Serija "The Legend of Vox Machina“ (prva sezona, 2022)
Vox Machina 01 S

Photo: IMDb

Ko je rekao da zmajevi ne postoje?

Ove priče su se iz romana odavno preselile u filmove i serije, a autori se u poslednje vreme utrkuju čija će fantazija da proguta veći broj gledalaca. Iz pilot epizoda nastaju čitave franšize, a vojske obožavalaca novim junacima poklanjaju svoje slobodno vreme. Odatle valjda sve više sadržaja koji izmišljaju nove zemlje i menjaju pravila – Game of Thrones, The Witcher, His Dark Materials, Shadow and Bone. Sve su adaptacije priča koje su i ranije postojale, samo u drugim formatima, pa su zbog toga krcate istorijom, mapama i detaljima zbog kojih se na momente zaboravlja koliko je malo mašte preostalo u onome što nazivamo stvarnim svetom.

Odličnim fantazijama se nedavno pridružio i animirani serijal The Legend of Vox Machina, crtani film za odrasle. Temelji se na ideji o neobičnim parovima, budući da grupa novih omiljenih junaka izgleda kao mešavina koja svaki čas može da eksplodira, što s vremena na vreme i čini. Već je od prve scene jasno da se radi o otpadnicima, autsajderima na koje niko ne računa, ali koji kao i mnogi pre njih uspevaju da pobede ili da pobegnu. Takav odnos prema herojstvu osvežava – hrabar je i onaj koji zna kad je vreme za povlačenje.

The Legend of Vox Machina na originalnosti i raznovrsnosti ima da zahvali web serijalu Critical Role. U pitanju su epizode u kojima grupa profesionalnih glasovnih glumaca igra kultnu igru Dungeons & Dragons, a sve podseća na mutanta koji je nastao ukrštanjem analognih i video igara, ali i starinskih TV emisija i modernog emitovanja uživo na platformama kao što je Twitch.

Nova animirana serija odstupa od originalnog materijala, pa mogu da je gledaju i oni koji nisu ni čuli za Critical Role. Uprkos tome, upravo je izvor ono po čemu se razlikuje od drugih popularnih fantazija – nije napravljena po romanu ili nekom starom filmu, već je nastala iz situacije u kojoj grupa igrača sedi oko stola i igra staru, skoro pa prastaru, analognu igru. Prva kampanja je počela još 2015. godine i potrajala je do 2017. Danas ima čak 115 web epizoda koje traju i po četiri sata, a upravo je po njoj nastala The Legend of Vox Machina.

Budući da su igrači u Critical Role glasovni glumci, tranzicija iz web u animirani serijal je prošla bez poteškoća, zbog čega je i energija između junaka snažna i uverljiva. Bilo da su usred kafanske tuče, ili da love misteriozno čudovište po zabačenim planinama, ne posustaju – ni u akciji, ni u dijalozima. Prirodno duhovite interakcije čine da se gledalac brzo umeša u čudnu gomilu, te da i sam počne da razmišlja koje je njegovo tajno oružje.

Odavno heroji nisu samo heroji, što je dobro – hrabrost bez alkoholizma i seksa sa strancima je stvar prošlosti. Budući da modernom čoveku nisu dovoljni stari grčki junaci s jednom ili nijednom slabošću, savremeni autori izmišljaju nove u kojima na prvi pogled nema ničeg junačkog. Takva je i ekipa iz The Legend of Vox Machina, a baš je to ono što je čini podnošljivom – heroj koji se ponekad ne saplete potpuno je nepodnošljiv, čak i onda kad rešava sve probleme.

Nisu novi junaci samo pijani i napaljeni, već su i neodoljivo kvir. Ima u tom svetu mesta za sve – biseksualne vilenjake, nebinarne prodavce čarobnih napitaka, te sve druge koji su se do nedavno pojavljivali tek kao stereotipne epizode u komedijama i romantičnim dramama. Nije retko da fantazije slave one koji se u običnim sredinama smatraju „čudacima“, a The Legend of Vox Machina to radi odlično. Prošla su doba prinčeva i princeza, vreme je za one koji se ne uklapaju, koji odudaraju i ne pristaju na kompromise. Vreme je za likove koji znaju da je svaki svet, pa i onaj pravi, dovoljno veliki za sve.

Oceni 5