Četiri kratke priče
Cortt 02 s

Photo: drugstoremag.es

Kamila proglašena za nepodobnu

NAPREDAK I NAZADAK

Izmišljeno je staklo koje je propuštalo muve. Muva bi dolazila, malo gurnula glavom i hop, već bi bila na drugoj strani. Beskrajna radost za muvu.

Sve to upropastio je jedan mađarski naučnik kad je otkrio da bi muva mogla da uđe a da ne izađe, i obratno, zbog neke nepoznate vragolije u vezi sa elastičnošću vlakana toga stakla, koje je bilo vrlo vlaknasto. Odmah je izmišljena muholovka sa grumenom šećera unutra, i mnogobrojne muve umirale su očajne. Tako je okončano svako moguće bratstvo sa ovim životinjama, dostojnim bolje sudbine.

ISTINITA PRIČA

Jednom gospodinu ispadnu naočare na pod, tresnuvši glasno o pločice. Gospodin se sagne rastužen, jer stakla naočara su vrlo skupa, ali, zapanjen, otkriva da se ona čudom nisu razbila.

Sada se ovaj gospodin oseća vrlo zahvalan, i shvata da je ovo što se desilo prijateljsko upozorenje, odlazi u optičku radnju i nabavlja kutiju od roga, dvostruko postavljenu da bi bolje štitila od udara. Jedan sat kasnije ispada mu futrola, a on, nagnuvši se, ne mnogo uznemiren, otkriva da su se naočare pretvorile u prah. Ovaj gospodin za trenutak shvata da su namere Proviđenja nedokučive, i da se čudo zbilo, u stvari, sada.

 

TEMA ZA TAPISERIJU

General ima samo osamdeset ljudi, a neprijatelj pet hiljada. U svom šatoru general kune i plače. Zatim sastavlja nadahnut proglas, koji golubovi pismonoše nose i bacaju nad neprijateljskim logorom. Dvesta pešaka prelazi generalu. Sledi jedan okršaj koji general dobija sa lakoćom, i dve regimente prelaze na njegovu stranu. Tri dana kasnije neprijatelj ima samo osamdeset ljudi, a general pet hiljada. General, zatim, piše novi proglas i 79 ljudi prelaze na njegovu stranu. Ostaje samo jedan neprijatelj, opkoljen generalovom vojskom koja čeka u tišini. Prođe noć a neprijatelj ne pređe na njegovu stranu. General kune i plače u svom šatoru. U zoru, neprijatelj izvadi polako mač i pođe prema generalovom šatoru. Uđe i posmatra ga. Generalova vojska se rastura. Izlazi sunce.

 

KAMILA PROGLAŠENA ZA NEPODOBNU

Prihvataju sve molbe za prelaz granice, ali kamilu, Guka, neočekivano proglase za nepodobnu. Ode Guk u policijsku stanicu, tamo kažu nema ništa, vrati se u oazu, proglašen si za nepodobnog, uzalud molbe. Guk tuguje, vraća se u zemlju detinjstva. A kamile iz porodice i prijatelji oko njega: pa šta se događa, ta nije moguće, i zašto baš ti. A onda delegacija u Ministarstvo za unutrašnje poslove, da se apeluje za Guka, pa veliki skandal za profesionalne: ovo je neviđeno, odmah da se vratite u oazu, biće napravljen izveštaj.

Guk u oazi pase travu jedan dan, pase travu drugi dan. Sve kamile prešle granicu, Guk i dalje čeka. Tako prođe leto, prođe jesen. Zatim Guk, vraćajući se u grad, zaustavlja se na pustom trgu. Fotografišu ga turisti, daje intervjue. Guk pomalo popularan na trgu. Koristeći to traži da iziđe, na granici sve se preokreće proglašen za nepodobnog. Guk obara glavu, čupka retku travu između pločnika. Jednog dana zovu ga preko razglasa, on srećan ulazi u stanicu. Tamo je proglašen za nepodobnog. Guk se vraća u oazu i leže. Malo pase travu, spušta glavu na pesak. Polako zatvara oči, dok sunce zalazi. Iz njuške mu izlazi mehur koji živi jedan trenutak duže nego on.

*Prevela Mirjana Božin

Oceni 5