Retro: Srpski (serijski) fenomeni
Kassa 01 S

Photo: IMDb

Kasandrina kutija

Mnogi fanatični sledbenici modernih matematičkih strujanja zapravo su pristalice koketne astronomske brik-brak teorije koja u svom osnovnom šablonu izgleda ovako 2+2=5. Težnja za izjednačavanjem dve potpuno nejednake strane prisutna je i u savremenom životu, dotičući katkad i samo dno bestelesne figurae veneris broj 17. Mogućnost da Vas ovo što je izneseno u prethodne dve rečenice interesuje ozbiljno zabrinjava, ali još više može da zabrine sijaset drugih stvari, no, to nikoga ne interesuje.

Vratimo se tematici članka (zglob, prim. prevodioca). Skorosvakovečernja sineastička bravurleska pod intrigirajućim nazivom Kasandra (ako bi se izvršilo raščlanjivanje došli bismo do vrlo interesantnih zaključaka: kas - vrsta konjskog hoda konfrontirana galopu i andra - skraćeno od andramolja, prim. aut) u svom jasno definisanom ophođenju koga je veoma teško i naslutiti, vraća stare, izmučene krokije na nov, ultramoderan štafelaj, pronalazeći Atlantidu u umornom Univerzumu izmučene ljudske psihe. Da bi prodrli u dubinu ove klokotrističko-akcione TV animir-dame, neophodno je na samom kraju ovog teksta izvršiti upoznavanje s pet krucijalnih likova bez kojih bi ljudsko postojanje, uopšte uzev, izgubilo svaki pa i onaj najbesmisleniji smisao:

Lik I: ALFONSO AROCA - Kasandrin deda

Lik 2: GEMMA - svastika po prvoj ženi Alfonsa Aroce, a Kasandri baba-tetka

Lik 3: ANDREINA - Kasandrina majka koja je umrla na porođaju a inače je bolovala od neizlečive bolesti

Lik 4: CHABELLA - usvojeno siroče koje su odgajili u kući. Ona ne zna ko su joj roditelji.

Lik 5: DORINDA - Romkinja koja je odgajila Kasandru koju joj je preko sluge dala Herminija da bi se rešila muževljeve unuke kako bi njen sin Ignjacio nasledio sve pare njenog muža

Ako bismo analizu likova nastavili prostijim putem, teško da bi mogla da se izbegne metafizička rasprava, te ću u drugom delu ovog teksta pokušati teorijski da objasnim mogućnost da se prva petorka serije Kasandra uspešno suprotstavi aktuelnom šampionu NBA lige, ekipi Chicago Bulls ("bikovi" iz Čikaga, prim.prev.)

ALFONSO AROCA (teški centar)

ANDREINA (krilni centar)

DORINDA (bek)

GEMMA (bek šuter)

CHABELLA (plejmejker)

Nasuprot mnogobrojnim teorijama da je nemoguće ubaciti pterodaktila u kacu za kupus široku 1,5 milimetar, omiljenština od serijskog programa sapun orijentacije južnoameričke post-proizvodnje (dugo vremena sam živeo u zabludi da iz tih predela u Evropu stižu samo banane i fudbaleri, prim. autora) postavlja se hipotetičko-retorički meta-postulat sravnjen sa zemljom u samom nastanku iste: Chabella je zgodnija!!!

Ova krhotina od tvrdnje vraća nam u pamet neke prošle živote i potvrđuje već čuveno i već viđeno, a to je da harizma i glavni lik u našem životu za koga mislimo da je nešto najbolje što postoji, biva čuvstveno likvidiran tek običnim epizodistom koga posmatramo sa strane. Tu već vidimo neraskidivu vezu između zlatne serije Kasandra i roto-biblioteke Otpisani. Oba kultna ostvarenja poseduju i glavne i epizodne uloge. Sjajno! Skeptici bi mogli da kažu da sve serije sadrže glavne i epizodne uloge i tu su potpuno u pravu, te samim tim ova nepovrediva i još neprevaziđena trotonska budenbrokovština dobija na svom značenju. Ali, ako se na trenutak vratimo na scenarističku potku Kasandre vidljiva je bezosnovna vrcavost dijaloga koju je Iako obrazložiti i prepoznati Nabacanim Anti-Replikama (NAR):

NAR 1: "Svi znamo da je on bio sebičan, egoista ali nešto ga je podstaklo da se oženi devojkom iz cirkusa." (Odmah je lako prepoznati da je devojka iz cirkusa dobro građena)

NAR 2: "Rosaura se javila. Bila je neraspoložena." (Odmah se uviđa savremenost i aktuelnost. Pa ko je danas još raspoložen?!! Zaista sjajno!)

NAR 3: "Video sam ti muža. Bio je sa nekom ženom i nije se ponašao kao oženjen čovek." (Odmah se primećuje maestralno izvedeno pronalaženje jedinog pravog problema naših savremenika - odnos muškarca i žene kao odnos vernosti i prevare)

F.M. Dostojevski je u knjizi Zločin i kazna napisao: "Tačno u devet sati Razumihin se pojavi u Bakalejevljevoj gostionici. Obe dame su ga odavno čekale s grozničavim nestrpljenjem. Ustale su oko sedam sati, ili čak ranije. On uđe tmuran kao noć, pozdravi se nevešto, zbog čega se odmah naljuti - razume se ,na sebe'...", ali to zaista nema nikakve veze ni sa serijom Kasandra ni sa ovim tekstom.

*Tekst je objavljen u XZ magazinu u maju 1997. godine

Oceni 5