Homofobni incident u Rijeci
Aadone26

Photo: thequeerfrontier

Kako se možete ponositi nasiljem i mržnjom?

Povodom tog sramotnog čina, Udruge LORI i Dugine obitelji podnose kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu za kazneno djelo "poticanja na nasilje i mržnju" i "oštećenja tuđe stvari".

"Paljenje zastave duginih boja homofobni je čin koji prema zakonima Republike Hrvatske spade u kaznena djela te očekujemo brzu i efikasnu reakciju državnih institucija, detaljnu istragu državnog odvjetništva te sankcioniranje počinitelja", navode u priopćenju.

Podsjećaju da je 26. listopada 2020. udruga LORI podnijela  kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Rijeci zbog grafita "Ubi pedera" koji je bio ispisan na izlogu Gradske vijećnice grada Rijeke, a motiviran izložbom udruge "20 godina LORI" koja je bila postavljena u izlozima. Paljenje dugine zastave i pozivanje na nasilje i mržnju sramotna su djela zastrašivanja jednog dijela građana i građanki Rijeke i doprinose kreiranju atmosfere straha i nesigurnosti.

Čime se to točno "ponose" homofobni napadači?

U opisu Instagram profila "riječani.1987" na kojem je objavljena snimka paljenja zastave duginih boja stoji "Mi smo ponosni čuvari bili sve te godine, snage, ponosa i časti grada i domovine". Međutim, brojni građani i građanke Rijeke, putem komentara na samom profilu ali i na drugim riječkim portalima, osudili su ovaj čin te ga okarakterizirali kao sramotnu i žalosnu blamažu.

"I zaista se pitamo, mi i naši prijatelji i prijateljice, susjedi, rodbina, kolege i kolegice, ali i brojni drugi sugrađani i sugrađanke, što je to 'ponosno' u mržnji, prijetnjama nasiljem, stigmatiziranju i naposljetku uništavanju tuđe imovine? Kojih smo to vrijednosti onda 'ponosni čuvari' ako zastrašujemo, prijetimo i napadamo obitelji, roditelje koji se vole i žele pružiti dom nekome tko ga treba?", kažu.

"Kakvu poruku ovakva djela šalju djeci čiji roditelji nisu heteroseksualni – da se i ona moraju bojati za svoju sigurnost i da postoje oni koji žele uništiti njihove obitelji? Upravo zbog djece, radije budimo ponosni čuvari grada i nacije tako što ćemo njegovati nenasilje, zajedništvo i vjeru u naš dom i domovinu koja jača i raste upravo zato što se mi ne bojimo različitosti", završno poručuju iz LORI i Duginih obitelji.

*Tekst prenosimo s portala Crol

Oceni 5