Putevima kvir umetnosti (19)
Sks 03 S

Cumfaces #6

Photo: Stuart Sandford

Klica za uzbuđenje lica

Današnji gost XXZ magazina je britanski fotograf Stuart Sandford, koji od 2010. živi i radi u Sjedinjenim Američkim Državama, gde se bavi fotografijom, slikarstvom, skulpturom i pokretnom slikom. Teme koje mu najpre privlače pažnju tiču se muževnosti, seksualnosti i identiteta, pa je takva i serija fotografija koju je pristao da podeli sa nama.

Radi se o seriji "Cumfaces", koja je nastala još 2007, te je to prvi put da se umetnik okrenuo selfie fotografiji kao umetničkom medijumu. Proces stvaranja je počeo preko otvorenog poziva da svi zainteresovani pošalju svoje selfie portrete na kojima su na granici da dožive orgazam, a nakon nekog vremena umetnik je dobio 25 portreta, te izabrao samo one na koje je najsnažnije reagovao. Fotografije su prvi put izložene u Krakovu u Poljskoj 2008. godine, gde su desničarski mediji naziv izložbe preveli tako da su joj dali negativan kontekst.

Nakon 12 godina Cumfaces portreti i dalje žive, a Sandford radi i na drugim projektima, te trenutno organizuje aukcijsku izložbu za Tom of Finland fondaciju, pod nazivom „The Body Is The Instrument“ koja se održava u Los Anđelesu do 31. maja. Aukcija može da se prati i online, te tako nisu uskraćeni ni oni koji nisu u mogućnosti da je posete u matičnoj galeriji.


Galerija

Oceni 5