Podsetnik za ispovest: Šta sve ne smeš kad si Pravoslavka (4)
maltretiranje

Photo: www.huffingtonpost.com

Ko nije zahvalan Bogu, taj ne zaslužuje ni da ga vređaju

40. U autobusu sam tražila zadovoljstvo od dodira; nisam se trudila da ih izbegnem.

U vozilima gradskog saobraćaja često vlada atmosfera dušegupke: ako u autobus realno može da stane 50 ljudi, unutra ih se obično natrpa bar 75, jedni drugima sede na glavi, ponekad je teško razlikovati svoju nogu od tuđe, u poređenju s našim prevozom – sardine iz konzerve žive u nedosežnom komforu i komociji, ali sve to ne sme da posluži kao izgovor za dodirivanje sa strancima na javnom mestu. Zlobnici bi rekli da je Pravoslavka jedina osoba na svetu koja nalazi uživanje u gužvanju po gradskom prevozu, ali iz njih progovara đavo kog ne smemo slušati. Pravoslavka, idi peške! Bolje ti je da putuješ sat-dva duže, nego da naudiš duši svojoj!

66. Gledala sam kroz prozor za vreme molitve.

Gledanje kroz prozor za vreme molitve strogo je zabranjeno, pogotovo ako se napolju nalazi spoljni svet, prepun iskušenja za svako pošteno pravoslavno biće ženskog roda. Tokom molitve dozvoljeno je gledati samo u pod, pokajnički pognute glave, mada i šare na parketu umeju da smute slabu žensku dušu, pa počnu da joj se priviđaju razni sablažnjivi prizori erotske prirode. Možda vredi razmisliti o kopanju očiju kao preventivnoj meri. 

U potrazi za grešnim dodirima: Pravoslavka u autobuskoj gužvi, omamljena69. Kad zvoni zvono ne čitam molitve, ne poklanjam se, ne krstim se.

Ovo se najčešće događa na poslu. Pravoslavki ne pada na pamet da prekine poslovni sastanak kad zazvone zvona na uzbunu, pa da se baci na pod u velikoj metaniji ili bar da se prekrsti. Lepo učeni episkopi savetuju ženama da se bave kuhinjom i materinstvom, umesto da se odaju demonskim karijerama, ali teško je zabosti mudru reč u debelo žensko uvo.

Čist kamasutrizam: Pravoslavka u proizvoljnoj pozi za molitvu74. Vršila sam molitve bez usrđa, radi lenjosti sam se molila ležeći, sedeći, naslanjajući se na zid.

Svakome ko zna osnove sakralne akustike jasno je da Bog nije u stanju da čuje molitvu koju mu vernica uputi iz ležećeg ili sedećeg položaja, ili daleko bilo oslonjena leđima o zid. Gospod jeste apsolutno biće, ali ipak nema apsolutni sluh.  

79. Zauzimala sam proizvoljne poze pri molitvi, pri čitanju Božije reči, za vreme pobožnih beseda i trpeze.

Zauzimanje proizvoljnih poza pri molitvi ravno je odavanju kamasutrizmu, toj opakoj jeresi za pozere. Stani mirno i moli se kao čovek iako si žena!

89. Retko se noću molim.

Dok monasi po svu noć bdiju, jer neprijatelj nikad ne spava, Pravoslavka hrče li hrče, izgovarajući se navodnim umorom jer je prethodnih 18 sati prala, peglala, kuvala, čistila, prala sudove, brinula se o deci, usisavala, molila se u stavu mirno i zadovoljavala Pravoslavljeve potrebe. Ako ti je san važniji od spasenja, slobodno spavaj, Pravoslavka. Nemoj posle crkvi da se žališ kad budeš završila u tami najkrajnjoj, tamo gde se čuju samo plač i škrgut zuba.

90. Starala sam se da se što udobnije namestim za vreme molitve (npr. podmetala jastučić).

Jastučić je najveći neprijatelj pravoslavlja kojeg je izumeo Satana, lično i personalno. Što reče stara bogougodna narodna pesma: Ko je jastučić tokom molitve podmetnuo, od pravoslavne se crkve odmetnuo.

101. Birala sam hranu, izražavala sam nezadovoljstvo kada je neukusno pripremljena. Jela sam i pila preterano i kada nisam osećala glad da bi ispunila vreme ili izazvala prijatna osećanja.

Pravoslavka kao ona nesrećnica u demonskoj reklami: "Ja volim kad je i ukusno". Pa lako je jesti ukusno spremljenu hranu, tu nema nikakvog podvižništva. Ili ti možda nedostaju demonska vegeta i satanski biber? Greh na usta ulazi, to je bar opštepoznato. 

Spremna za molitvu: Još samo da podmetne jastučić110. Kada sam sela za trpezu bila sam lenja da poslužim goste.

Otkud ženi uopšte ideja da treba da sedi za trpezom s gostima i obeduje? Pa ko će onda da poslužuje goste? Neće valjda Pravoslav, kukala mu majka koja ga je lepo savetovala da se ne ženi namigušom i lenjivicom koju mrzi čak i noću da se budi na molitvu. 

111. Uzimala sam hranu dok su je još spremali.

Em neko drugi sprema hranu, a ne ti, em još ždereš dok ručak nije gotov. Put do pakla vodi preko stomaka.

116. Uz post sam osećala odbojnost prema jednoličnoj hrani.

U hrani ne treba uživati, jer je to greh, ali ne treba ni osećati odbojnost, jer je to takođe greh. najbolje je zapravo ne jesti uopšte, jer ne živi žena samo o hlebu.

Isposnica: Pravoslavka sprema jednoličnu hranu127. Tražila sam slavu i pohvalu za vrline i trud.

Lepe reči i pohvale, pogotovo kad su zaslužene, izazivaju u nejakoj ženskoj duši oholost i gordost, najljući smrtni greh koji vodi u sigurnu propast. Umesto da čezneš za grdnjom, uvredama i batinama, kao svaka normalna žena pravoslavne vere, ti se odaješ maštarijama pogubnim po dušu. 

129. Grešila sam gadljivošću.

Tebi vegeta i biber ne izlaze iz glave, a odbojnost prema neukusnoj hrani ne samo da nije nestala već je eskalirala do gadljivosti. Tvoje nepce očigledno nije pravoslavno, predlažemo da skokneš do najbližeg hrama Gospodnjeg da ti ga malo osveštaju.

139. Bila sam lenja da celivam ikone.

Pa normalno, ti bi radije celivala nekog muškarca u autobuskoj gužvi, nego svete utvari. Seti se drevne svetootačke izreke: Ljubi, ljubi, al' veru ne gubi!

140. Kada sam celivala ikone krišom sam se gledala u staklo i popravljala kosu.

Kad smo rekli da je često gledanje u ogledalo zarad satanskog ulešavanja grešna rabota, nismo mislili da se u te đavougodne svrhe može koristiti neki drugi predmet. Upotrebiti ikonu kao zrcalo otprilike je isto kao motati duvan u listove Svetog pisma. 

141. Sumnjala sam u čast svojih bližnjih.

Zašto se ti uopšte baviš tuđim životima i gledaš preko plota? Šta te briga da li su tvoji bližnji pedofili, nasilnici, masovne ubice ili tek korumpirane lopuže? Pogotovo ako su ti bližnji crkvena lica. Neka svako brine za spasenje svoje duše, samo Bog poznaje ljudsko srce i samo on ima pravo da sudi. Ne sudi da ti se ne bi sudilo!

142. Grešila sam prljavošću duše.

Trk u prvu crkvu po svetu vodicu i sveti vanish, pa pravac duš-mašina, uključiš božansku centrifugu i sve mrlje na duši će nestati kao rukom odnete. Ako crkva može da opere novac silnih tajkuna i ratnih zločinaca, može vala i jednu slabašnu žensku dušu.

Prazna duša - prazne reči: Pravoslavka piše pismo zvano SMS150. Nisam ljubazna sa svima. Ne pozdravljam sve prva.

Pravoslav ti opali šamar, onako vaspitno ili preventivno, za tvoje dobro, a ti se odmah naduriš i nisi ljubazna prema svom mužu i gospodaru. Rasklibi lice i okreni drugi obraz, pošto je prvi ionako pomodreo od bubetanja.

156. Pisala sam prazne reči u pismima.

Šta drugo može da izađe iz prazne duše osim praznih reči? Vežbaj pisanje pisama punim rečima kao što su: Srpska pravoslavna crkva, patrijarh, brojanica, omofor, panagija, kamilavka, episkop, mjestobljustitelj, blagodejanije, bogopodobije i dušekorisnost.

157. Ne pazim na reči.

Za ženu je ovo gotovo smrtni greh, jer – ako ćemo pravo – žensko biće uopšte i ne treba da govori, nego da radi, kuva, ćuti i trpi. Sve nevolje dolaze od neopreznog jezika koji ponekad ume da se otegne do poda. Najbolja preventiva protiv jezičke nepažnje je ćutanje, ili što bi rekli sveti oci – molčanije. Govor je srebro, ćutanje je zlato. I to nema nikakve veze sa zlatnim teletom i sličnim materijalističkim idolima.

163. Mešala sam se u tuđe razgovore kada me nisu ništa pitali.

Vidi prethodnu napomenu. Ne treba da pričaš ni kad te pitaju, a kamoli da se mešaš u razgovore drugih ljudi, pogotovo muškog roda, kad te niko ništa ne pita. Jezik za zube kad već ne možeš da ga amputiraš i ratosiljaš se bede.

166. Nisam poslala darove onima koji su me vređali.

Ovakvu nezahvalnost svet još nije video. Oni koji te vređaju su ti najbolji prijatelji, jer te uče skromnosti, toleranciji i trpeljivosti. Nijedan poklon nije prevelik za uvreditelje koji ti pomažu da spaseš grešnu dušu ogrezlu u sujete ovog prevarnog sveta.

169. Blagodareći ljudima nisam blagodarila Bogu.

Ako ti neki čovek učini nešto dobro, to nije njegovo lično delo, već Bog posredstvom čoveka deluje u svetu, jer ništa dobro u ovoj dolini plača ne zbiva se bez Božjeg upliva i pomoći. Ko nije zahvalan Bogu, taj ne zaslužuje čak ni da ga vređaju.

Pobrkala ogledalo i ikonu: Gleda Pravoslavka sebe u zrcalo183. Užurbano sam se pripremala za ispovest-đavolska užurbanost.

Kako uspevaš da užurbano pređeš naš podsetnik za ispovest od neke 1023 tačke, to nije jasno ni Dati iz Zvezdanih staza, a ni Supermenu. Put do pakla popločan je brzanjem. Imaš vremena da se ogledaš u ikonama i popravljaš kosu, a ne možeš da nađeš malo vremena da pažljivo pređeš naš podsetnik? Ko polako ide – u raj stiže, a ti si se uputila pravo u pakao, i to brzom demonskom prugom. Povuci ručnu i podseti se podsetnika, da te mi ne bismo ponovo podsećali! 

184. Vodila sam prazne razgovore.

Prazna duša, prazna glava, prazne reči u pismima i prazni razgovori – pa ti ne znaš gde si šuplja. Zaboravi na bilo kakve razgovore, za pune ionako nemaš kapaciteta, već poslušaj pesnika koji te dobronamerno savetuje: "O, sklopi usne, ne govori, ćuti".

(Nastaviće se)

Oceni 5