Povodom Rezolucije Predstavničkog doma o braći Bitići
Ilir 09 S

Ilir Bitići, brat žrtava države Srbije

Photo: Marija Đoković/XXZ

Kako se u policijskom kampu organizuje streljanje civila

Pred Kongresom SAD uskoro bi trebalo da se nađe rezolucija povodom ubistva braće Bitići, američkih državljana, žrtava države Srbije, odnosno njenih policijskih snaga.

U Rezoluciji koju je prošle nedelje doneo Predstavnički dom zaključuje da je glavni osumnjičeni za ubistvo braće Bitići general Goran Radosavljević Guri, bivši komandant Žandarmerije, član Srpske napredne stranke. Odgovorni su, navodi se u ovom dokumentu, i tadašnji ministar unutrašnjih poslova Vlajko Stojiljković koji je izvršio samoubistvo 2002, te bivši načelnik Resora javne bezbednosti MUP Srbije Vlastimir Đorđević, koga je Hag osudio na 18 godina zatvora. Zaključak Rezolucije je i to da napredak u rešavanju ovog slučaja ili produžetak borka krivaca na slobodi treba da ostane značajan faktor koji će odrediti buduće odnose između SAD i Srbije.

Ubijaj dok su vezani

Braća Bitići, pripadnici Atlantske brigade Oslobodilačke vojske Kosova, su, u pokušaju da pomognu komšijskoj romskoj porodici, krenuli put Prokuplja, zbog čega su osuđeni na 15 dana zatvora. Pre isteka kazne odvedeni su u policijski kamp u Petrovom Selu i hicima u potiljak, ubijeni, a potom su njihova tela zakopana u jednoj od dve masovne grobnice.

Ova tragična priča ne može imati srećan kraj, ali ubice moraju biti izvedene pred sud, te stoga, mimo najnovie faktografije saopštene u vezi sa slučajem Bitići, ostaje pitanje ko sme da sakriva naredbodavca ubistva

Policajci Sreten Popović i Miloš Stojanović oslobođeni su maja 2012. optužbe za pomaganje u ubistvu braće Bitići. Iako se pred Sudom pojavljivao kao svedok, Radosavljevi je tertian kao, kako je konstatovala Nataša Kandić, osnivačica Fonda za humanitarno pravo, “vrlo uvaženi ekspert-svedok”. Konkretnije, to znači da je ispitivan o nekim apsolutno nevažnim detaljima organizovanja života i rada u policijskom kampu. Nije ispitivan o načinu organizovanja smrti civila metkom u potiljak.

Ponovo se, dakle, pominje, uz nedvosmislenu optužbu Odbora za spoljne poslove Predstavničkog doma, Goran Radosavljevi Guri, policijski zapovednik sa iskustvom na Kosovu, u vreme svirepe egzekucije vezanih Amerikanaca zapovednik policijskog kampa u Petrovom Selu, ali i nosilac medalje NATO za doprinos u oblasti bezbednosti. Pred srbijanskim sudom osumnjičen, baš kao i u SAD; tragovi Federalnog istražnog biroa vode do njega, ali niko od političara nije ga direktno optužio, baš kao ni pravosuđe.

Dokazi i slobodne ubice

“Imam dokaze da je Guri naredio da se ubiju moja braća”, kazao je još 2015. Fatos Bitići, brat ubijenih Amerikanaca albanskog porekla. Pre toga, kazao je u intervjuu za e-novine da je FBI uključen u istragu i da je blizu počiniocima.

Imam dokaze da je Guri naredio da se ubiju moja braća: Fatos BitićiPraven Madiradžu, pravni savetnik porodice Bitići, rekao je prošle godine da Aleksandar Vučić zna ko je ubio braću Bitići, odnosno da su krivci Goran Radosavljević Guri i još jedna, nepoznata osoba. “Bio sam prisutan 17. septembra 2015. godine u Vašingtonu, u Ambasadi Srbije, gde smo se sastali sa Vučićem i on nam je to rekao. Prisutni su bili i Fatos (Bitići), Ilir Bitići, Đerđ Matković (ambasador Srbije), Vlada Jovičić i (bivši) ambasador SAD (u Beogradu) Majkl Kirbi”, tvrdio je, Madiradžu za BIRN.

I pored rezolucije koja je u pripremi, gomile saopštenja, pretnji, obećanja srbijanskih najviših funkcionera, vlasti SAD i Srbije duguju javnosti i, pre svega, porodici Bitići, objašnjenje kako je moguće da se u lancu komandovanja punih 19 godina ne otkrije nardbodavac ubistva tri vezana Amerikanca. Ova tragična priča ne može imati srećan kraj, ali ubice moraju biti izvedene pred sud, te stoga, mimo najnovie faktografije saopštene u vezi sa slučajem Bitići, ostaje pitanje ko sme da sakriva naredbodavca ubistva i da li to vlade SAD i Srbije rade u dogovoru.

Vlade se menjaju, ubice su nekažnjene

U svakom slučaju, vlade koje su se menjale za poslednjih 19 godina, pokazale su notornu, neoborivu činjenicu - da im ne treba verovati ništa što izgovore ili saopšte u vezi sa slučajem Bitići.

Još kao predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić imao je pre dve godine konstataciju i obećanje: “Slučaj ubijene braće Bitići predstavlja prepreku u uspostavljanju boljih odnosa Srbije sa Amerikom, te da se u tom slučaju Srbija ‘katastrofalno ponela u svakom smislu’. Katastrofalno, od samog zločina koji smo počinili. A ljudi kad čuju, kažu: 'Pa, ubili su neke Albance'. Ubili smo Albance koji su spasili Srbina koji ih je molio da ga izvuku na teritoriju centralne Srbije. Mi smo ih stavili u zatvor 14 dana, zato što nisu imali vizu za Srbiju. I onda smo ih, umesto da ih pustimo nazad, odveli i ubili. Dakle, to je bilo pre 17 godina. To je problem koji imamo, jer sva trojica su američki državljani. I na nama je da taj problem rešimo" naglasio je Vučić.

Srbijanska ministarka pravde Nela Kuburović kazala je prošle nedelje da je “rešavanje slučaja ubistva braće Bitići jedno od otvorenih pitanja koje Srbija ima sa SAD i uvek se postavi kao tema u razgovorima sa američkim zvaničnicima”.

Da li Srbi imaju više posla nego Amerikanci

I od nje se može čuti nešto tačno. Ali, ne u potpunosti, budući da je rekla kako postoji puna posvećenost rešavanju slučaja ubistva braće Bitići”. Pa ponovo malo istine: Srbija ništa ne krije i da su federalni istražni organi SAD imali uvid u sve spise predmeta pred Tužilaštvom za ratne zločine. Da, pa šta s tim.

FBI, porodica Bitići, Vlada Sjedinjenih Američkih Država, predsednik Srbije i gomila policijskih oficira znaju ko je ubio Ilia, Agrona i Mehmeta Bitićija. Da li je dogovor Srbije i SAD oročen i dokle će se ćutati.

To, zasad, ne znamo, baš kao ni koliko će potrajati javna demonstracija tuposti i bahaćenja, u kojoj je prednjačio potpredsednik Socijalističke partije Srbije Predrag Marković, rekavši, februara 2016, da su “Sjedinjene Države, posle stradanja dvoje srpskih državljana u Libiji, ‘šire gledano’ izgubile moralno pravo da Srbiju uslovljavaju braćom Bitići”, nakon pogibije dvoje srbijanskih diplomata. “Da podsetimo, oni su ubijeni kao borci OVK. A naše diplomate su stradale kao civili i zarobljenici američkih neprijatelja”, iživljavao se Marković.

Toliko široko nije gledao ni Ivica Dačić, a nevladine organizacije su uglavnom ćutale. Možda je tako i bolje. “Kongres je pokazao da predsednik Vučić ima puno posla", kazao je advokat porodice Bitići koji je prisustvovao donošenju Rezolucije Odbora za spoljne poslove Predstavničkog doma. Koliko je posla pred Sjedinjenim Američkim Državama, nakon što su istekli svi rokovi da se predstave kao ozbiljna država. Možda i saznamo.

Oceni 5