Duhovito štivo
Eva 02 S

Photo: Eva O’Leary

Knjige koje vraćaju osmijeh na lice

Jonas Jonasson: Stogodišnjak koji se spustio kroz prozor i nestao

Stogodišnji Allan bježi iz staračkog doma kako bi izbjegao proslavu vlastitog rođendana te, nakon što ukrade putnu torbu punu novaca, postaje bjegunac pred policijom, ali i mafijom. Prateći njega i njegove nove prijatelje kroz tu avanturu, doznajemo i kako je Allan, sasvim slučajno, utjecao na najvažnije svjetske događaje dvadesetog stoljeća...

Alina Bronsky: Pletenica moje bake

Nakon jedne vatrene Tatarke i nezaboravne babe Dunje, autorica nam u novome romanu predstavlja još jedan živopisni ženski lik. Riječ je o temperamentnoj ruskoj emigrantici u Njemačkoj. Kroz niz tragikomičnih situacija u životu osebujne žene čiji je karakter iscrtan iz očišta njenog unuka, upoznajemo osobu, na prvi pogled zadrtu i prepunu predrasuda. Međutim, kako se priča u romanu razvija, spisateljica kreira portret snažne i mudre žene spremne na sve kako bi spasila svoju obitelj.

Groen Hendrik: Tajni dnevnik Hendrika Groena (83 godine i 1/4)

Umirovljenički dom daje životu okvir kojemu se rijetki štićenici vesele. No, Hendrik je odlučio promijeniti zorni kut i poduzeti nešto. Za početak će pisati dnevnik jer ga to opušta, a po mogućnosti i proživjeti život najbolje što se dade, do kraja. Osniva buntovnički klub "Starci, a ne mrtvaci" i s još petero istomišljenika organizira mjesečne izlaske na tečajeve kuhanja i golfa, kušanje vina, u kino gdje s kikićima gledaju 3D crtiće. Ne želeći ništa više nego da im se dopusti da svoje dane s dostojanstvom prožive zabavljajući se po svom izboru, neveliki Hendrikov klub doživljava i smiješne situacije, a u njegovim pikantnim osvrtima na ozbiljne životne teme i smijehu na vlastiti račun čitatelj biva i zabavljen i poučen. U izvorniku prvi put objavljen 2014. godine, roman je brzo postao međunarodni bestseler.

Patrick de Witt: Pomoćni majordom Malković

Crnohumorni i pustolovni roman o Lucijanu Malkoviću, siromašnom momku i kompulzivnom lašcu, koji dobiva posao pomoćnog majordoma ruševnog dvorca Von Aux smještenog u selu neobičnih stanovnika. Život u zloslutnom dvorcu, u kojem su od posluge ostali samo jezoviti majordom Olderglough i nesposobni kuhar Agnes, postaje prljav i nasilan, a sam dvorac skriva razne tajne poput barunovih noćnih izlazaka, vojske koja se skriva u šumama, Lucijanovog prethodnika, Jako velike rupe…

Jerome K. Jerome: Tri čovjeka u čamcu: (a o psu da se i ne govori)

U beskrajno zabavnim rekreacijskim putešestvijama trojice prijatelja (a o psu da se i ne govori), koji su se čamcem zaputili Temzom, pronaći ćemo sve karakteristike humora što od 1889. do danas do suza nasmijava čitatelje širom svijeta i koji se i nadalje razvija, najeksponiranije u jakim izvoznim proizvodima Ujedinjenoga Kraljevstva: TV serijama Mućke; Zvonili ste, milorde; Alo, alo; Crna Guja; Monty Python... Zapravo bi se moglo zaključiti da inteligentan, bezvremenski svježi humor Jeromeova Čamca treba uzeti itekako ozbiljno jer djeluje kao težišna točka britanske humorističke tradicije, na pola puta između komediografa Shakespearea i komedijaša Mr. Beana.

Fredrik Backman: Čovjek zvan Ove

Ove je pedantan, naporan i znatiželjan, ima rigidne principe i malo tolerancije za druge. Ljudi ga zovu susjedom iz pakla. Osamljeni svijet ovog namrgođenog, čangrizavog starčića, bijesnog na sve i svakoga, okrenut će se naglavačke nakon što se u njegovo susjedstvo doseli mlada, glasna i vesela obitelj. Novonastala situacija otkrit će da se iza grube vanjštine staroga gunđala zapravo krije veliko srce lika povrijeđenog tugom koji nosi svoju priču…

Fredrik Backman: Britt-Marie je bila ovdje

Kada odluči napustiti nevjernog muža oko kojeg joj se vrtio cijeli svijet, Britt-Marie po prvi puta u 40 godina pronalazi posao i njezin se život okreće naglavačke. Kućanica od 63 godine koja svugdje sa sobom nosi bocu sredstva za čišćenje i sodu bikarbonu, a posebno cijeni ljude s ispravno složenim ladicama za pribor za jelo, postaje kućepazitelj centra za rekreaciju u malom gradu Borgu. Iako se čini kako su svi, osim nekolicine živopisnih mještana, grad otpisali, kroz nogomet koji djeca iz mjesta obožavaju razvija se topla ljudska priča, a Britt-Marie napokon počinje živjeti život punim plućima.

Fredrik Backman: Moja baka vas pozdravlja i kaže da joj je žao

Švedski kolumnist, bloger i pisac svojim je prvim romanom "Čovjek zvan Ove" postigao veliki uspjeh. U ovom humorističnom, a dosta kompleksnom romanu, predstavlja neobičnu djevojčicu Elsu kojoj je 7 godina i njezinu otkačenu baku kojoj je 77 godina. Neraskidiva veza bake i unuke uskoro bude narušena bakinom smrću. Iako bake više nema, ona se pobrinula da svoju unučicu usmjeri na pravi životni put i pomogne joj da se odupre vršnjačkom nasilju te pronađe svoje mjesto u rastavljenoj obitelji.

Cody McClain Brown: Hrvatska uzvraća udarac

Nova knjiga "hrvatskog zeta", Amerikanca u Zagrebu, profesora na Fakultetu političkih znanosti, pisca popularnog bloga, u kojoj se nastavlja baviti kulturološkim razlikama između Amerike i Hrvatske na duhovit način. Kako u Hrvatskoj kupiti stan i nositi se s nevjerojatnom količinom birokracije, kako savladati osnove njemu izuzetno teškog hrvatskog jezika i upustiti se u svakodnevnu komunikaciju, kako se nositi s nostalgijom, steći prijatelje i razumjeti vlastitu punicu, neka su od pitanja koja muče ovog rođenog Oklahomca. "U hrvatskoj ste možda bez nade, ali nikad niste sami. U Americi nade ima u izobilju, ali i usamljenosti." - primjećuje MacClain Brown. Usprkos teškoća na koje nailazi i pokoje nepremostive razlike, autor zaključuje kako je on kao stranac u Hrvatskoj pronašao pravo, sretno i lijepo mjesto pod suncem.

Jonas Jonasson: Djevojka koja je spasila švedskog kralja

Roman prožet apsurdom, sarkazmom i crnim humorom prati mladu Nombeko Mayeki, rođenu davne 1961. godine. Nombeko čisti poljske zahode u siromašnom johanesburškom predgrađu i naizgled se čini kako joj se ne smiješi blistava budućnost. Međutim, Nombeko ima izrazite matematičke sposobnosti, zahvaljujući kojima će joj život krenuti u posve neočekivanom smjeru. Spletom okolnosti na njezinom će se putu naći niz vrlo osebujnih likova, jedna atomska bomba koja službeno ne postoji, agenti izraelske tajne službe Mosad, oteti švedski kralj i premijer…

Murat Menteš: Posljednji veteran rata za nezavisnost

Suvremeni turski autor često uspoređivan s Tarantinom i Palahniukom, u svom trećem romanu donosi priču o Ruhiju Mudžeretu, posljednjem živućem veteranu turskog Rata za nezavisnost s početka 20. stoljeća. Od prijatelja na samrti dobiva zadatak pronaći i ubiti Nevinog Slatkiša, osobu koju nikada nije upoznao. Uz pomoć Dživana Kazanove, bivšeg beskućnika i prvaka uličnih tučnjava, Ruhi uzima pušku koju je prije osamdeset i pet godina ukrao francuskom vojniku i kreće u potragu…

Erlend Loe: Doppler

Andreas Doppler glavni je lik romana jednog od najomiljenijih norveških književnika. On je pripadnik dobrostojeće, visokoobrazovane, lijevo orijentirane elite glavnog grada Norveške, muž i otac dvoje djece. Nakon iznenadne očeve smrti doživi lakšu biciklističku nezgodu u šumi. Dok ozlijeđen leži podno drveta, doživi trenutak prosvjetljenja (Dopplerovo tumačenje), odnosno živčani slom (tumačenje njegove obitelji i okoline) te odluči živjeti u šumi na obodu Osla, svega nekoliko kilometara od civilizacije, ali ujedno i odsječen od nje. Živeći mjesecima u šumi stekne nekolicinu neobičnih prijatelja i suputnika. Roman je pisan jednostavno, jasno i iznimno duhovito. S jedne strane, autor je žestoko kritičan prema suvremenim civilizacijskim dosezima jedne od najbogatijih država svijeta, ali i zapadnog/kapitalističkog načina života općenito, dok s druge strane neobične likove prikazuje s puno ljubavi i toplog humora.

Erlend Loe: Volvo kamioni

Humoristički roman, jednog od najomiljenijih norveških književnika, donosi nastavak pustolovina Andreasa Dopplera koji je u prethodnom autorovom romanu ("Doppler") pobjegao od civilizacije u šume na obodu Osla, gdje su mu se pridružili njegov sin Gregus te los Bongo. Na kraju tog romana oni odluče lutati svijetom, boriti se protiv gluposti te upoznati i "ljude koji nisu Norvežani". Budući da su krenuli prema istoku, na početku ovog romana našli su se u ruralnim područjima Švedske, gdje upoznaju likove koji po ekscentričnosti nimalo ne zaostaju za njima. Taj je temeljni postav romana poslužio autoru da ispiše zabavno i pronicljivo štivo o ljudima kao kompleksnim bićima, koja istodobno mogu biti zla i dobronamjerna, konformistička i ekscentrična, sebična i predana dobrobiti drugih.

Jean Mercier: Kad župniku prekipi

Humoristični roman koji govori o župniku kojemu jednoga dana prekipi zbog ponašanja njegovih župljana te on odluči pokupiti svoje stvari i otići. Njegov iznenadni nestanak ostavlja župljane u velikoj nedoumici. Čitav niz neočekivanih događaja koji će potom uslijediti, imat će velikoga utjecaja na živote likova ove knjige...

Justin Halpern: Provale mog starog

Knjiga nastala na temelju stvarnih „provala“ sedamdesetogodišnjeg gospodina Halperna koje je na Twitteru objavljivao njegov sin Justin. Te su provale postigle nezapamćen uspjeh te Justina uskoro počinje pratiti više od milijun ljudi, a snimljena je i istoimena televizijska serija. U knjizi pratimo Justina koji se u dobi od 28 godina, nakon što ga iznenada napusti djevojka, vraća u roditeljski dom i biva opet, kao u vrijeme odrastanja, izložen očevim nimalo suptilnim komentarima.

David Safier: Loša karma

Kim Lange je samouvjerena televizijska voditeljica kojoj na vrhuncu slave i preljubničkih aktivnosti pada na glavu sudoper iz ruske svemirske stanice. Novi život započinje kao mrav, što je ujedno početna reinkarnacija uspona glavne junakinje. Početak je to satiričkog romana suvremenog njemačkog pisca Davida Safiera, između ostalog autora poznatog sitcoma "Berlin, Berlin" koji je osvojio glavnu njemačku televizijsku nagradu "Deutschen Fernsehpreis" i prestižnmu američku nagradu "Emmy".

Dorthe Nors: Spojka, pogled, znak

Roman s kojim je ova danska autorica ušla u finale nagrade Man Booker International 2017. Pratimo glavni lik, sredovječnu Sonju Hansen koja živi u Kopenhagenu usamljenim životom prevoditeljice kriminalističkih romana. Ostatak njene obitelji – ostarjeli roditelji i sestra Kate s kojom ne može uspostaviti kontakt te joj svakodnevno piše pisma i razglednice koja nikada ne odašilje, žive u malom mjestu na poluotoku Jyllandu. Sonja odlazi na terapeutske masaže kod Ellen koja pokušava osvijestiti njene psihosomatske tegobe. Upisuje vozačku školu i svim silama pokušava naučiti voziti. Njezini napori da preuzme kontrolu nad mjenjačem brzina, pobijedi strahove i uhvati pravi smjer, metafora su njenog života punog promašaja, neuklopljenosti i krivih veza, u kojem se bori za svoju drugačijost i samosvojnost.

James Hamilton-Paterson: Kuhanje s Fernet Brancom

Britanac Gerald Samper, pisac naručenih biografija slavnih osoba, sklon neobičnim kulinarskim receptima kao što su dagnje u čokoladi ili sladoled s češnjakom i Fernetom Brancom, nepromišljeno je kupio staru kamenu kuću u planinama Toscane. Trebao je uživati u samoći, uređenju kuće i pisanju, ali ubrzo ga posjećuje susjeda koja uopće nije trebala biti u susjednoj kući. Marta je nametljiva, zdepasta žena s kovrčastom masnom kosom iz Vojnovije, dijela bivšeg Sovjetskog Saveza, koja je u Toscanu došla pisati glazbu za film slavnog talijanskog redatelja. Jedno drugome smetaju, ali oboje uživaju u ispijanju Ferneta Branca, likera od gorkih trava...

David Grossman: Ušao konj u bar

Radnja ovog romana, ovjenčanoga prestižnom nagradom Man Booker International za 2017. godinu, odvija se u jednom baru u izraelskom gradu Nataniji. Glavni protagonisti su stand-up komičar i njegov prijatelj iz djetinjstva, umirovljeni sudac koji prati njegov emocijama, strašću, grotesknim i bolnim humorom nabijen nastup iz publike. Autor brutalno iskreno i kritički progovara o društveno-političkim problemima suvremenog Izraela, ali i svijeta općenito. Fenomen "stand-up" medija iskorišten je kao parabola za duboko proživljenu osobnu dramu kao posljedicu ranog gubitka roditelja koja pojedinca dovodi do preispitivanja najdubljih frustracija.

Petru Cimpoesu: Svetac u liftu : roman s anđelima i Moldavcima

Najpoznatije djelo suvremenoga rumunjskog pisca neobičan je humoristično-satirični roman u kojemu se prepleću sudbine i životi stanovnika osmerokatnice u Ulici ovaca. Groteskna je to slika modela najprizemnije zbilje suvremenog rumunjskog društva, a posebna se ironija postiže karikiranjem, poigravanjem komičnim konvencijama u esejističkim i dijaloškim dionicama o najrazličitijim temama: političkim, vjerskim, društvenim, filozofskim...

*Prenosimo sa prijateljskog portala GKR - Gradska knjižnica Rijeka

Oceni 5