Weekend Videos
Kiss1

Photo: Screenshot

Karađorđe i gej vojnici

11. septembar: Prošlo je dvadeset godina od terorističkog napada koji je šokirao svet. DW dokumentarni film se bavi delom priče koji je javnosti malo poznat.

OK, boomer: Termin "boomer" danas označava sve nazadne i više puta prežvakane obrasce nametnute od strane generacije rođene posle Drugog svetskog rata. "Ok, boomer" postala je opaska kojom se završava svaka diskusija, ali nije zgoreg prisetiti se da je i ta generacija jednom bila cool, sveža i nova, te da se upravo ona radikalno pobunila protiv prethodnika. Video reditelja Davida Hoffmana nas vraća u prošlost, i to emisiju koju je snimao 1989. godine, a u kojoj već odrasli boomeri komentarišu edukativni snimak iz '60-ih, namenjen američkoj deci i omladini.

Karađorđe i vojnici: Život i dela besmrtnog vožda Karađorđa ili samo Karađorđe je srpski nemi igrani film iz 1911. godine. Režirao ga je Ilija Stanojević - Čiča, a scenario je pisao Ćira Manok. Smatra se najstarijim igranim filmom u istoriji srpske kinematografije. Nekima je poznat i po poljupcu između dva vojnika, pa tvrde da je najstariji srpski film ujedno i kvir film. To ipak nije sasvim tačno – na poljubac između dva muškarca se u to vreme drugačije gledalo. Ipak, zabavno je.

Ranjivost, osetljivost i moć: Svi smo mi ljudi i svi imamo mogućnost da svojim ponašanjem i rečima naudimo drugom, što često zaboravljamo usled zaokupljenosti sopstvenim problemima. Dok za sebe mislimo da smo najranjiviji, ne bi bilo loše da tako posmatramo i druge, možda se nešto i promeni.

Smirite se: Svaki dan je za jogu, a posebno subota. Evo kratkog časa nakon kojeg ćete se sigurno osećati bolje.

Opsesija srećom: Aktivno traganje za srećom često može biti uzaludno i kontraproduktivno. Ona obično dolazi dok radimo i(li) osećamo nešto drugo. Zašto je to tako, šta je sreća i šta, u konačnici, vodi ka njoj, objašnjava terapeutkinja Emma McAdam.

Oceni 5