Komedija zabune
Ustaše

Photo: BN TV

Kineski ustaša ili poremećeni fašizam

Čitam kako je privelo Kineza koji je pjevao ustaške pjesme. Privelo čovjeka koji nema pojma tko su bile ustaše i koja je simbolika podignute desnice. Uhapsili lika koji je trbuhom za kruhom došao u 10.000 kilometara udaljenu Hrvatsku kako bi gradio Pelješki most. Umjesto da su mu objasnili kako ga je lokalni mangup nagovorio na glupost i poučili ga neka to više ne čini, oni su ga priveli i krivično će ga goniti.

No OK, možda sve ispadne dobro. Možda se predsjednica uključi u priču i objasni stvari, onako kako je to već učinila u slučaju ZDS pozdrava. Možda žena pravosuđu i ovog puta rastumači kako je riječ o starim hrvatskim pjesmama.

Kako bilo, zahvaljujući tom novinskom članku saznao sam da u Hrvatskoj pjevanje ustaških pjesama spada pod prekršaj iz članka 5. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Ja sam majke mi, bio uvjeren kako se javni red i mir krši ako poslije 22h glasno pjevaš bilo što, dok pjevanje ustaških pjesama spada pod veličanje fašizma i širenje mržnje. No srećom, u krivu sam. Naš zakon kaže kako pjevanje ustaških pjesama nema veze s mržnjom, već s remećenjem reda i mira.

Možda vam se ovo čini kao još jedno ismijavanje pravde, no to je za Kineza iz ove priče dobro. Da je drugačije, možda bi mu odrapili kaznu kakvu je austrijsko pravosuđe nedavno odrezalo našima na Bleiburgu, a onda majstore, gradi ti mostove negdje drugdje. Mi ćemo ove koji nas trebaju povezati s razumom i dalje rušiti. 

Oceni 5