XXZ magazin preporučuje
As Far As I Can Walk film

Photo: Aleksandrija Ajduković

Ko je sledeći?

Festival evropskog filma Palić

As Far as I Can Walk - Strahinja Banović (2021)

Reditelj Stefan Arsenijević odlučio se na hrabar i nesvakidašnji korak – savremenu verziju epske pesme Banović Strahinja ispričao je kao priču o migrantima, ljudima koji žive u odsudnom istorijskom trenutku i, štaviše, nose ga na svojim plećima, dok istovremeno proživljavaju sve ono što se zapostavlja dok je glava u torbi – vole, zaljubljuju se, varaju, dok sve vreme čeznu za domom, bilo da je to matična država, neka druga koju upoznaju usput (za glavnog junaka je to Srbija), osoba ili osećaj pripadnosti nekome i nečemu.

Baš kako je Arsenijević i rekao na konferenciji za medije na Paliću – migranti možemo biti svi mi, tu više nema podele na „nas“ i „njih“, ceo svet je na ivici propasti i čeka nas ista sudbina. Zato i srpska epska poezija pripada svima i može se čitati u današnjem kontekstu naročito kada se bavi večitim temama poput izdaje, preljube, ljubavi i oproštaja. Za Arsenijevića je ovo priča o empatiji i dokaz da ne moraju samo Šekspirove drame biti osavremenjene. Čak i mimo pesme i epske tradicije, film odlično funkcioniše, kompletan je i kad mu se odstrani taj sloj tradicije. Zato dobro prolazi na svetskim festivalima, kao i kod inostrane publike koja nije unapred upoznata s kontekstom.

Rabiye Kurnaz VS. George W. Bush - Rabiye Kurnaz Gegen George W. Bush (2022)

Festival evropskog filma Palić otvoren je projekcijom filma Rabije Kurnaz protiv Džorža V. Buša (Rabiye Kurnaz VS. George W. Bush) Andreasa Dresena koji je poslužio kao savršen primer za oslikavanje našeg odnosa prema teškim temama. Kritičari ovom filmu zameraju saharinski tretman teške istinite priče, no ovakav film nam je potreban. Ako je nešto sasvim izvesno, to je činjenica da užasi neće prestati da se dešavaju. Čak i kada nam se učini da delu sveta u kojem se nalazimo dobro ide, tamo negde se zasigurno događa nešto strašno. Više ništa ne može da zaustavi koliko-toliko redovan tok stvari – ni migrantska kriza, ni pandemija, ni rat u Evropi. Sve se to trenutno dešava i uprkos tome „život ide dalje“.

Priča o Rabije Kurnaz je priča o srčanoj majci koja se bori za svog sina, i to birajući sredstva i birajući način. Birajući čak i da ima trenutke istinske sreće dok joj se jedan od sinova nalazi u Gvantanamu. Naime, njen sin Murat je jedan od mnogobrojnih momaka koji su bez ikakvog suđenja i iznošenja dokaza završili u Gvantanamu obeleženi kao potencijalni teroristi. Sve se to dešavalo početkom 21. veka; za pravdu su se zalagali razni borci za ljudska prava, roditelji i advokati, no srčanost jedne majke ostaće upamćena.

Više čitajte ovde.

Girl Picture - Tytöt tytöt tytöt (2022)

Odrastanje je naporno čak i u srećnim zemljama. Finska omladina kao da nema drugih problema osim da pronađe sebe, shvati šta hoće, koga želi i zašto. A to je pak najvažniji zadatak svih nas. Teško je biti svoj kada ne znaš sasvim ko si, dok jedva čekaš da uđeš u „svet odraslih“ i istovremeno nisi spreman da se oprostiš od deteta koje si (bio).

Naše tri junakinje, što zajedničkim snagama, što pojedinačno, pokušavaju da bolje upoznaju sebe i druge, suoče se sa svojim strahovima i usput ne upadnu u klišee o izgubljenoj omladini, što im ne polazi uvek za rukom. Dok jedna ima potrebu da se reši pritiska koji joj nameće okolina, druga se gubi u autodestrukciji pokušavajući da uspostavi smislen odnos sa majkom, a treća teškom mukom polako upoznaje sopstveno telo i osećanja. Veza između prve dve je zapravo centralni deo priče i kroz nju se prelamaju svi njihovi problemi.

Zvuči zastrašujuće – jer ništa nije lako kad si mlad – ali ovo je zapravo feel-good film koji se ne boji komplikovanog, gorko-slatkog mladalačkog života i prikazuje ga toplo, ali iskreno i bez ulepšavanja.

Film

Utvandrarna - The Emigrants (2021)

Priče o onima koji su sreću tražili po svetu su oduvek popularne, a posebno one o prvim emigrantima Odlazak je nekada značio da povratka verovatno neće biti – život se odvijao u jednom smeru.

U pitanju je rimejk verzije iz 1971. godine, u kojoj su glavne uloge igrali Maxvon Sydow i Liv Ulman. Ponovno oživljavanje moćnih scenarija ume da bude nezgodno, ali ovde to nije slučaj. Pedeset godina kasnije priča je i dalje važna, možda i više nego pre – čovečanstvo je izgleda zaboravilo da smo svi emigranti.

Film se bazira na romanu Vilhelma Moberga (objavljen 1949), a prati emigrante iz Švedske koji su u periodu između 1840. i 1850. godine sreću tražili na američkom kontinentu. Veliki švedski film je tako istovremeno i američki. Oni kojima je hladnoća pojela useve odlučili su da postanu stanovnici nekog drugog kontinenta, pa je svaka priča o nacionalnom ponosu velika glupost – nema čoveka koji nije sa svih strana.

Mouthpiece (2018)

Nakon iznenadne smrti majke, Cass nije u stanju da jasno razmišlja. Život joj se zbog gubitka urušava, a porodica pokušava da je spreči da održi govor na sahrani. Rediteljka Patricia Rozema iz toga pravi jako važnu priču o gubitku i o smrti. Najteže je onima koji ostaju, jer njihovo je carstvo zemaljsko.

Najbolje lažemo kad lažemo sebe, a to najčešće radimo dok razmišljamo o smislu života. Svi smo važni, i niko nije važan.

Precious (2009)

Komičari u teškim dramama nisu ništa novo, mnogi su se oprobali u tome – na primer Robin Williams i Jamie Foxx prvi padaju na pamet, ali i Jim Carrey i Steve Carell. Niko se ipak nije toliko transformisao kao Mo'Nique u filmu Precious.

Ovaj film nas podseća na nešto veoma važno – niko od nas nije savršen, tako da nema onih koji dobar život zaslužuju više od drugih.

Serije

Królowa - Queen (mini-serija, 2022)

Priče koje se oslanjaju na ljubav i zajedništvo često izgledaju kao kliše, ali to nije važno – ko kaže da može bez onih koje voli, laže. To ne znači da je prisustvo neophodno po svaku cenu – daljina ne ubija prave stvari.

Ova serija se temelji na zapletu koji je tipičan za sapunice – zagubljeni član porodice se vraća na rodnu grudu, pa isto genetsko nasleđe pobeđuje sve prepreke. Zvuči dosadno, ali ako se u jednačinu ubaci jedna drag kraljica, stvari se bitno popravljaju.

Toliko smo se zagledali u bicepse i tricepse, da smo zaboravili da nam vreme prolazi. Ova serija je važna i zbog toga – kvir junaci su ostareli, ali i dalje žele život – to je nešto što retko viđamo.

Maricón Perdido - Queer You Are (mini-serija, 2021)

Ako se na kraju neke serije pojavi Pedro Almodovar, nama je to dovoljna preporuka.

Poznato je da pisci i drugi umetnici od najranijeg detinjstva pokušavaju da rastumače svet oko sebe. Ako su kvir, ti napori se uvećavaju, sve dok im ne postane jasno zašto se razlikuju od većine. Istina je da je danas donekle lakše, ali jednakost ipak postoji tek ponegde, u oazama kojima ne mogu svi da priđu.

Drama se ovde meša s komedijom, a priča je inspirisana životom kreatora serije – Roberta Enríqueza (Bob Pop). Od kruzinga, preko sauna i drugih javnih prostora, sve do spavaćih soba partnera koji su više od nasumičnih ljubavnika, svaka epizoda raste u dragoceno svedočenje o istoriji jedne manjine.

The Tower (prva sezona, 2021)

Britanska policijska drama The Tower poseduje sva dobro poznata opšta mesta, ali ih tretira drugačije. Ono što pak najviše iznenađuje jeste način na koji se odnosi prema policiji, ne praveći heroja ni od koga. Naglasak ovde i jeste na policijskim propustima koji se mogu i fatalno završiti. Počev od veterana kojima se gleda kroz prste jer dolaze iz nekog drugog vremena, preko neiskusnih mladih policajaca koji snose najveći teret, do svih ostalih koji su spremni da previde greške kolega i čuvaju im leđa da bi neko sutra čuvao njihova. U tako organizovanom sistemu do istine se dolazi teško, greške se zataškavaju, pa suštinski problemi postaju nevažni pred željom za pukim opstankom u službi.

Kada se u čitavu priču upletu goruće teme poput rasizma, sve postaje još komplikovanije, a potpuno razrešenje čeka nas u narednoj, već potvrđenoj, sezoni.

Knjige

Slavomir Rawitz „The Long Walk“

Najnoviji ruski zločini i svirepa okrutnost prema Ukrajincima, nisu ništa novo; slično su se Rusi ponašali prema Poljacima 1939, kad su na početku Drugog svetskog rata Hitler i Staljin podelili Poljsku. Prvi potez sovjetskih vlasti bio je da uhapse što više poljskih oficira, kako bi obezglavili eventualni pokret otpora. Kao mladi oficir, autor ove knjige već je u novembru 1939. izveden pred sud i posle pravne farse osuđen na 25 godina robije u Sibiru gde je sa kolegama stigao nakon teškog putovanja od tri meseca.

Za razliku od masakra u Katinskoj šumi gde su specijalne NKVD jedinice streljale 22.000 poljskih oficira, Slavomir Rawitz obreo se usred zime u jednom od sibirskih logora; odmah je shvatio da tu nema šanse da preživi, te je sa šestoricom kompanjona u proleće 1941. pobegao iz zatvorske barake. U junu su prešli transibrsku prugu i uputili se ka jugu preko pustinje Gobi i Tibeta. Marta 1942. prešli su u Indiju i tako se spasli.

Ova knjiga je oda hrabrosti i izdržljivosti; pisana kao najdinamilčniji triler, “The Long Walk” ispituje granice izdržljivosti u emocionalnom grotlu gde se mešaju strah, nada, očaj ili retki trenuci sreće. Velika, značajna knjiga koja svedoči da se istorija ponavlja kao još veći užas. Juče Poljska, danas Ukrajina. Ko je sledeći?

Laslo Marton „Ubica L.M“

„Znali smo da je ubio čoveka, sam nam je to pričao. Govorio nam je o tome više puta, svaki put drugačije. Ponekad je govorio da mu nije bila namera da ubije žrtvu, dogodilo se, eto, da su joj, kao rezultat primene fizičke sile, otkazale životne funkcije, drugi put pak u njegovim objašnjenjima bilo je nemoguće ne zapaziti radosne krike zadovoljene žudnje za osvetom, glas ga je otkrivao.“. (odlomak)

Muzika: Povratak u šezdesete

DONNA BLUE - Dark Roses

Danique van Kesteren i Bart van Dale stižu iz Holandije gde im je nedavno objavljen album Dark Roses, neka vrsta hommage-putovanja u prošlost gde u njihovim pesmama prepoznajemo inspiraciju šezdesetih po uzoru na radove omiljenih heroja – to su, recimo, Nancy & Lee, Serge Gainsbourg, Julee Cruise, Ennio Morricone, Piero Piccioni ili John Barry. Sentimentalna i senzualna atmosfera podržana je lakim country-elementima u savršenim retro komadima čije je ishodište zdrava i neodoljiva nostalgija.

SERAPHIN - Carolina Lunchtime

Séraphin Morland je francuski singer-songwriter kojeg opisuju kao romantičnog indie-rock autora što je potvrdio albumima Fly Away (2014), Red Light Room (2017), a naročito novom LP pločom 7665 objavljenom u aprilu ove godine. Instant-hit je pesma Carolina Lunchtime, neodoljivog šarma i erotične country strukture u kojoj se miksuju veličanstven refren i neodoljiva Serafinova francuska dikcija engleskog, uz atraktivni backroungd akstičnih gitara, basa i violine. Opojno! 

ΣTELLA - Up And Away

Stella Chronopoulou,vizuelna umetnica i kantautorka iz Atine odrasla je uz muziku pedesetih i šezdesetih koju su svojim radovima obeležili lokalni heroji Nikos Gounaris, Grigoris Bithikotsis i Tzeni Vanou. Njen najnoviji četvrti album Up And Away rađen je u saradnji s lodonskim producentom (Tom ‘Redinho’ Calvert) koji je i sam zaljubljenik u muziku s balkanskih prostora. Eho prošlosti spakovan je u modernu, senzibilnu produkciju gde trijumfuju minimalizam i raskošni etno-ritam. Očaravajuće!

Nostalgija

Comizi d'amore – Love Meetings (1964)

Kad se Pazolni uhvati za nešto, to obično bude sjajno. Tako je i s ovim filmom – iako se radi o dokumentarcu, više mu je ovde mesto, jer vrlo precizno slika šta smo nekad mislili o ljubavi.

Dokumentarni film

Girl in the Picture (2022)

Život je strašniji od trilera. Ovaj dokumentarni film je dokaz da su ljudi čudovišta koja su sticajem okolnosti evoluirala u nešto što povremeno prija oku.

Horor

The Black Phone (2022)

The Black Phone ne donosi ništa revolucionarno. Osim par trzaja, nije mnogo strašan. Ipak drži pažnju sve do kraja.

Video igre

Epic Games: Dve besplatne igre

Epic Games Store svake nedelje nudi novu besplatnu igru, a ovog puta su to čak dva naslova: Idle Champions of the Forgotten Realms i Wonder Boy: The Dragon’s Trap. Zainteresovani će moći da ih preuzmu besplatno sve do 21. jula, kada nas očekuje neki novi naslov (ili ko zna koliko).

Idle Champions of the Forgotten Realms je igra koja junake iz Dungeons&Dragons vodi u novu avanturu. Igrači kreiraju skupine legendarnih heroja, te ih odmah šalju u avanture koje se odvijaju u poznatom Dungeons&Dragons okruženju. Članovi bandi se usput suočavaju s brojnim izazovima, a u okršajima koriste posebne veštine. Kad ubiju neprijatelja, dobijaju zlato koje je neophodno za napredovanje.

Wonder Boy: The Dragon’s Trap puca od ručno crtanih animacija koje izazivaju poseban osećaj zadovoljstva, a ni soundtrack nije loš. Pretvoren u poluguštera, igrač je prinuđen da traga za lekom koji stiže u obliku magičnog rešenja koje otklanja sve kletve.

I Idle Champions of the Forgotten Realms i Wonder Boy: The Dragon’s Trap zaslužuju pažnju, uprkos ponekom negativnom komentaru. Epic garantuje zabavu, pa ih valjda zato i nudi besplatno – inače koštaju po 20 evra.

*Kontrapreporuke

Resident Evil (prva sezona, 2022)

Retko glup scenario. Ne, nikako.

 

Oceni 5