Obeležen Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta
Who Will

Iz filma "Who Will Write Our History"

Photo: ANNA WLOCH / ABRAMORAMA

Ko piše istoriju Jevreja

Premda su film mogli da pogledaju isključivo oni koji su imali ulaznice, za širu publiku omogućen je Facebook prenos komemorativne svečanosti održane u sedištu Unesca, kao i panel diskusije nakon projekcije, te razgovor Roberte Grosman i Nensi Spilberg, koje su uživo odgovarale i na pitanja korisnika društvenih mreža.

Film je prikazan u 45 zemalja, i to u više od 300 institucija – bioskopa, muzeja, dvorana, ograncima Ujedinjenih nacija. Projekcija je održana i u muzeju u Aušvicu, a prisustvovali su joj i preživeli zatvorenici logora.

„Who Will Write Our History“ bavi se Varšavskim getom, odnosno neformalnom grupom Oyneg Shabes, koju je 1940. u jevrejskom getu u Varšavi oformio istoričar Emanuel Ringelblum. Pitajući se ko će pisati istoriju Jevreja, budući da su ih nacisti već označili kao evropski šljam, Ringelblum sa saradnicima odlučuje da napravi svojevrsnu arhivu o životu Jevreja u getu, prikupljajući dokumenta, fotografije, svedočanstva. Unesco je Ringelblumovu arhivu uvrstio u zbirku Sećanje sveta 1999.

Zid smrti u Aušvicu

Kao Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta obeležava se 27. januar, budući da je tog dana 1945. Crvena armija oslobodila logor Aušvic-Birkenau. Sedamdeset četvrta godišnjica oslobađanja takođe je obeležena u nedelju, kada se ispred logora okupila mala grupa ekstremnih poljskih desničara i antisemita koja protestuje protiv istorijskih činjenica – da su nacisti ubili milione Jevreja i da su u tome imali pomoć poljskih kolaboracionista – insistirajući na tome da se poljske žrtve u Drugom svetskom ratu umanjuju i zanemaruju.

Kako istorijski revizionizam i ekstremna desnica jačaju širom Evrope i sveta, stalno sećanje na žrtve naša je obaveza, jer, prema rečima Džordža Santajane koje se mogu pročitati u muzeju logora Aušvic: „Oni koji ne pamte istoriju, osuđeni su da je ponavljaju.“

 

Oceni 5