Pomirenje sa fašistima na vrijednostima fašista
Radovan5

Photo: Reuters/Robin van Lonkhuijsen

Kneževićeve proteste umjesto Džemala treba da predvodi Radovan

Kaže „profesor“ Duško Knežević, zaštitno lice crvene potjernice, dok na društvenim mrežama ispisuje svoj digitalni „Roman o Londonu“, kako „Džemal ne može voditi proteste u Crnoj Gori“.

Misli li Knežević da proteste ne može voditi Džemal Perović, ili niti jedan Džemal?

Pitanje je, dakako, retoričko. Knežević je pojasnio da Đukanovića „mora da sruši neki Crnogorac, snažna ličnost koja bi ga natjerala u Spuž ili u inostranstvo“. Knežević ne zna „ko bi to mogao da bude“, ali je, veli, spreman da pomogne. Ono što Knežević hoće da kaže je, da se manemo crnogorske meta-hipokrizije, ovo: „Ne može proteste u Crnoj Gori voditi Turčin“.

Tako je iz „profesora Kneževića“, kako ga oslovljava pjesnik Knežević, progovorilo ono što, pokazalo se, sva skupa odijela, svi selfiji iz Oxford Streeta i sve pare na svijetu ne mogu sakriti: ontološki četnik, ontološki papak.

Kneževićev šovinstički ispad crnogorska je javnost popila kao čašu vode. Ko bi, uostalom, Kneževiću i mogao šta prigovoriti? Oni koji danas nisu javno četnici, ali su to bili devedesetih (i opet će biti sutra, čim im DPS padne sa vlasti), no itekako jesu papci? Ili oni koji devedesetih nisu bili četnici, a ni papci, a onda su se, puzeći pred Frontom, ljubeći Frontu noge, ne usuđujući se ni zucnuti na Frontov fašizam, ubijedivši sebe da je saradnja sa onima koji su fašisti bili devedesetih, to su i sad, a biće i sutra, jedini način da se stvori „demokratska Crna Gora“, pretvorili u korisne idiote četništva – dakle papke?

Ko bi fašisti Kneževiću mogao ( i šta?) reći, kada koncept „Crne Gore bez podjela“ podrazumijeva pomirenje sa fašistima na vrijednostima fašista, podrazumijeva da se javno ne govori ništa što bi moglo iritirati fašiste, partnere u izgradnji crnogorske demokratije, pa onda pomiritelji u svojoj inferiornosti i poniznosti idu tako daleko da i Skenderbega upisuju u Srbe?

Ko bi lopovu Kneževiću mogao (i šta?) reći, kada koncept odbrane Crne Gore od „Srba i Rusa“ podrazumijeva sljepilo na i ćutnju o crnogorskom „državotvornom“ lopovluku?

Ko bi fašisti i lopovu Kneževiću mogao što reći, kada je moralni idiotizam osnovno etičko načelo današnje Crne Gore?

Duško ne kaže, ali je jasno ko je idealni snažni anti-džemalski Crnogorac za kojim on traga, onaj koji bi stao na čelo protesta, ponovo izveo ljude na ulicu i reanimirao otpor Đukanoviću, onako kako to odgovara Kneževiću i Frontu.

Ime mu je: Radovan Karadžić.

Jeste, znam, Radovan je fizički spriječen, ali nije li i Duško? Ali zahvaljujući savremenim tehnologijama, obojica mogu dejstvovati baš kao da su tu. Napokon, ako na binu ne može živi Radovan, može njegov hologram.

Jasno, hologram je iluzija. No recite: zar ne bi bilo posve primjereno da baš hologram sruši vlast koja je od Crne Gore napravila hologram, iluziju države?

*Tekst prenosimo sa portala Aktuelno uz dozvolu autora

Oceni 5