Priče o piću
Winne 01 S

Photo: www.destem.com

Knjige koje opijaju

Rex Pickett: Stranputice

Uspješno ekraniziran roman poznatiji je kao film s dvadesetak osvojenih filmskih nagrada, od kojih je jedan Oskar. Dvojica luzera: promašeni pisac i scenarist koji ništa ne može objaviti, bez novca, razveden i ljubitelj dobre kapljice te njegov prijatelj, ženskar pred vjenčanjem, glumac i redatelj TV serija - lutaju vinskim cestama Kalifornije proživljavajući svoje krize i depresije natopljena alkoholom, humorom u društvu mnogobrojnih ljepotica.

Barbara Holland: Užitak pića

Čitka i duhovita povijest konzumacije fermentiranih i destiliranih pića, od prelaska s lovačko-sakupljačkog na sjedilački način života, prije nekih desetak tisuća godina, do današnjih dana, od načina pripravljanja samih pića do društvenih običaja njihova konzumiranja, od pigmejskih bančenja u nedostupnim prašumama Konga do ispijanja koktela u mondenim klubovima zapadnih metropola.

Autorica, kulturalna povjesničarka, tvrdi da ljudska civilizacija počinje s razvojem agrikulture, što se podudara uvođenjem redovnog konzumiranja fermentiranih pića, te da je njihov razvoj blisko prepleten s razvitkom društvenog života. Osim toga, tvrdi da su sve zabrane konzumiranja alkohola na Zapadu poticali vladajući društveni slojevi kako bi niži slojevi bili radišni, odgovorni i poslušni i time vladajućima omogućili da takvima i ostanu, no svaka zabrana alkohola uvijek je za posljedicu imala povećanu konzumaciju istog.

Ali ono što ne uspijeva zabranama, moguće je medijskom propagandom: krajem 20. stoljeća na Zapadu sve više jača opsesija zdravljem, ljepotom i dugovječnošću, a užitak pića povlači se pred novootrkivenom trezvenošću, te tradicionalni pub ili gostionicu u kojoj se jede, pije, nazdravlja i razgovara kao žižu društvenog života lokalne zajednice zamjenjuje unificirani lanac kavana globalne korporacije čiji gosti piju bezalkohone napitke i sjede sami, ali rijetko kada bez prijenosnog računala ili mobitela, čime zapravo postaju mjesta dezintegracije društvenosti.

George M. Taber: Pariška presuda : Kalifornija protiv Francuske i povijesna pariška degustacija 1976. koja je revolucionirala svijet vina

Pariška je presuda bila prekretnica u povijesti vina. Njome su otvorena vrata vinskog tržišta zemljama Novog, ali i pojedinim zemljama Staroga svijeta, kao što su Španjolska, Italija i Hrvatska, te je tako prekinuta dominacija francuskih proizvođača vina.

Melanija Belaj: Vino, rakija, a može i limončelo : etnografija obiteljske proizvodnje i konzumacije alkoholnih pića

Knjiga pruža etnološku i kulturno-antropološku perspektivu proizvodnje i konzumacije alkoholnih pića u specifičnom obiteljskom kontekstu. Alkoholna pića utječu na razvoj specifičnih oblika društvenosti, no također izgrađuju osobni, obiteljski, lokalni, regionalni i nacionalni identitet.

Ova je knjiga podijeljena na šest većih poglavlja: 'Istraživanje alkoholnih pića', 'Simbolički potencijal alkoholnih pića', 'Metodologija i istraživačka pozicija', 'Stvaranje mjesta: vinograd, klijet, vikendica', 'Obitelj, žene, alkoholna pića' i 'Žene, obitelj i proizvodnja u komercijalne svrhe'. Autorica je pišući o praksama proizvodnje i konzumacije alkoholnih pića u obitelji posebnu pozornost usmjerila i na rodnu problematiku (uloga žene u opstanku obiteljske tradicije vinogradarstva, u proizvodnji alkoholnih pića općenito te praksama konzumacije u privatnoj i javnoj sferi).

Wolfgang Vogel: Pivo iz vlastitog podruma

U okviru biblioteke "Praktični priručnici" ova knjiga nastavlja započeti niz, ona prikazuje manje poznate, ali zanimljive i korisne poslove, vještine i hobije. Uz pomoć ovog priručnika i prema raznim recepturama koje su detaljno prikazane u ovom priručniku pivari iz hobija mogu raditi pivo po vlastitom okusu. Za početnika bit će to temeljita uputa, a za iskusnog pivara jedan koristan pregled. Onaj pak kojemu je proizvodnja piva osnovno zanimanje, potražit će informacije u stručnoj literaturi.

Victoria Moore: Kako uživati u piću : [savršena pića za savršene trenutke]

Jedinstveni priručnik o piću koji nudi recepte za savršena pića uz savršene trenutke i koji pruža sve važne informacije vezane uz piće. Autorica govori o piću u kontekstu svakodnevnog života, smatra da piće nije odvojeno od jela i da treba biti sastavni dio svakog zalogaja i obroka.

Tom Standage: Povijest svijeta u šest čaša

Autor, novinski urednik, priču o čovječanstvu, od kamenog doba do 21. stoljeća, pripovijeda kroz povijest piva, vina, žestokih pića, kave, čaja i Coca Cole. Svako od tih pića bilo je pokretač kulturnog napretka a kroz njihov nastanak i uporabu moguće je objasniti složenu interakciju različitih civilizacija.

Emil Heršak, Maja Adžija: Sveta pića : od medovine do čaja

Autori nas vode kroz povijest nastanka i širenja mnogih pića koje su ljudi od davnina pili i koristili u obredima. Neka su pića bila iz političkih ili vjerskih razloga neopravdano zapostavljena, neka zabranjivana, a neka su dobivala aureolu svetosti. Mnoga su pića imala ritualnu funkciju i bila pratitelj vjerskih obreda, pokopa i vjenčanja. Autori analiziraju tipove odnosa između različitih kultura i njihovih svetih.

Mladen Klemenčić: Idemo na pivo!

Autor je putovao diljem svijeta i napisao knjigu koja je svojevrsni pivski putopis. Ispričao je priču o proizvodnji piva, o stereotipima vezanima uz pivo, o pivskim nazivima, znakovima i simbolima, ali i o kulturi ispijanja piva u pojedinoj zemlji. Preporučuje čitatelju neke manje poznate vrste, te mjesta u različitim zemljama i gradovima gdje se može popiti najbolje pivo i doživjeti prava pivnička atmosfera. Priču o pivu autor nije dovršio, a o novim spoznajama može se čitati u listu Vijenac.

Zvonko Benašić: Kako je vino osvojilo svijet

Autor je građu za ovu knjigu, objavljenu u svrhu potvrđivanja vrijednosti i prisutnosti vina u svim krajevima svijeta, povijesnim razdobljima i čovjekovim djelatnostima prikupljao četrdeset godina.

Tako se čita o postanku vina, o vinu u povijesti (posebno obrađujući staru Grčku i Feničane), o posudama za vino, o vinu u medicini, književnosti i umjetnosti te o glazbi i vinskim običajima. Knjiga je namijenjena ljubiteljima vina i čitateljima koji žele proširiti svoja znanja o "daru bogova" kojima je i namijenjen popis korištene literature. Izdanje obiluje ilustracijama u boji te podacima vezanima uz pojedine teme.

Fiona Beckett: Kako uskladiti hranu i vino: opsežan vodič za izbor vina koja idu uz pojedina jela

Kao priznata stručnjakinja za sljubljivanje hrane i vina, autorica u knjizi predlaže različite poznate ali i nove kombinacije jela i odgovarajućih bijelih, crnih i desertnih vina. Upozorava na okvirna pravila o kombiniranju jela i vina, ali i kako sve ovisi o ukusu i željama pojedinca.

Zanimljivo je poglavlje "Kako se jede diljem svijeta" jer se osim s karakterističnim jelima i lokalnim vinima neke zemlje, čitatelja upoznaje i s načinom posluživanja hrane, vrstama i brojem jela koja se poslužuju za vrijeme obroka. Obzirom da se radi o stranim vinima, priređivač je svuda navodio i slične vrste hrvatskih vina koja odgovaraju nekom jelu ili situaciji.

*Prenosimo sa portala GKR - Gradska knjižnica Rijeka

Oceni 5