XXZ magazin preporučuje
Benedetta

Photo: IMDb

Kaluđerice, lezbejke i smisao života

Film

Benedetta (2021)

Paul  Verhoeven je napravio film koji se bazira na istinitoj priči, a prati časnu sestru koja je živela u XVII veku.

Iz tog stvarnog temelja izašla je neobična vizija, ljubavna priča s erotskim elementima. Obeležili su ga kao „lezbejski film s kaluđericama“, ali je Benedetta više od toga – priča o veri, promišljanju života, istoriji, bolesti, pokvarenosti, strasti, strahu, zapravo o skoro svemu što može da vam padne na pamet. Dildo napravljen od statue Bogorodice je čisto remek-delo.

Zeby nie bylo sladow – Leave No Traces (2021)

Ni danas se ne zna zašto je Grzegorz Przemyk ubijen. Jedni tvrde da je tinejdžer stradao zato što mu je majka bila na strani demokratske opozicije, drugi pak veruju da je u pitanju nesrećan slučaj. Naravno, ukoliko do prebijanja može da dođe slučajno. Bilo mu je osamnaest godina kada je u maju 1983. godine priveden i potom pretučen. „Pazite da ne ostavite tragove!“, dobacivao je policajac svojim kolegama koji su cipelarili mladića –„Udrite po stomaku, ne po leđima“.

Ovi povici podsećaju na mnoge druge režime koji su se zarad dobrobiti građana latili pendreka, ili tenkova. Film Zeby nie bylo sladow (Leave No Traces) se bavi jednim takvim slučajem, a napisan je po istinitom događaju – sina pesnikinje Sadowske uhapsili su jednog majskog dana, pod izgovorom da je pijan, odveli ga u stanicu iz koje je izašao s fatalnim povredama.

Jasno je da će gledalac, ukoliko već nije upućen, požuriti da sazna  šta se to u Poljskoj dešavalo osamdesetih godina prošlog veka. Ukratko – režim je u decembru 1981. godine doneo vojni zakon (vanredno stanje) kojim su ukinuta sva ustavna prava građana, a kako bi stao na put nezavisnom samoupravnom sindikatu Solidarnost, dakle opoziciji. Zakon je potrajao do jula 1983. godine, što znači da je još uvek bio na snazi kada je Grzegorz ubijen.

Heart (2019)

Rediteljka Gayoung dolazi u posetu bivšem (ili povremenom) ljubavniku Seongbumu. Priča mu o svojoj novoj aferi s oženjenim muškarcem.

Konsultacije o ljubavi se često završe zapetljanim osećanjima, pa i ovo dvoje junaka ide dalje od prostog prepričavanja onoga što se dogodilo. Mekana, topla, romantična komedija je divan priča o životu, savršena za sve one koji vole naizgled komplikovane, ali zapravo lepe priče.

Serije

Yellowjackets (prva sezona, 2022)

„Ne znaš šta nosi novi dan“ je jedno od onih opštih mesta koja slušamo s prezirom. Serija Yellowjackets raste iz slične ideje, budući da tera na razmišljanje o tome koliko naizgled beznačajne odluke utiču na život. Takve misli su naravno beskorisne, budući da nam ne donose ništa osim glavobolje. Ipak, kada se pretoče u scenario dobijamo savršen psihološki horor s primesama drame, komedije, romantične drame i brige za sudbine junakinja i junaka koje smo tek upoznali, a već zavoleli.

Sećate li se dobrog Gospodara muva? Ispostavilo se da je priča strašna i aktuelna i danas, baš kao i 1954. godine kada je objavljena. Pripovest o dečacima koji se nakon avionske nesreće zateknu na pustom ostrvu, 2022. godine se pretvorila u priču o devojčicama koje posle slične nezgode završe u šumi, okružene visokim planinama. Zima samo što nije, a ne pomaže im ni što je s njima i jedan profesor, budući da je ostao bez noge.

Ukoliko ste žudeli za nečim što bar malo podseća na pomenutu knjigu, a niste od onih koji romane čitaju po više puta, ovo je serija za vas. Ima tu i drugih elemenata, mahom iz popularne kulture – tu su detalji iz danas već kultne serije Lost, neki momenti podsećaju na Kingovu Mizeri, a sličnost s pojedinim horor filmovima iz devedesetih godina prošlog veka opija.

What We Do in the Shadows (treća sezona, 2021)

Posle odlične prve, i još bolje druge sezone, stigla nam je i treća –svih deset epizoda. Vampiri su i dalje zvezde, ali glavnu ulogu polako preuzima njihov pomoćnik – obično ljudsko biće.

TaikaWaititi iJemaineClement napravili su sjajan mockumentary o vampirima - cimerima koji borave u staroj viktorijanskoj vili, a u moderno doba. Iz horor fantazije izbija mračni humor i bizarne šale koje su urnebesno smešne. Uspešna formula se rastavlja i ponovo sastavlja, dok se glavni junaci razvijaju. Niko ne može sa sigurnošću da tvrdi koliko će dugo moći da se vrti priča o troje vampira, jednom energetskom vampiru i jednom čoveku, ali se, ako je verovati trećoj sezoni, čini da je svitanje još uvek daleko.

A Very British Scandal (mini serija, 2021)

Ako se date u potragu za ovom serijom, neka vas ne zbuni činjenica da je mnogi označavaju kao drugu sezonu antologijske serije A Very English Scandal (koju smo takođe preporučivali), dok je neki posmatraju zasebno. Zajednički su im, naravno, skandali, kao i to da se priče temelje na stvarnim događajima.

A Very British Scandal prati život vojvotkinje i vojvode od Argylla – Margaret i Iana. Dok on ima aristokratsku titulu, ona ima sve ostalo – novac, bogat društveni život, lepotu i harizmu, ali i večitu, neutaživu potrebu za ljubavlju i pažnjom. Kao takva bila je idealan plen za narcisoidnog i koristoljubivog Iana, psihički i finansijski devastiranog, čoveka koji ne oseća ništa i ne voli nikoga, pa ni rođenu decu, ali vrlo dobro zna kako da ih iskoristi kada su mu potrebni. Vešto osvaja i žene koje su mu neophodne za ostvarenje nekog cilja, najpre im pružajući sve što im nedostaje i fingirajući idealni odnos, sve dok se žrtva ne pokori. Ipak, Margaret se pokazala kao voćka čudnovata. Nije se lako dala poraziti i uništiti, uprkos tome što je u braku sa takvim čovekom jedino ona imala šta da izgubi. S druge strane, ono što je dobila jeste plemićka titula, no čini se i da je nju preskupo platila.

Više čitajte ovde.

Cheat (mini serija, 2019)

Reč je o britanskoj mini seriji u produkciji televizije ITV koja prati uzbudljivu dinamiku odnosa između profesorke i studentkinje.

Sve počinje tako što profesorka Leah Dale posumnja da je seminarski rad do tada prosečne i ni po čemu izuzetne studentkinje Rose – plagijat. Nesposobna da odbrani i obrazloži teze koje se pojavljuju u radu, ili da ih bar prepozna, a uz to i povređena zato što je otkrivena, Rose pokreće čitavu seriju smicalica i osveta profesorki koja se usudila da nešto primeti.

S obzirom na to da živimo i u doba opšte normalizacije plagiranja na svim nivoima, prevari studentkinje niko osim dotične profesorke ne daje na značaju, uprkos tome što je radnja smeštena u Kembridž. Štaviše, Leah se kolegama čini rigidna i zadrta. Svi smatraju da bi mogla sa popusti sa „slučajem Rose“, uostalom, Rosein tata je jedan od donatora univerziteta!

Ubrzo saznajemo da je situacija mnogo komplikovanija i opasnija nego što se čini, a da je plagijat tek početak ostvarivanja jednog paklenog plana...

Više čitajte ovde.

Knjige

Vesna Jarić i Nadežda Radović „Rečnik rodne ravnopravnosti“

Stručno napisan da bi bio koristan onima koji proučavaju datu tematiku, a dovoljno prijemčiv i razumljiv i za one koji se tek upoznaju s terminologijom, Rečnik rodne ravnopravnosti je obavezna lektira za sve nas i jedna od onih knjiga koju bi uvek valjalo imati pri ruci, budući da i njene osnovne postulate neretko zaboravljamo. Događaji koji se nižu iz dana u dan to, nažalost, potvrđuju.

Faruk Šehić „Priče sa satnim mehanizmom“

„Svi ti “poniženi&prezreni” koji defiliraju “Pričama sa satnim mehanizmom” objedinjeni su sintagmom iz podnaslova knjige - predapokaliptični sevdah. Ako je sevdah crne boje, onda je za te ljude prionuo neprimjetno, uhvativši nečujno takt sa njihovom duhovnom tamom i mračnim okruženjem. Ti crni ljudi (“Ja sam bijeli, obrnuti Džon Koltrejn”, kaže pripovjedač iz priče “Mračno brbljanje prodavača svjetlosti”), bilo da govore u prvom licu ili da njihova osjećanja posreduje transcendentalni pripovjedač/neposredni svjedok, nosioci su idejne strukture knjige“. (Edin Salčinović)

Pesme

Men I Trust – Untourable Album

Danas umesto nekoliko pesama nudimo vam čitav album, s obzirom na to da je kanadski indie band pod nazivom Men I Trust bio toliko ljubazan da čitav svoj novi album u celini stavi na You Tube. Uostalom, sa Men I Trust se nikad ne ostaje samo na jednoj pesmi.

Dokumenatrni film

Whose Is This Song? – Čija je ovo pesma? (2003)

Čija je pesma? – naziv je dokumentarnog filma koji ispituje poreklo jedne od najpoznatijih i najomiljenijih narodnih pesama – Ruse kose.

Na večeri u Istanbulu rediteljka se sreće s petoricom prijatelja iz različitih zemalja – Grčke, Srbije, Makedonije, Turske i Bugarske. Kadčuju pesmu, koja je u Srbiji poznalapod naslovomRuse kose, svako od prisutnih počinje da je peva na svom jeziku, tvrdeći da je iz njegove zemlje.

Horor

The Midnight Meat Train (2008)

Solidan triler vešto prelazi u stravu i užas, te nas vodi direktno ka tajni koju krije podzemna železnica. Vrlo uzbudljivo, s dobrim zapletom.

Video igre

A Way Out: Igra za bliske prijatelje

Neke igre se bolje igraju s prijateljima, budući da bez pomoći nema uspeha. A Way Out je jedna od takvih, a najviše će se dopasti onima koji se zanimaju bekstvima iz zatvora.

Igra se na podeljenom ekranu, pa “player 2” nije samo sredstvo koje služi da se savladavaju prepreke. Priča je uzbudljiva i inteligentna – igrači su osuđenici koji pokušavaju da pronađu izlaz iz zatvora s maksimalnim obezbeđenjem, a svaki korak je napravljen za dva junaka. Oni koji su je igrali tvrde da na momente može da bude dosadna, ali da joj je upravo to najveća prednost – igrači ne moraju stalno da se fokusiraju na igru, pa je vreme koje provode igrajući zbog toga kvalitetnije.

Tako A Way Out ne traži više pažnje nego što je potrebno, a proces igranja je više o ljudima koji se druže nego o igri samoj. Odlična igra za vikend.

*Kontrapreporuke

Together Together (2021)

Pa, slatko je sve to, ima i plemenitu poruku i nameru, čak i jako zanimljivu ideju. Međutim, dok pokušava da ne upadne u klišee romantične komedije, nekako samo u tome uspeva, ali bez romantike, a naročito bez komedije. Za film od sat i po neverovatno je dosadno, a moglo je bolje. Šteta.

Ma (2019)

Jako, jako neprijatno.

 

Oceni 5