Stanje na društvenim mrežama
Mim 01 S

Photo: msecnd.net

Kakvi su ti mimovi, takav ti je život

Kao društvena bića koja migriraju, ljudski stvorovi puno polažu u komunikaciju sa porodicom i prijateljima, a ako najbliži nisu fizički prisutni često se doživljava bol koja se, po mišljenju mnogih stručnjaka, teže podnosi od, na primer, neke fizičke povrede . Budući da komunikacija ojačava veze, društvene mreže su postale važan momenat u evoluciji ljudske rase. U slučajevima kad su diskusije „u četiri oka“ nemoguće, viđeniji pripadnici ljudskog roda osmislili su kreativne načine da bi se ova prepreka prevazišla. Oni manje kreativni, ili kreativni u drugom smeru, pronašli su isto toliko načina da te pronalaske zloupotrebe, pa je nasilje na internetu postalo svakodnevica mnogih tinejdžera. Mladi korisnici interneta su odlučili da je vreme da se tome stane na put.

Iako su prvobitno osmišljene da bi olakšale komunikaciju, društvene mreže su u nekom trenutku postale prostor za deljenje fotografija životinja, obično mačaka, važnih i manje važnih vesti, te privatnih mišljenja o svemu i svačemu. Prirodno je da se ljudima dopadaju različite stvari, te da različito misle na iste teme, pa i da se glave usijaju prilikom verbalnih sukoba koje različitost često izaziva, što se u svakodnevnom životu rešava tako što se napusti prostor u kojem boravi sagovornik čija nas retorika ugrožava, a u virtuelnom tako što sagovornika blokiramo, ili jednostavno prestanemo da pratimo njegove postove. Ovo je često mnogo lakše reći nego učiniti. I dok nam realni svet obično nudi ograničen broj neistomišljenika, u virtuelnom se taj broj meri onima koji su se rodili, otvorili nalog na nekoj društvenoj mreži i u nekom trenutku odlučili da bi bilo zabavno da budemo njihove žrtve.

Kao odgovor na porast negativnog sadržaja na internetu, mlađi korisnici su počeli da dele sadržaje koji su isključivo optimistični. Tako je fabrika pozitivnih mimova počela svoj svet(l)i rat protiv mračnih trendova na društvenim mrežama.

Mimovi su jpg ili gif formati, ponekad i vido klipovi, sa propratnim tekstom, a svaki mim je zasnovan na jednom konceptu, koji svaki korisnik može da menja, ali ne sme da remeti osnovnu strukturu. Cilj im je da prenesu neku poruku, obično ironičnu, koja ima funkciju društvene kritike. Oni ne poznaju državne granice, a u njihovom rasprostiranju jedini ograničavajući faktor jeste dostupnost interneta, što negde ukazuje na brzinu razvoja globalne komunikacije.

WholesomeMemes, čiji Instagram profil ima preko 25, 000 pratilaca, jedan je od prvih promotera ovog internet veselja. Među njihovim postovima su bebe, psi, kobasice sa kajlama, te mnoge druge slatke ili bizarne situacije, a ispod svakog posta je na hiljade komentara u kojima prijatelji taguju jedni druge uz poruke poput: „Podseća me na tebe“.

Ovakvi, i slični, projekti, koji imaju naloge na skoro svim društvenim mrežama, ojačavaju kampanju u kojoj će ljubaznost pobediti okrutnost, a u društvu koje osnažuje samoprezir i prezir prema drugima to je od ključnog značaja.

Oceni 5