Retro feljton: Lukovićeva rubrika „Singlovi“ iz „Džuboksa“ (8)
Aaba 03 S

Recenzija od pet reči: Đorđe Balašević

Photo: Zoran Trbović/XXZ

Kako se smrzao Rani Mraz

U prvom februarskom broju “Džuboksa” 1980. godine, u rubrici “Singlovi” obrelo se sedam kandidata sa svojim najnovijim radovima na 45 obrtaja. Svi su naši tj. domaći umetnici, nesimetrično raspoređeni između Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije. I svi veruju da će rubriku “Singlovi” napustiti bez težih povreda. Neka ih, neka veruju!

MERI ŠEPAROVIĆ – Svojim putem sada kreni/ Nikad nećeš biti moj (Jugoton)

Ako singl treba da simbolizuje konačnu muzičku arikulisanost zastupljenu kroz trominutnu ideju o konačištu rock’n’rolla kao ultimativnog doživljaja – onda je Meri Šeparović suvoparnu teoriju pretvorila u praksu i podarila nam parče vinila koje je a) pravi entertainment b) koherentan muzički stav i c) logičan stupanj u razvijanju disko doživljaja, bez uobičajene tuposti, sivila i šematskog posmatranja.

“Svojim putem sada kreni” je totalno zezanje uobličeno kroz skladan disco tempo, obogaćen akordskim progresijama Rolling Stonesa, što u nekom konačnom bilansu slušaoca dovodi u situaciju da kaže “mmm…to je ono pravo!”. Producent Ivo Lesić našao je optimalan bilans između dinamičnog pop zvuka i disko čarolija, a glas Meri Šeparović čini idealno vezivno tkivo za song na kome neke mlade dame mogu da uče i prepisuju.

Meri osvaja tradicionalnu nagradu “Aranžman od 15 dana u prostorijama Džuboksa” i dokazuje da žene vladaju, zar ne?

SENAD OD BOSNE – Julija/ Made In London (Diskoton)

“Julija” je još jedna od onih fatalnih žena koje ne daju mira našim muškim vitezovima koji vole i gore, pate – sve uzalud”, jer ih je pomenuta dama napustila, dala im nogu, šutnula ih u aut i izbacila iz igre. Senad od Bosne sa svojom trojkom igra na kartu Vlade Kalembera i svojim hrapavim glasićem jeca iz sve snage: “Tražim tvoje ruke, al’ uzalud”.

Na opštu žalost, ova tužna pesma (jec-jec-šmrk-šmrk) izaziva smeh, jer Julija nije naivna; promenila je ime i kao “Tanja” priključila se Srebrnim krilima u svojstvu groupie-girl.

Ko je pomenuo grupu Smokie?

TOMAŽ DOMICELJ – Avtomat/ Gib-Gibljivo-Gibanje (RTV Ljubljana)

Da ni festivali nisu ono što su nekad bili, pokazuju “Avtomat”, pobednik Slovenačke popevke ‘79 i Tomaž Domicelj koji je, samo za ovu priliku, skinuo svoje velike magnum naočare i dopustio nam da ga pogledamo pravo u oči.

Kad tamo piše: song, koji je pojednostavljena varijanta prve faze Roxy Music, raste, raste, raste dok se ne rasprsne u zanimljivu, poppy verziju ozbiljnijih poduhvata – sve čisto, jasno i krasno!  Sa “Avtomatom” tako možete automatski da se družite: ova tri minuta su zabavna i nepretenciozna, a to je, ako niste znali, baš ono što ponekad treba.

MUZEJ SARVAN – I tako svaki dan/ Muzičari lošeg kova (Beograd disk)

Beogradski Dire Straits svoju viziju “Sultans Of Swing” uobličili su u obliku dve numere kojih se ni Mark Knopfler ne bi postideo. Šalu na stranu, Muzej Sarvan je u ovom fahu bez konkurencije i ako baš želite da u vašu kolekciju ubacite domaće Straitse, onda ne oklevajte. Jer, momci iz MS ukapirali su sve fazone DS i prezentirali nam sound iz magične kutije engleskog kvarteta – opušteno, loose, s dosta atmosfere i tipičnih sound-zvrčki DS. Ko voli – nek’ izvoli.

MLAZNI POGON – Ja bi’ s tobom zaigrao diko/ Pjesma nekoj dragoj (Jugoton)

Mlazni pogon je sedeo i razmišljao. Šta snimiti? Čime oboriti sa stolice razdragane mase? Mlazni pogon je dedukcijom došao do rešenja: malo narodnjak, malo rok, malo svemirskog ubrzanja i – eto ploče!

Mamma mia! “Ja bi’ s tobom zaigrao diko” u praksi nije daleko od Mice Trofrtaljke u rock aranžmanu (to znači da se čuju električna gitara i sumanuti bubanj) – sve na 78 obrtaja! Ako želite da čujete glupost decenije, ne oklevajte. Dok kažete “diko moja”, momci iz Mlaznog pogona već vam nataču ludačku košulju i vi ste uhvaćeni u kolo zverske svireposti.

-Ja bih s tobom zaigrao, diko!

-Sa mnom? Ne, hvala, žurim na autobus!

RANI MRAZ – Prvi januar/ Lagana stvar (RTB)

Još jedan singl Đorđa Balaševića.

GRUPA „I“ – Sestra Vera/ Miris ulice (RTB)

Jedna iz serije mladih, novijih, perspektivnijih itd. itd. grupa iz Beograda – sastav „i“ doživeo je tu čast da im se singl pojavi na tržištu, relativno brzo, u lepom omotu, sa etiketom RTB.

„Sestra Vera“ je – da se objasnimo i upoznamo – heavy metal koktel, izgrađen na bazi rifa koji slušaoca uvodi u „love story na bolnički način“: „Sestra Vera sad me tera da dežuramo celu noć...“. O kakvom je dežurstvu tu reč, ostavljam vašoj mašti nezaraženoj filmovima poput „Nemoralne kaluđerice“ – ali, neka se zna da su momci iz grupe „i“ suviše čedni da bi pomislili na tako nešto.

Svejedno, singl predstavlja korak napred od mnogih dela koja su svoju recenziju videla na ovoj strani, pa, makar i zbog toga, ocena je dobra, a kao dezert „i“ dobijaju pohvalnicu. „Sestra Vera“ je bila vredna, lepo nas je negovala, pazila nas i red je da joj se revanširamo. Hajde da kupimo ploču i da joj tako izrazimo našu duboku zahvalnost.

* Objavljeno u rubrici „Singlovi“, Džuboks br 81, 1. februara 1980.

(NASTAVIĆE SE)

Oceni 5