Sto godina strave i užasa (13)
King1

Photo: IMDb

King Kong (1933): Majmun u Njujorku

Iako su filmovi o King Kongu više avantura i fantazija nego horor, džinovski majmun je tridesetih godina prošlog veka ipak ulivao strah u kosti. Holivudski studiji su te 1933. već razumeli da horor donosi novac, a sa velikim majmunom se rodila ideja o filmovima s džinovskim čudovištima, koja su popularna i danas. Predimenzionirani monstrumi šetaju između žanrova, ali im je mesto, kako mnogi tvrde, u folderima s filmovima strave i užasa.

Kada se gleda dobro osmišljen i još bolje snimljen film, stiče se utisak da se u priči učestvuje. Klasik iza kojeg stoje Merian C. Cooper i Ernest B. Schoedsack je gledaoce držao na ivici sedišta, a zahvaljujući džinovskoj gorili koja je i danas poznata kao malo koja druga životinja. Jaws (1975), Alien (1979), Jurassic Park (1993), te mnogi drugi filmovi iz prethodnih decenija nastali su na osnovu ove ideje, a među direktne potomke spada i Godzilla. Skoro svaki film u kojem neka životinja teroriše građane, te ovi panično beže, mnogo duguje gorili iz daleke 1933.

Najzanimljivije je to što je prvi King Kong nastao u vreme kada su specijalni efekti bili očigledni, te je džinovski majmun na velikom platnu bio pravo čudo. Epska priča je nastala uz ograničena sredstva, ali su gledaoci uprkos tome u nju poverovali. U film je uloženo tek 600 hiljada dolara, a kreatori su s tim novcem napravili priču u kojoj ima ljubavi, egzotičnih predela, dinosaurusa. Tu je i Njujork, te džinovski majmun kojeg mnogi i danas smatraju jednim od najozbiljnijih dokaza da ljudska kreativnost ne poznaje granice.

Godina je bila plodna kada je horor film u pitanju, pa bi trebalo obratiti pažnju i na filmove The Invisible Man, The Testament of Dr. Mabuse, Mystery at the Wax Museum, te The Ghoul.

Oceni 5