Putevima kvir umetnosti (3)
Bobm 01 S

Photo: Bob Mizer

Kauboj koji iznenada ujaše u grad

Karijera legendarnog fotografa Boba Mizera zapravo je počela kad je 1947. godine osuđen za distribuiranje „nepristojnih“ materijala poštom. Od samog početka je bio poznat kao onaj koji pomera granice, a u vreme kad je sama pomisao na mušku, i golotinju uopšte, bila kažnjiva zakonom, njegove fotografije oskudno obučenih mladih bodibildera donele su mu devet meseci zatvora.

U svom studiju, Athletic Model Guild, Mizer je fotografisao hiljade muškaraca, praveći kolekciju koja danas broji preko million fotografija i stotine filmova i filmskih traka. U početku su mu pomagali brat Džo i majka Dilija, ali kakva je bila njihova uloga u svemu tome ni do danas nije potpuno jasno.

Pedesetih godina prošlog veka postojalo je još nekoliko fotografa koji su se bavili sličnom tematikom, ali je Mizerov ikonografski rad još uvek najviše prepoznatljiv i najpoznatiji iz tog vremena.

Njegove fotografije sakupljene su u nekoliko knjiga, a ove su iz “Bob Mizer: AMG, 1000 Model Directory”, koja je objavljena u dva toma.

 

Oceni 5