Retro: Sjećanje na raskalašne tridesete
Tarzan i Džejn

Photo: mok.hr

Kako su Tarzan i Džejn napravili erotsku revoluciju u Šibeniku

Starije Šibenčane smjetala je izvanbračna zajednica Tarzana i JaneMoguće je da je necenzurirana kopija filma "Tarzan, kralj džungle" iz kojeg još nisu bile izbačene scene u kojima Tarzan (Johnny Weissmuller) i Jane (Maureen O'Sullivan), potpuno goli, nesputano plivaju rijekom i izvode neodoljivi podvodni erotski balet, u Šibenik stigla već krajem 1932. godine odmah nakon američke premijere. O tome ne postoje uvjerljivi povijesni izvori i pisani tragovi, ali na to upućuju rasprave koje su se vodila iduće 1933. godine kada je počelo prikazivanje "osiromašene" verzije tog filma u kinu "Tesla".

Nemoralna izvanbračna zajednica Tarzana i Jane

O tom filmu koji su mnogi Šibenčani, a posebice Šibenčanke išli gledati kriomice ulazeći u kino tek kada se svjetla pogase i izlazeći iz njega prije nego što se upale, nije se govorilo izravno. Dojam je da su se Šibenčani ustručavali javno govoriti o filmu toliko nabijenom erotikom i vrućim prizorima da ga se iz ondašnje perspektive moglo smatrati gotovo pornografijom. No zato se puno govorilo o njegovom utjecaju na mlade Šibenčanke i Šibenčane, na modu i ponašanje mladih, ali i onih "koji to više nisu, ali se prave da jesu".

Ruke k sebi: Poruka starijih Šibenčana raspusnom paru

Čudi da šibenski moralisti nisu tražili zabranu njegovog prikazivanja zbog eksplicitnih erotskih scena i šokantno smionih lascivnih prizora,  nego zbog "nedopustive i za mladež štetne nemoralne izvanbračne zajednice Tarzana i njegove družice Jane".

Šibenčanke s frizurama a la Maureen O'Sullivan

Kupanje na golo i muško majmunsko urlikanje

Da su Šibenčani (ali i Šibenčanke!) imali priliku gledati integralnu verziju filma (možda i na zatvorenim privatnim projekcijama kakve su bile popularne među imućnijim Šibenčanima) s najsmionijim scenama golog kupanja Tarzana i Jane, vidi se iz učestalih prigovora konzervativnih šibenskih intelektualaca iz 1933. godine da bi trebalo "suzbiti širenje pošasti sumnjive mode ženskog kupanja na golo i muškog majmunskog urlikanja pri skakanju u vodu." O kupanju Šibenčanki i Šibenčana "na golo", kojeg je u Šibeniku bilo ali su ga upražnjavali uglavnom stranci, znamo i iz zapisa o Carlu Mattiazziju, prvom Hrvatu koji se pojavio u nekom Hollywoodskom filmu te još nekih pouzdanih izvora. Kupači "na golo" voljeli su intimnije dijelove Martinske, ali se baš i nisu stidljivo skrivali jer su se na njih općinskoj upravi žalili ribari i težaci koji su preko Martinske išli obrađivati svoja polja, vinograde i maslinike na srimskom poluotoku.

Inspiracija za mlade Šibenčane: Tarzan i Džejn, goli kao od majke rođeniJane kostimi i sentimentalni grubijani

Dio tarzanske mode u čednijem se obliku prelio i na kupalište Jadriju na kojoj su se pojavili kupaći kostimi u Jane stilu, a šibenski mladići počeli "javno prikazivati svoje mišiće i ponašati se kao nježni, sentimentalni grubijani". Hrabriji su čak pustili kosu i počeli je češljati "s čela na tjeme". Za ljetnih večeri na obali i na Poljani moglo se vidjeti mladiće, ali i zrele ljude u uskim košuljama i majicama koje im "produciraju muskulaturu".

Istodobno Šibenčanke su promijenile frizure, a modni uzor postala im je Tarzanova družica, glumica Maureen O'Sullivan.

Zanimljivo je da Šibenčanke koje je nevjenčana Tarzanova prijateljica s kojom je "nećemo se lagat, on imao i ono", nisu s njom dijelile i ukus u pogledu muške ljepote i izbora muškaraca po svom guštu. Njima nisu bili "ljubavni i bračni prioritet" visoki, preplanuli, zgodni, mišičavi muškarci s crnom kosom "kakvim se Tarzan prikazuje", nego Tarzanove "unutarnje vrednote", a to su vjernost, hrabrost, postojanost i, najvažnije, odanost i potpuna posvećenost izabranici svog srca, a k svemu tome i "da u svakoj zgodi i prigodi budu na strani slabijih".  

Poruka Šibenčankama: Bolje Tarzane ćete naći među veslačima KrkeŠibenski lučki radnici i veslači "Krke" bolji od Tarzana

Bilo je, naravno,i znanog šibenskog sarkastičnog humora pa se predlagalo da se Hollywoodu poruči ili još bolje "da se tamo pošalje izaslanstvo" da će "sineasti boljeg Tarzana od Johnnyja,naći u šibenskoj luci, osobito kada se na brodove krca garbun jer je u taj čas tamo za izvoz sva sila jakih mišića, širokih pleća, preplanulih torza i muževnih lica koje krase sive oči bolje nego u Tarzana".

Neodoljivi podvodni erotski balet: Golišavi Tarzan i golicava DžejnIstodobno s neskrivenom ljubomorom se skretala pozornost Šibenčankama da će bolje Tarzane naći među veslačima "Krke", a elegantnije skakače i bolje plivače na Jadriji nego u filmskoj džungli.  

Johnny Tarzan - naš čovik

Tarzan 1932. i 1933. godine nije u Šibenik došao kao stranac. Šibenčani su za njega znali jer su mnogi već bili pročitali barem jednu knjigu o Tarzan, tom izmišljenom liku i junaku iz popularnih knjiga američkoga pisca Edgara Rice Burroughsa. Priča o dječaku kojeg su nakon smrti roditelja odgojile gorile u afričkoj džungli bila je tridesetih godina 20. stoljeća u Šibeniku popularnija nego priča o malom čarobnjaku Harryju Potteru početkom 21. stoljeća. A ni glavni glumac Johhny  Weissmuller nije bio nepoznat Šibenčanima. Ne samo što su znali za njegovu sportsku slavu i pobjede na Olimpijskim igrama 1924. i 1928. godine nego su naveliko polemizirali i o njegovom porijeklu.

Johnny Weissmuller rodio se, naime, 1904. godine kao Peter Johann Weißmüller u banatskom selu Žitištu  (danas se dvoji je li to točno i kao mjesto njegovog rođenja spominje se rumunjsko mjesto Freidorf) zbog čega su Šibenčani  smatrali da je "Johnny Tarzan naš čovik".

Kino u Šibeniku, godine 1932: Erotika na repertoaru - Tarzan, gospodar džungleWeissmuller je inače snimio čak 12 filmova u kojima glumi Tarzana, ali je samo prvi koji se u Šibeniku prikazivao kao "Tarzan, kralj džungle" i "Tarzan, čovjek majmun" imao veliki utjecaj na Šibenčane i Šibenčanke koje su budno pratile karijeru svoje omiljene glumice Maureen O’Sullivan, buduće majke još slavnije filmske zvijezde Mije Farrow.  

*Tekst je nastao prema člancima iz novina, autentičnim neobjavljenim bilješkama i spisima anonimnih autora te sjećanjima i kazivanjima Mladena Bjažića, Branka Belamarića i Branka Matića; prenosimo sa prijateljskog portala Volim Šibenik, uz dozvolu uredništva

Oceni 5