Slučaj "Cvijan", fakultativno robijanje za ubicu dece
Marijj 105 S

Photo: Marija Đoković/XXZ

Kako Srbija pazi na svoje ratne zločince

Čovek koji je pucao na žene i decu je na slobodi, nije jedini u Srbiji, ali ovaj je za to osuđen, štaviše, osuđen je zato što ih je pobio, uz sasluženje kolega, budžetski opremljenih i plaćenih ubica iz formacije Škorpioni - reč je o Saši Cvjetanu koji je izdržao 16, od presuđenih 20 godina zatvora koji je ubijao civile samo zbog toga što su bili Albanci. Cvjetan je na uslovnoj slobodi, odslužio je dve trećine kazne, sve je legalno, država, pre svega, ne čini odmazdu, nego pokušava da resocijalizuje počinitelje krivičnih dela, pa i onih najtežih. Misle ovlašćena lica da se to najbrže i najuspešnije može učiniti služenjem kazne u poluotvorenom delu kaznionice, sa statusom slobodnjaka koji izlazi na vikende - njihovo pravo, obaveza, čak.

Pravo je, pak, laika da gleda, misli i izgovori kako država čini sve da zločin, ubistvo 14 civila, prikrije. Da zlikovcima pokloni fakultativno robijanje, uz roštiljanje o vikendima i praznicima. Jer, sve je u procesu za masakr u Podujevu deo zločina, od masovnog ubistva do nevoljnog procesa, tokom kojeg je Saša Cvjetan, sada taze resocijalizovani, nasrtao na sudiju.

Pripadnici jedinice rezervnog sastava MUP-a Srbije „Škorpioni“ ubili su 28. marta 1999. godine u Podujevu 14 članova porodice Bogujevci i Durići (Duriqi). Ubijeno je sedmoro dece i sedam žena: sinovi Safeta Bogujevci – Shpetim (10) i Shpend (13) i njegova supruga Sala (39); ćerka Seljatina Bogujevci – Nora (15), njegova supruga Shefkate (43) i majka Shehide Bogujevci (67); Seljatinova i Safetova sestra Nefise Bogujevci Lugaliu (54) i njena snaja Fezdrije Llugialiu (21), deca Envera Durići – Dafina (9), Arber (7), Mimoza (4) i Albin (2), njegova supruga Fitnete (36) i majka Isma (69). Tom prilikom teško su ranjeni Safetova ćerka Saranda (14) i Seljatinova deca Fatos (13), Jehona (11), Lirie (9) i Genc (6).

Preživele su spasili komandant tadašnje SAJ Spasoje Vulević i lekar Dragan Marković, koji je među prvima došao na mesto masakra.

BEZ PRIMEDBI NA ROBIJAŠA: Saša Cvjetan osuđen je 2005, a 2010. osuđeni su pripadnici "Škorpiona"  Dragan Borojević, Miodrag Šolaja i Dragan Medić. Godinu dana kasnije, nakon ponavljanja postupka, osuđen je i Željko Đukić. Saša Cvjetan je u kazneno-popravnim zavodima u Sremskoj Mitrovici i u Beogradu proveo ukupno 16 godina i četiri meseca. Na slobodu je pušten 22. marta 2018. godine, više od tri i po godine pre isteka kazne, nakon što je uvažen njegov zahtev za uslovni otpust.

Razlozi za takvu odluku su da je Cvjetan izdržao dve trećine kazne, da je proces resocijalizacije kod njega uspešno okončan, odnosno da je očekivano da će se Cvjetan na slobodi dobro vladati i da za vreme trajanja uslovnog otpusta neće izvršiti novo krivično delo, parafrazira Fond za humanitarno pravo oslobađajuću presudu. Cvjetan je, kako se navodi u izveštaju KPZ Sremska Mitrovica koji je predstavljao osnov Višem sudu za donošenje odluke o puštanju na uslovni otpust, bio radno angažovan kao predradnik u radnoj brigadi, a od 2017. nalazio se u poluotvorenom odeljenju KPZ-a, što je podrazumevalo korišćenje pogodnosti izlaska u grad jedanput u dva meseca, vikend osustvo svakog meseca u trajanju od tri dana, kao i odlazak na godišnji odmor.

Ko je to pustio ubicu dece na letovanje, te na redovne vikende, ne znamo, ali znamo da krivično delo zbog kojeg je izdržavao kaznu neće moći da ponovi. Zvuči bezumno, ali, država obrazlaže da je Cvjetan "ta vreme trajanja izvršavanja kazne radne obaveze izvršava bez primedbi“, te da je njegovo ponašanje bilo „u skladu sa pravilima kućnog reda. A onda prelazimo u zonu iživljavanja nad patnjama teško ranjene dece kojoj su pobili roditelje i najbliže srodnike. Jer, Cvjetan je imao podršku primarne porodice i vanbračne supruge, a - uistinu zvuči neverovatno - nakon izdržavanja kazne osuđeni ima u planu da se zaposli“.

OSUĐEN, PA ŠTA:  Možda su slične planove imali i žrtve državne formacije poslane da realizuje etničko čišćenje na Kosovu. Fond za humanitarno pravo podseća da u slučaju osude za teška dela kao što je ratni zločin protiv civilnog stanovništva, zakon predviđa da sud može, ali ne mora odlučiti da osuđenog pusti na uslovni otpust.

"Baš iz razloga što teška krivična dela dovode do velikih patnji žrtava i do drugih teških posledica, pored ispunjenosti zakonskih uslova,  sud treba da uzme u obzir i druge okolnosti koje bi potvrdile opravdanost puštanja na uslovni otpust. Neke od okolnosti koje je sud trebalo da uzme u obzir su izražavanje iskrenog kajanja za izvršeno delo, saosećanje prema žrtvama i njihovim patnjama, kao i priznanje dela. Međutim, o ovim okolnostima u rešenju Višeg suda nije bilo pomena. Nijedna od navedenih okolnosti ne idu u prilog Saši Cvjetanu.

On je osuđen za učestvovanje u ubistvu 14 žena i dece, teško ranjavanje još petoro dece od koje je najmlađe imalo šest godina, a tokom trajanja suđenja nikada nije izrazio kajanje, već je negirao krivicu, tvrdeći da postupak ima 'političku pozadinu' i da on lično 'nikada nije pucao u civile i decu'. Žaljenje za patnje žrtava izražavao je samo deklarativno, u sklopu pokušaja da umanji sopstvenu odgovornost.

Stav FHP-a je da sud nije trebao da prihvati Cvjetanov zahtev i pusti ga na uslovni otpust, kako zbog težine počinjenog dela, tako i zbog posledica koje je ono proizvelo, zbog čega je inače i osuđen na maksimalnu kaznu zatvora. Puštanjem na uslovni otpust, kao i dodeljivanjem privilegija osuđenicima za ratne zločine tokom boravka u zatvoru, institucije Republike Srbije obesmišljavaju suđenja za ratne zločine i umanjuju težinu izrečenih kazni", konstatuje FHP. Ova organizacija, takođe, konstatuje da se "udovoljavanjem Cvjetanovom zahtevu da se pusti na uslovni otpust kazna na koju je osuđen zbog zločina nad civilima obesmišljava, a patnje žrtava nipodaštavaju".

Izložbi “Bogujevci - Vizuelna istorija” otvorenoj decembra 2013, u Kulturnom centru Beograda, događaju koji podseća na tragediju u Podujevu, prisustvovao je premijer Srbije Ivica Dačić, Rekao je da niko nije ovlastio "Škorpione"zločin da počine zločin u ime Srbije i izrazio nadu da će svi zločinci biti kažnjeni. Vaspitno zapušteni adolescenti ispred izložbenog prostora KCB patriotski su zaurlavali da niko ni za šta nije kriv.

SRBIJA NA ROBIJAŠKOM VIKENDU: Izvesno je, 16 godina kasnije, jedino to da Srbija ni na koji način nije obeštetila porodice ubijenih i ranjene, te da bi se pokušajem da budu materijalno obeštećeni izložili novim poniženjima i stresu.

Fond za humanitarno prav podseća povodom slučaja Cvjetan i na slučaj zapovednika "Škorpiona", događaj nakon kojeg je bilo izvesno kako počinioci ratnih zločina imaju povćašćeni tretman u kazneno - popravnim ustanovama.

Reč je o slučaju Slobodana Medića koji je poginuo u - saobraćajnoj nesreći, dok je koristio slobodni vikend. Pred Višim sudom u Beogradu Slobodan Medić osuđen je na maksimalnih 20 godina zatvora, za ratni zločin, ubistvo šestorice Bošnjaka u mestu Godinske bare, kod Trnova, na planini Treskavici. Neutvrđenog dana jula 1995, Medić je naredio pripadnicima svog obezbeđenja Petru Petraševiću, Aleksandru Mediću, Branislavu Mediću, Slobodanu Davidoviću (osuđenom u Hrvatskoj) i Miloradu Momiću da streljaju šestoricu zarobljenika. Snimak ponižavanja zarobljenika i njihove likvidacije, do kojeg je došao Fond za humanitarno pravo, prikazan je juna 2005. najpre u Haškom tribunalu, u procesu protiv Slobodana Miloševića, potom i u Srbiji, nakon čega su počinioci pohapšeni. Ubijeni su: Safet Fejzić (1978), Azmir Alispahić (1978), Sidik Salkić (1959), Smajl Ibrahimović (1960), Dino Salihović (1979) i Juso Delić (1970), a srbijansko Tužilaštvo i Sud su sve vreme vodili proces tako da se prikrije veza Srbije sa ovom formacijom. 

Ovako je zvučalo Medićevo "kajanje": “Konkretno, da sam znao, da sam znao, taj što je snimao ne bi se ‘leba najeo, ubio bih ga kao zeca što je to snimio. Znači, sad ja ovo odgovorno kažem pred vama - ja bih ga kao zeca ubio”.

Saša Cvjetan je resocijalizovan, postignuta je svrha kažnjavanja počinioca ratnih zločina. Srbija nije kažnjena, teško da bi je bilo ko rehabilitovao.

Oceni 5