Slavni holivudski glumac i predsednik Jugoslavije
Kirk1

Photo: Lična arhiva

Kako su se upoznali Kirk Douglas i Josip Broz Tito

Bio je 4. novembar 1964. Jugoslavija. Odveli su me u kuću visokog američkog diplomate u Beogradu. Tamo sam uz kafu i kolače pričao sa desetak studenata Filmske akademije. Kada su studenti otišli, ljutito sam se okrenuo mom domaćinu i rekao

- Nisam došao ovamo da šačici probranih studenata pričam o filmovima. Ja obično ljudima savetujem da se ne bave ovom profesijom. Želeo bih da održim predavanje većem auditorijumu.

- O, to ne može, odgovorio je moj domaćin. - Ovo je komunistička zemlja, ne možete da organizujete velike skupove.

U to nisam mogao da poverujem. Sutradan ujutro telefonirao sam Beogradskom univerzitetu. Te iste večeri organizovan mi je razgovor sa nekoliko hiljada studenata. Bilo je divno. Oni su znali sve o američkom filmu, i voleli su ga. Dopalo im se što je jedan američki glumac među njima, što mogu sa mnom da razgovaraju.

Narednog dana, za vreme ručka u američkoj ambasadi, pitao sam da li bi moja žena i ja mogli da se sretnemo sa predsednikom

Umešao se ambasador Velike Britanije, koji je prisustvovao ručku.

- Dragi moj, ja čekam već šest nedelja da me predsednik Tito primi samo na deset minuta, da mu predam akreditive, rekao je. - Nije lako susresti se sa predsednikom Titom.

Izvinio sam se, izašao i okrenuo broj kabineta predsednika Tita.

Sledećeg dana predsednik Tito mi je poslao svoj privatni avion - da prevezem moju ženu i mene do njegove vile u Ljubljani.

Proveli smo sa njim puna tri sata - pili smo vino i pričali. Tito je bio veliki ljubitelj filmova, naročito vesterna. Video je sve vesterne u kojima sam ja igrao, a najviše mu se dopao "Obračun kod OK korala".

Svi listovi objavili su slike nas dvojice zajedno. Kada sam se vratio u američku ambasadu u Beogradu opet sam sreo britanskog ambasadora.

- Dragi moj, ne razumem, vi ste proveli tri sata sa predsednikom Titom, a ja ne mogu ni deset minuta, žalio se. - Recite mi, molim vas, kako vam je to pošlo za rukom.

- Gospodine ambasadore, koliko ste filmova VI snimili?

*Odlomak iz memoara Kirka Douglasa objavljen u TV novostima 1990.

Oceni 5