Intervju: Ilir Bitići, brat žrtava države Srbije
Ilir 09 S

Nada u pravdu: Ilir Bitići

Photo: Marija Đoković/XXZ

Kako ubiti tri vezana Amerikanca

Ilir Bitići: FBI je istragom došao do Radosavljevića„Porodica Bitići mora da ostavi izvesno vreme glavnoj tužiteljki za ratne zločine Srbije Snežani Stanojković da se podrobno upozna sa slučajem ubistva moje braće; tačno je da je ona bila zamenica tužioca, ali porodica želi da joj da određeno vreme da uđe u sve relevantne dokumente. Nakon toga ćemo odlučiti kako ćemo dalje postupati. Ova država je prouzrokovala snažan bol mojoj porodici i zato je krajnje vreme da se pronađu ubice I da predsednik Vučić održi svoje obećanje, da će ubistvo moje braće biti rasvetljeno”, kaže za XXZ Ilir Bitići, brat ubijenih Ilija, Agrona i Mehmeda Bitićija, američkih državljana čiji su posmrtni ostaci pronađeni u masovnoj grobnici kod policijskog kampa u Petrovom Selu.

Kosovski Albanci Ili, Agron i Mehmet Bitići uhapšeni su krajem juna 1999. godine, zbog ilegalnog ulaska u SR Jugoslaviju. Na Kosovu su bili pripadnici Atlantske brigade OVK, a deset dana nakon potpisivanja Kumanovskog sporazuma prešli su u centralnu Srbiju, da bi pomogli romskoj porodici Mitrović da napusti Kosovo. Prekršajni sud u Prokuplju ih je osudio na 15 dana zatvora, pušteni su tri dana ranije, uslovno, prebačeni u Petrovo Selo, u policijski kamp kojim je komandovao Goran Radosavljević Guri, i 9. jula ubijeni mecima u potiljak. Veće za ratne zločine u Beogradu oslobodilo je, zbog nedostatka dokaza, policajce Sretena Popovića i Miloša Stojanovića, optužene za pomaganje u ubistvu braće Bitići. Bivši tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević kazao je da je, navodno, „predsednik Aleksandar Vučić obavešten o tome ko je onemogućio Tužilaštvo za ratne zločine da istragu ubistva braće Bitići završi do kraja.“
U Beogradu se Ilir Bitići sastao  i sa ministarkom pravde Nelom Kuburović i američkim ambasadorom Kajlom Skotom.

*Još oktobra 2013. Predstavnički dom Kongresa doneo je rezoluciju kojom se potvrđuje da rešenje slučaja ubistva američkih građana treba da ostane značajan faktor u utvrđivanju daljih odnosa između SAD i Srbije. Prema tom dokumentu, rešavanje ovog slučaja treba da bude prioritet, bez obzira na to da li je reč o bivšim ili sadašnjim zvaničnicima?

Da, znam da je 2013. doneta rezolucija. Ali, i pre i posle toga su svi američki zvaničnici, u susretima sa srbijanskim premijerom i drugim ljudima iz vrha vlasti insistirali na tome da se otkriju ubice braće Bitići. Tako da je slučaj ubistva moje braće bio visoko na listi američke Vlade, u susretima sa zvaničnicima Srbije.

Sve i da su počinili ratni zločin, nisu smeli da budu ubijeni, nego je protiv njih trebalo da se vodi krivični postupak po zakonskoj proceduri. Kao što su se u Srbiji vodili postupci protiv onih koji su ubijali ljude na Kosovu. To je put do pravde

*Proteklih godina, u nekoliko navrata mi je vaš brat Fatos Bitići kazao da je istraga FBI dovela do rezultata i da je naredbodavac ubistva Goran Radosavljević Guri, u vreme ubistva zapovednik sektora za obuku u MUP Srbije, od 2001. do 2004. komandant Žandarmerije. Da li, po vašoj proceni, predsednik Vučić ne želi da Srbija uhapsi Radosavljevića, ili je reč o komplikovanijoj diplomatskoj igri?

Da, FBI je istragom došao do Radosavljevića. Kada je predsednik Vučić 2016. bio u Americi, sastao se sa našom porodicom, advokatima, predstavnicima Vlade SAD i jasno rekao da je jedan od ubica braće Bitići - Goran Radosavljević Guri. Postoji nekoliko svedoka koji bi to potvrdili. Kada je Guriju stiglo naređenje da se ubiju moja braća, on je morao tome da se usprotivi. On je kao komandant imao obavezu da poznaje i domaće i međunarodno pravo. I kao komandant, morao je da obavesti pretpostavljene osobe da ne smeju da se ubiju civili. Oni jesu bili borci, ali rat je bio završen, to nije smelo da se dogodi.

 *Da li je predsednik Vučić rekao da je Radosavljević naredio ubistvo, ili da je znao za zločin?

 Nakon što je proučio svu dokumentaciju, rekao je: „Guri i još jedan čovek su odgovorni za ubistvo vaše braće.“

*Nisu odgovarali za to što su uradili u ratu, već zbog graničnog prekršaja?

Sve i da su počinili ratni zločin, nisu smeli da budu ubijeni, nego je protiv njih trebalo da se vodi krivični postupak po zakonskoj proceduri. Kao što su se u Srbiji vodili postupci protiv onih koji su ubijali ljude na Kosovu. To je put do pravde. Ne znam zašto je Guri toliko važan Vučiću, nemam ideju. Ne mislim da se Vučić boji Gurija, već da se Guri boji Vučića. Ali, jedno je sigurno, loše je, vrlo loše, za predsednika jedne države da se povezuje sa osobom koja je, pak, povezana sa ovakvim zločinom.

Naše rane su još sveže: Ilir Bitići u razgovoru za XXZ

*Razgovarao sam, nakon otkrića masovne grobnice u Petrovom Selu sa vašim nekadašnjim komšijom, sada pokojnim Miroslavom Mitrovićem. Rekao mi je da su vaša braća bili plemeniti ljudi i da je šokiran time što se dogodilo, jer su oni prešli u Srbiju samo da bi pomogli njemu i njegovoj porodici.

 Voleo bih da to i napišete.

*Šta tužiteljka trenutno zna o slučaju i koje će mere preduzeti?

Ipak joj je potrebno vreme da se u potpunosti posveti slučaju ubistva moje braće. Trenutno nije mogla da kaže nijedno ime, pošto ne želi da utiče na istragu.

*Šta vam je rekla ministarka pravde Nela Kuburović?

 Ona kaže da ne može da se meša u istragu, osim ukoliko Tužilaštvo ne zatraži pomoć.

*Postoji li neki poseban razlog zbog kojeg ste sada u Beogradu?

Kao i dosad, moja porodica traži pravdu i zato sam u Srbiji. Iako je prošlo mnogo godina od ubistva moje braće, naše rane su sveže. Ni mi, ni Vlada SAD, nećemo odustati od namere da srpsko rukovodstvo procesuira odgovorne za ubistvo moje braće.

*Šta ste, u vreme rata na Kosovu, znali o Atlantskoj brigadi i o motivaciji svoje braće da dođu i bore se na Kosovu?

 Snage srpske Vlade sprovodile su teror, ubijale, pljačkale, silovale , palile kuće, proterivale ljude. Braća nisu više mogla da podnesu taj bol, tadašnja Vlada Srbije želela je da istrebi kosovske Albance. Zbog toga su osetili potrebu da dođu i zaštite svoje rođake i prijatelje na Kosovu.

*Da li će porodica Bitići tražiti materijalnu odštetu od Srbije? I da li je takvu mogućnost pominjao neko od srbijanskih zvaničnika sa kojima ste razgovarali?

 Želimo da idemo korak po korak, da najpre odgovorni za ubistvo budu privedeni pravdi. Nakon toga odlučićemo da li ćemo zahtevati materijalnu kompenzaciju. Niko od srbijanskih zvaničnika nije pominjao tu mogućnost.

Oceni 5