenjem u ljudski rod, što ga zaista i svrstava u red superheroja.

The Missing (2014 – 2016)

Ako niste gledali The Missing, ispravite to odmah, bio Baptiste na vašoj listi ili ne. Jer, Nestali su nešto posebno. Nimalo lagani i zabavni, nikako za (letnje) opuštanje ili, daleko bilo, usputno skrolovanje po telefonu. Serija traži pažnju, posvećenost, emocionalnu investiranost, ali i stostruko vraća – još većim naletom svakojakih osećanja. To naročito važi za prvu sezonu, spori, ali ubitačni rolerkoster. Druga sezona takođe je odlična, iako u odnosu na prvu zahteva malo intenzivniju suspenziju neverice.

Kraj serije ostaje na neki način otvoren (mada je samim postojanjem spin-offa razrešen), a najjača poruka koju obe sezone šalju svakako je ta da je onaj za kojeg svi misle da je lud, ekscentričan i čudan - zapravo najnormalniji. Kako su to svi blesavi, samo Baptiste pametan? Proverite.

Dublin Murders (1. sezona, 2019)

Kriminalni svet Tanae French sazdan je od senki, a čitajući ono što je napisala čitalac ostaje u mraku sve do samog kraja.

Sarah Phelps je ovo štivo pretočila u epizode koje isijavaju nordijski noar, a uprkos tome što im je domaćin Irska. Zločinci se provlače između prstiju, pa rešenja izgledaju daleko, skoro nedostižno. U početku su svi sumnjivi, kao što na televiziji to često biva, pa ostaju uprljani čak i kad se dokaže da su nevini, a najpre zbog toga što se nasilje uvuklo u sve pore, te usput kontaminiralo i one koji imaju najbolje namere.

Knjige

Džon Fauls „Ženska francuskog poručnika“

Kako smo gorljivo raspravljali o lektiri čitava tri i po dana, rešili smo da ne dopustimo toj temi da zamre i nekoliko nedelja preporučujemo dela koja se nalaze ili koja bi trebalo da se nađu na spisku srednjoškolske lektire.

„Ženska francuskog poručnika“ jedna je od onih knjiga koja se u različitim životnim fazama sasvim drugačije čita i tumači (što bi trebalo da važi za svaku knjigu, ali nije samo do godina i sazrevanja). Ovaj roman uspešno i s lakoćom spaja inovativnost u kompoziciji, odličan spisateljski stil i intrigantnu temu zabranjene ljubavi u viktorijansko doba. A ispod te površinske i površne teme kriju se one zaista značajne – pitanje klase, roda, braka, nauke... obrađene u savremenom i ključu vremena o kojem se pripoveda. Maestralno!

Roberto Savijano „Pirane“

Oni se igraju oružjem i jure skuterima da osvoje poziciju u opasnom napuljskom kvartu. Sa verom da dovode pravdu u svoj kraj grada oni čine dobro uz pomoć zla, ne plaše se zatvora ili smrti, i znaju da je brzina njihova prednost. Rat je, oni su kriminalci.

Pesma

Violet & Dave Grohl – When We Were Young

Ćerka Davea Grohla je muzičko-vokalno otkriće za sebe i nemamo ništa protiv nepotizma u ovom slučaju. Violet Ghrol je sjajna mlada pevačica čiji će glas tek sazrevati, a već zvuči fenomenalno u čuvenom hitu Adele.

Nostalgija

Spellbound (1945)

Odlučili smo da se posvetimo Alfredu Hitchcocku, te da u nekoliko narednih nastavaka podsetimo na sve njegove filmove.

Spellbound donosi još jednu misteriju, te psihijatra koji pokušava da zaštiti klijenta koji pati od amnezije, te pokušavajući da povrati sećanja izvrši zločin sa smrtnim ishodom.

Video igre

Lust From Beyond: Igra za ljubitelje Lovecrafta

U poslednje vreme se mnogo priča o novoj igri Lust From Beyond, bar među ljubiteljima horora, a radi se o sadržaju koji kombinuje horor, seks i zagonetke koje se rešavaju iz prvog lica.

Budući igrači se upozoravaju i na potencijalna opasnosti, pa igra, na primer, nije podesna za one koji boluju od fotosenzitivne epilepsije, ali ni za one koji su osetljivi na čudovišta i golotinju. Upozorenja se odnose i na trejler, koji je uznemirio i one koji na trepćuću svetlost nisu osetljivi, pa se tako najava igre svela na nabrajanje opasnosti.

Oni koji su se potrudili da igru detaljnije opišu tvrde da se radi o „psihološkom hororu sa erotskim motivima“, a priča se temelji na radovima majstora horora Lovecrafta i Gigera. Tu je i besplatni demo koji zainteresovane vodi kroz prolog, te prostorije sa čijih zidova curi strah.

Igra bi do igrača trebalo da stigne 24. septembra, čuvajte se.

*Kontrapreporuke

Deep Blue Sea 3 (2020)

Verovatno nikome nije ni padalo na pamet da gleda nastavak sage o ajkulama mutantima, ali za svaki slučaj: NE.

Frederik Begbede „699 dinara“

Ne znamo da li je gore to što je originalnih 99 franaka prevedeno po tada važećem kusu u domaće dinare ili sama knjiga, puna opštih mesta i postupaka za dodvoravanje najnižem ukusu. U svakom slučaju, cena je previsoka.

Oceni 5