Romantična drama "Ammonite"
Ammonite 01 S

Photo: IMDb

Kate Winslet ponosna na lezbijske scene

Radnja filma "Ammonite" redatelja Francisa Leea odvija se 1840-ih, na obali Dorseta, a nadahnuta je životom sakupljačice fosila, Mary Anning (Kate Winslet) koja se zaljubljuje u mladu ženu, Charlotte Murchison (Saoirse Ronan).

Winslet je mjesecima istraživala život paleontologinje Mary Anning, kako bi bila što dosljednija u tumačenju dodijeljene joj uloge. Proučavala je kako je Anning postala svjetski poznata zbog svojih pronalazaka fosila u stijenama Lyme Regisa.

Mjesec je dana radila s paleontologom, učila je lokalni dijalekt, ali i pokušala svladati vještinu crtanja – jer Anning je crtala svoja otkrića, a za potrebe filma Kate je nacrtala i samu Charlotte. Također, trudila se usvojiti dnevnu rutinu kakvu je imala Mary, kako bi ostala ukorijenjena u njezinoj priči.

Iako je osvojila Oscar za film "Žena kojoj sam čitao" i usprkos činjenici da je u svijetu filma Kate Winslet prisutna više od dvadeset godina, a njezin prvi "ekranizirani" poljubac sa ženom zabilježen je davne 1994. godine, u kriminalističkom trileru "Heavenly Creatures", za "Ammonite" kaže da je "jedan od trenutaka na koje je najviše ponosna", jer prikazuje "produbljivanje povezanosti unutar intimne istospolne veze u kojoj dvije žene otkrivaju tko su i kakve su zapravo".

Winslet ne propušta istaknuti ni kako je "ženama iz tog vremena bilo uskraćeno da same odlučuju, odaberu svoju svrhu", jer bile su "unaprijed osuđene na brak s muškarcem kako bi živjele i imale sredstva za život", ali i podsjeća da Mary Anning nije pristala na takav ultimatum, i nije se htjela pokoriti samo da bi pronašla izlaz iz siromaštva ,već je nastavila raditi ono što voli i u što čvrsto vjeruje.

"Ammonite" je bio premijerno prikazan na Filmskom festivalu u Torontu 11. rujna, a u kina stiže 13. studenog.

*Prenosimo s portala Crol

Oceni 5