Najbolje od kvir umetnosti iz 2018. godine (1)
Kvirza 01 S

Photo: Combo

Kalendarski prizori sa erotskim motivima

Queer je upotrebljen kao eksplicitno nov društveni rod i društvena pozicija, kao nekakva politička trans/preko seksualna paradigma identiteta i pozicioniranja, koja uslovljava više različitih seksualnih identiteta, ne samo lezbejske, homoseksualne, niti isključivo samo heteroseksualne. Queer je dakle ’ono’ granično, što je između društvenog i biološkog pola, što omogućava opredeljenja ’ne - tačno’, ’ne - pravilno’, ’ne - žena ‘, ‘ne - muškarac’, i koji povezuje oba u smeru radikalne pozicije života kao i medija, umetnosti i kulture. Queer identitete zato ne smemo da pozicioniramo samo uz različite seksualne prakse i uloge, već je taj identitet važno ponovo promisliti i u vezi sa političkim opredeljenjem priče ali i stajalištem, koje je Homi Baba opisao kao ’ne - tačno/ne - pravilno’ (Michael Hardt, Antonio Negri, „Neka te sila prati“)

Pred vama je prvi deo liste umetničkih dela koja su nastala iz inspiracije koja dolazi iz kvir konteksta.

Mike Ocasio

Mice Ocasio dolazi iz Puerto Rica, koji danas živi i radi u Njujorku, gde je pronašao svoju kvir publiku, te oko sebe okupio grupu modela koji su pristali da postanu predmetom njegove umetnosti, ali i žudnje.

JP Schuiteman

JP Schuiteman pripada grupi od petoro umetnika iz San Diega koji su pozvani da učestvuju u izložbi slika savremenih umetnika koji žive sa HIV-om.

Harry Bush

Harry Bush je najpoznatiji po svojim komercijalnim radovima, ali se nedavno okrenuo i kvir umetnosti, te malo eksplicitnijim temama koje istražuju granice manjinske seksualnosti.

Todd Yeager

Todd Yeager inspiraciju najpre crpi iz mitoloških motiva, te iz njegovih slika skoro da izviru melodije iz Panove frule.

Damien Frost

Drag Syndrome je prva drag trupa na svetu čije članice žive sa Daunovim sindromom, a Frost je proglašen njihovim zvaničnim fotografom.

AKE

AKE dolazi iz jednog gradića u južnoj Italiji, a crtačku karijeru započeo je još 2007, te je odmah bilo jasno kakvi su muškarci kvalifikovani da mu budu muze.

Aurelio Monge

Mongeovi uzori su pre svih barokni slikari, te se njegovi modeli uzdižu iznad samog platna poput oskudno obučenih svetaca.

Richard Vyse

Nakon što je izgradio karijeru modnog ilustratora, Vyse se okrenuo kvir umetnosti, te jednostavnu mušku lepotu uzdigao na potpuno novi nivo.

Miguel Angel Reyes

Reyes gradi intimne odnose sa svojim modelima, a zbog toga da bi, zahvaljujući bliskosti, uspeo da ulovi momente kada su oni koje slika najmanje svesni sebe, te pokazuju svoju pravu prirodu.

Woo Dun

Homoerotika se na Dunovim slikama kreće od senzualnosti do scena koje su nešto više grube, što su, kako tvrdi umetnik, granice između kojih se kreće muževnost.

Kurt Walters

Walters je još jedan od onih umetnika koji se pre svega zanimaju alegorijskim figurama, te mitološkim motivima, pa su njegovi modeli ne samo predmeti žudnje, već i mitološki heroji jedne izgubljene istorije.

Ivan Bubentcov

Uprkos problemima sa kojima se suočava kao kvir umetnik u Rusiji, Bubentcov ne odustaje od homoerotike u umetnosti.

Gene Dodak

Skulpture koje pravi Dodak ukazuju na moć plemenskog saveza, ali je odmah jasno da se ne radi ni o jednoj poznatoj kulturi, već da su pripadnici tog umetničkog plemena kvir junaci koji potiču iz svih delova sveta.

Studio Bara

Pripadnici ovog umetničkog kolektiva imaju subverzivan odnos prema muškom telu, te erotskoj manifestaciji, i trude se da ih razlože i što više udalje od uobičajenih heteronormativnih shvatanja.

Jeremy Kost

Polaroid fotografije su donele novi osećaj slobode, te su amaterski pornografi mogli da raspale po nagim telima svojih prijatelje, te drugih voljnih modela. Jeremy Kost  svojim radovima podseća na te generacije, te nadu koja se rodila šezdesetih godina prošlog veka.

Gabriel Garbow

Garbow najviše voli scene u vodi, pa njegovi modeli plutaju poput sirena koje ne opijaju pesmom već homoerotskim prizorima.

Cauro Hige

Monografija Higeovih radova ponela je ime "Bearutus", koje već dovoljno govori o prirodi njegovih modela.

Vassilios Papitsios

Papitsios je još jedan iz grupe umetnika koji žive sa HIV-om, i koji se trude da svet učine mestom sa manje predrasuda, te mržnje i zločina iz mržnje.

Braden Summers

Summers slika u skladu sa onom starom hrišćanskom umotvorinom - ako vas ošamare okrenite drugo platno.

Maarten Jeroen

"Igraj se sa mnom" naziv je izložbe koja je okupila umetnike koji se bave zavodljivim elementima u umetnosti, te modelima koji su voljni da se poigraju.

Martin Bedolla

Poslednji u prvom delu liste najboljih kvir umetnika iz 2018. godine je Martin Bedolla, čiji krupnooki modeli hipnotišu, te sa posmatračima komuniciraju kroz intimne procese koji se fokusiraju na detalje i oči subjekata.

Oceni 5