Humor među koricama
Knjige

Photo: www.manrepeller.com

Knjige za bolje raspoloženje

Jerome K. Jerome: Tri čovjeka u čamcu (a o psu da se i ne govori)

Tri čovjeka u čamcu je zabavan roman o trojici prijatelja - Jeromeu, Georgeu, Harrisu i njihovom psu Montgomeryu. Njih četvero odlučili su se na ekspediciju čamcem po rijeci Temzi na koju ih je nagnala zasićenost poslom i uobičajenim životnim ritmom. Priča od početka posjeduje sva obilježja dobre komedije i na svakoj stranici će vas nasmijati. Ova knjiga napisana je u 19. stoljeću, a odonda nije izgubila sposobnost  nasmijati svoju publiku. Prava poslastica za ljubitelje britanskog humora.

Pavle Svirac: Književna groupie

U ovoj su knjizi objedinjeni tekstovi objavljivani na portalu Arteist. Radi se o satiričnim tekstovima u kojima glavni lik, student zagrebačkog Filozofskog fakulteta iz Đakova, pokušava postati pisac i književni kritičar. On je tipični stereotip vječnog studenta koji ovisi o roditeljima. Ove priče opisuju njegove zgode i nezgode u kojima susreće poznate ličnosti iz književnog miljea. Svakako pročitajte ovaj satiričan prikaz hrvatske književne scene iz perspektive ovog književnog lika.

Josef Škvorecky: Oklopni bataljon - fragmenti iz doba kulta ličnosti

Češki pisac Josef Škyorecky, sljedbenik genijalnog Jaroslava Hašeka, za svoj roman kaže: "Svojim djelom nisam želio obraditi Dobrog vojaka Švejka komunističke armade. Želio sam jedino iskazati apsurdnost ideologijske ortodoksije, otjelotvoriti esenciju pasivne rezistencije i ismijati autoritete ukazujući na raskorak dogmatskih stereotipa i stvarnosti." U ovoj knjizi bespoštedno je ismijana komunistička vojska i njezino poremećeno okruženje. Roman je, iako napisan 1954.g., tek 1971.g. u Kanadi doživio objavljivanje na češkom jeziku. Odmah je proglašen senzacijom i uvršten među najbolje humoristične romane.

David Grossman: Ušao konj u bar

Knjiga nagrađena Man Booker International nagradom nikoga ne može ostaviti ravnodušnim. Radnja se odvija u malom klubu u kojem nastupa pedesetosmogodišnji komičar, a među publikom je umirovljeni sudac. Njih su dvojica prijatelji iz djetinjstva koji su godinama razdvojeni  krivnjom i sramom.  Ne bismo vam previše toga odavali. Recimo samo da je ovo neodoljiva knjiga jednog od najznačajnijih pisaca današnjice. Uz ovu knjigu ćete se od srca nasmijati.

Boba Đuderija: Marčelina - nisam vam sve rekla

Treća knjiga autorice koja je počela s pisanjem na blogu Marčelina. Ova zbirka tekstova će vas neizbježno natjerati na smijeh. Tekstovi su podijeljeni na nekoliko cjelina: Baba i dida, Jubavne, Dvi tri o familiji, Ženske stvari, Pod razno, Moj doprinos turizmu, Grad od crvenih cigli. Specifičan humor, nešto između komedije, satire i parodije, obilježja su autoričinog pisanja koje će vas oduševiti.

Jonas Jonasson: Stogodišnjak koji se spustio kroz prozor i nestao

Nakon dugog, bogatog života Allan Karlsson završava u staračkom domu te na dan svog stotog rođendana odluči pobjeći. Prilikom bijega ukrade torbu punu novca te se nađe na meti policije i mafije. Prateći njega i njegove suputnike, koje upoznaje putem, doznajemo da je Allan imao prste u brojnim važnim događajima koji su oblikovali svijet. Briljantna radnja i sulud rasplet natjerat će vas da pročitate ovu knjigu još jednom. Ili da pogledate istoimeni film snimljen prema njoj.

Dawn French: Mrvicu čudesno

Ovo je priča iz perspektive majke i njezino dvoje djece tinejdžera. Svako poglavlje jedno od njih troje priča svoju priču o vlastitoj obitelji čiji članovi kao da žive svaki u svom mjehuriću. Zabavno i na trenutke urnebesno smiješno, iako se iza komedije skriva prava obiteljska drama. Likovi će vas oduševljavati, živcirati, ljutiti, nasmijati, a ponekad ćete možda vidjeti sebe u njima. Ovaj obiteljski dnevnik poznate TV scenaristice Dawn French neće vas razočarati.

Ivica Ivanišević: Knjiga žalbe - eroteska

Naš poznati novinar i književnik Ivica Ivanišević autor je ovoga, s razlogom nagrađivanog, romana u kojemu priča prati četiri pisca. Svaki od tih pisaca dolazi iz druge države na rezidencijalni boravak u „rumunjskoj nigdini“. Oni, čini se, nisu pretjerano dobri književnici, no njihovi dnevnici boravka na rezidenciji su poprilično zanimljivi i dobri. Na što se točno naša četiri junaka žale doznat ćete ako pročitate ovu humorističnu knjigu.

Junot Diaz: Kratak, čudnovat život Oscara Waoa

Topli i humoristični roman koji prikazuje život simpatičnog štrebera iz geta, Oscara. On očajnički traži ljubav, a sanja o tome da postane dominikanski J. R. R. Tolkien. Ništa od toga za njega nije moguće zbog pradavnog prokletstva koje generacijama prati njegovu obitelj i osuđuje ih na nesreće, mučenje i nesretne ljubavi. Ovo je priča koja prati njegovu obitelj od Santo Dominga do New Jerseya i natrag. Zabavna priča o odrastanju koju ćete htjeti ponovno pročitati, a ponešto ćete i naučiti o povijesti Dominikanske Republike. Važno je napomenuti i da je knjiga nagrađena prestižnom Pulitzerovom nagradom.

*Prenosimo sa prijateljskog portala GKR - Gradska knjižnca Rijeka, s dozvolom uredništva

Oceni 5