Nema u Crnoj Gori „trećeg puta“
Djava 02 S

Photo: nocookie.net

Ko s đavolom pipune sadi, pipuni mu se o glavu razbijaju

Mnogi su Crnogorci, prilikom pośete porodičnoj kući kralja Nikole I Petrovića na Cetinju, što se iz nužde zvala dvorom, komentarisali nakon obilaska – „kako se ovaj nakra', jesi li viđeo?“ Isti ti su, kad bi odlazili u Beograd i obilazili Beli dvor na Topčiderskom brdu izlazili iz njega fascinirani bogatstvom i sjajem koje je odavalo to velelepno zdanje. To je taj nesrećni, crnogorski mentalitet koji se divi onome što je najlupeškija evropska kraljevska familija stekla finansijskim malverzacijama, kupovinom rudnika za bagatelu i slično, dok je svoja kraljevska loza, kralj Nikola I optuživan da je prodavao rusku pomoć u pšenici građanima Crne Gore, da je uzimao kredite i gradio dvorce i teniske terene dok je narod skapavao, čašćavan najpogrdijim imenima i slično. Skoro sve vrijednije stvari u kući-dvoru na Cetinju su poklon ruskih carskih porodica. Čak mu natovariše da je iznio 7 miliona USD iz Crne Gore, koje je poznati „istinoljubac“ iz crnogorskog parlamenta pretvorio u današnjih 70 miliona USD, iako svaki ekonomista, na osnovu uporedbe kupovne moći, lako može doći do cifre koja najmanje 6-7 puta veća, tj. do pola milijarde USD. Zar neko vjeruje u takvu budalaštinu? Vjeruje! U Crnoj Gori se vjeruje svakakvoj fukari, svaka fukara može od bilo koga napraviti lopova, ubicu, .. što god 'oćeš!

Slično ovim „istinoljubcima“, nekad je „Narodna riječ“, tada glasilo Ujediniteljske omladine i vrlo nenaklonjena dinastiji Petrović, optužila „crnogorsku vladu i gospodara“ da su dali „narodu papirne perpere“ (čuj, stručnjaci kao neki današnji) za rekviriranu stoku a sami pobjegli sa rezervom „srebra i zlata“(?). Tako su „veseli“ Crnogorci, lažavinom i tvrdnjom sličnih ovim današnjim bukačima da su perperi „u kasama nekolicine derikoža narodnih i 2-3 banke“, bili presrećni odlukom vlade Kraljevine SHS da se uspostavi paritet dinara prema perperu 1:5, sve „udarajući se nogama u tur“ što su „oni koji su priželjkivali povratak starog cetinjskog režima“ nezadovoljni tom odlukom, za razliku od „širokih narodnih slojeva“. Kad pljačka onaj za koga si, onda se to sa radošću podnosi. Nema u Crnoj Gori krvavijeg novca od onog kojim se danas finansiraju neki mediji, opozicione stranke i protesti, ne računajući finansijere spolja. Valjda ne treba velika filozofija da se otkrije ko je bio najveći trgovac naftom, cigaretama i ostalim sa ratom zahvaćenom BIH devedestih godina, a ko je danas najveća „domaća“ finansijska uzdanica aktuelne kampanje. Drž'te lopova!

Jesu li se nekad Crnogorci pitali đe se đedoše ratne reparacije koje je Crna Gora dobila Versajskim ugovorom o miru, kad je Srbiji i Crnoj Gori dosuđena ratna odšteta u iznosu od 5,5 milijardi zlatnih franaka, a samo Crnoj Gori, u iznosu od 723 milona maraka u zlatu? U periodu 1921–1931. Njemačka je isplatila 666 miliona zlatnih maraka KSHS/Jugoslaviji!!! Koliko je Crna Gora dobila od toga govori vijest u beogradskoj Politici od 10.01. 1926.: "Uoči božićnih praznika iz Crne Gore je stigla jedna deputacija koja je posetila zastupnika ministra finansija i ministra pravde. Deputaciju je pored toga primio, pred sam svoj polazak iz Beograda, i predsednik vlade g. N. Pašić. Tiče se reparacija Crnoj Gori, na ime čega Crnogorci nisu još dobili skoro ništa iako je Crna Gora stradala teško, kao i Srbija...". Čuste li da neko tada pomenu lopove?

SPC, organizacija koja je neregistrovana u nezavisnoj državi Crnoj Gori, raspolaže ogromnim državnim resursima, iako ne pośeduje nijedan vlasnički dokument, sem na nekim manjim objektima koje su poklonili darodavci. Zahvaljujući tome raspolaže ogromnim količinama novca čiji se tragovi ne mogu pohvatati. Država niti ima bilo kakvu kontrolu niti može ustanoviti porijeklo novca koji se vrti kroz tu organizaciju. Grade se stambeni objekti, hoteli, trguje relikvijama, ... sve u crnoj zoni!

Čak su se neki objekti, potpuno suprotno svim pravnim normama i bez ikakvih dokaza o vlasništvu, upisivali kao vlasništvo tzv. MCP sa Cetinja, iako je dotična registrovana u Beogradu prije oko četiri decenije!? Govori se o desetinama miliona eura koje svake godine SPC prihoduje samo od Manastira Ostrog, bezzakonjem otuđenim od države Crne Gore. Nema MANS-a, nema Raonića, nema Uljarevićke, nema svih tih galamdžija iz skupocjenih džipova koji nas koji putujemo vozom i autobusima nazivaju plaćenicima? Nema URA-e, Demokrata, da dignu glas protiv ogromne pljačke državne imovine koja se svaki dan sprovodi pred očima građana Crne Gore.

Zašto? Pa s kim će onda na ulicu? Kome će onda duvati u jedra da se obračunaju sa kakvom – takvom crnogorskom vlašću? Zato drž' lopova dok se sa lopovima pipuni sade! Kako nije sramota sve one kojima je Crna Gora država kojoj su, kako kažu, odani, da pristaju na to poniženje da idu na proteste bez ijedne državne zastave, A HOĆE DA MIJENJAJU VLAST U TOJ DRŽAVI ČIJE ZASTAVE NE SMIJU DA PONESU!? Zar to nije groteksno? Ne smiju da ponesu zastave, jer ako ih ponesu izaći će zec iz rupe i onda će se viđeti ko je većina koja uličnom „demokratijom“ hoće da određuje ko će u državi vršiti vlast! Ima li glupljih zahtijeva nego onih koji postavljaju demonstranti? Opet kopija beogradskih protesta! Koliko god imao , blago rečeno, ogromne rezerve prema GMO radikalima i Vučiću, kako stvari trenutno stoje, na bilo kojim izborima oni ne mogu izgubiti od likova poput Obradovića, Jeremića, Đilasa, Trifunovića... Ti protesti mogu samo pokazati nezadovoljstvo ogromnog broja ljudi u Srbiji i ništa drugo. To ozbiljna vlast mora uvažiti, ali ne i postupati po izraženim političkim zahtjevima sa ulice.

Nema razlike ni u Crnoj Gori, iako se uprlo mnogo toga: i mediji, i NVO-i, i velikosrpska pustokupljevina, i plaćeni i naručeni tekstovi bivših diplomata po stranim medijima, i zabluđeli građani, i zabluđeli Crnogorci „opčinjeni“ Milom Đukanovićem, za koje on lopov još od vremena kad im je „ukrao ideju nezavisne Crne Gore“. I fala bogu da je tako. Inače je ne bi ni bilo. Nema razlike između uličnih protestanata u Podgorici i velikosrpskih krugova u Srbiji: i jedni i drugi znaju da je Milo Đukanović stub čijim rušenje svi ostvaruju svoje ciljeve. Problem je što ja ne saučestvujem u tim ciljevima. Nijesam bio ni dio one rulje koja je prije tri decenije oćerala ondašnje „lopove“, rulje koja je iz gladi od 500 DEM ušla u blagostanje od 5 DEM, pa neću ni ove. A i ne vjerujem u tu vrstu demokratije prebrojavanjem na ulici. Treba li DPS da izvede sto hiljada svojih da se pokaže ko je jači? U čemu je svrha tog naduvavanja broja demonstranata? Česta pominjanja Čaušeskua ili „petog oktobra“ u Srbiji samo govore o pogubljenosti tih ljudi. Čaušesku je „pao“ u državi u kojoj nije bilo izbora, a Milošević jer je IZGUBIO IZBORE I NIJE PRIHVATAO PORAZ. Takođe je Gruevski izgubio na izborima u Makedoniji. Prljavi mediji i još prljavije društvene mreže zavode ljude, troluju, truju, šolevića ima na hiljade... Samo pameti nema niđe.

Nema u Crnoj Gori „trećeg puta“, „treće Crne Gore“. Postoji ovaj put kojim je krenula Crna Gora i onaj put koji vodi na drugu stranu, bolje reći stranputicu. Smiješno zvuče neki Crnogorci, dok šetaju sa onima koji su avionom vlade Srbije išli na poklonjenje Putinu, koji misle da je članstvo u NATO nešto što se ne može promjeniti. Legalno izabrani parlamenti mogu o svemu odlučivati, pa i o tome. Ne bi postojao veći uspjeh za Putina nego ako mu takve nakane urode plodom u Crnoj Gori. Nema nijedne druge zemlje u NATO savezu đe je jedna takva opcija moguća do Crne Gore. Što bi rekli, mislite o tome! I vi na „zapadu“ i vi kojima je Crna Gora preča od interesa Vijesti, Dana, Monitora, NVO-a, Rusa, srpskih nacionalista, rusofila...

Neću se baviti drekom „drž'te lopova“ iz kuhinja najjadnijeg novinarstva u Crnoj Gori, koje toalet papir šalje drugim medijima umjesto da svoje lice obriše njime, ali moram se osvrnuti na gostovanje najpoznatijeg bankara - Zećanina na beogradskoj televiziji N1. Kao pravi primjerak crnogorskog dvokapićevstva, Dulje je progovorio ekavicom, sa gnušanjem odbacujući da on živi u Crnoj Gori. Kao svjetski čovjek on živi na relaciji London, Kipar, Beograd, ... kaže, rijetko je u Crnoj Gori. Advokatska ekipa mu je iz Beograda, ne reče je li među njima Miroje, sve u semu jedan nobl Zećanin. I takav jedan svjetski Zećanin ispade nekako traljav, mrljav kad mu se postavljaju suvislija pitanja, pa nije čudo što je utekao iz „Ukrštenih riječi“ od Draška i Sonje.

Lako je sa ljigavim novinarima sa svoje televizije ili „novoslobođenih“ televizija, poput TV Budva. Zamalo, gledajući TV Budva, pomislih da je 45-a i da je okupator oćeran iz Crne Gore. Sve u svemu, da ne „Duljimo“; ostade jedina odbrana od novinarke N1 smiješna konstatacija „vi novinari sa Balkana hoćete da vam dam snimke svega da bi poverovali“ ... Pa onda tirada o njegovoj ekipi koja to sve sprema i koja ga savjetuje , tandara, mandara... Ništa, nema ni odgovora što bi sa najavljivanim snimcima, dokumentacijom i drugim za 21. februar? Šibicarenje nebi li se Milo uplašio od 21. februara i predomislio? E, da ne zaboravim biser: prizna Dulje voditeljki, na njeno insistiranje, da je onim što priča sam sebe optužio da je činio krivična djela, da bi, u narednom odgovoru na pitanje da li očekuje da bude oslobođen optužbi, odgovorio da očekuje to „kad ode korumpirano sudstvo“!? A? Genijalno!

Iskreno se divim svima onima koji piju te splačine koje prosipaju mediji i dotični po ionako ovdašnjem smetlištu. Što bi rekao moj drug iz „odavde“ - radi li Putko radi. Čitav Balkan vri, što mislite kome to ide u globalnim odnosima na ruku ? A? Ponavljači jedni!

Oceni 5