XXZ magazin preporučuje
Trial by Media

Photo: filmday.co

Koliko daleko ide ljudsko zlo

Serije

Trial by Media (1. sezona, 2020)

Dokumentarna serija Trial by Media u šest epizoda podseća na neke možda zaboravljene zločine. Svaka epizoda priča drugu priču, a svaki junak je monstrum na svoj način. Od ubistva zbog izjavljene ljubavi, do slučaja Roda Blagojevića, gledalac ostaje da se pita da li je život ponekad luđi od fikcije.

Netflix se, istina, pomučio da ovo izvede do kraja, pa su epizode ponekad nespretne, a arhivski materijal trapavo sastavljen u male frankenštajne koji pričaju o tome koliko daleko ide ljudsko zlo.

Za projekat je unajmljeno šest reditelja, pa je bilo očekivano da serijal ima svoje uspone i padove. Uprkos manama trebalo bi da se podsetimo onoga što je bilo, a da bismo bolje razumeli ono što se upravo dešava.

The Mire – Rojst (mini serija, 2018)

Priča o detektivu i njegovom impulsivnom partneru nije ništa novo, ali Poljaci u taj zaplet unose šume, boje i emocije, onako kako samo oni to znaju.

Dinamika slučajnih partnera dobro je upotrebljena, a umesto policajaca imamo novinare koji tragaju za savršenom pričom. Smeštena u Poljsku osamdesetih godina prošlog veka, ova serija zadovoljava i glad za nostalgijom, a dok prati jednog starijeg, te jednog mladog novinara, koji se spoje spletom misterioznih okolnosti.

U gradiću koji je zaboravio šta je zločin ubistva i samoubistva bude uspavane demone, te otkrivaju o prošlosti, ali i sadašnjosti, i u fokus stavljaju slabosti glavnih junaka. Bindžujte!

Quiz (2020)

Britanska mini serija radi ono što najbolje zna – priča priču o samoj sebi, odnosno televizijskom projektu koji je stekao svetsku popularnost, toliku da su milioni hteli da budu deo njega i – osvoje milione, odnosno bar milion. U prvoj epizodi (od samo tri) serije pratimo kako je nastao sam kviz, kako su njegovi autori uopšte dobili ideju i zahvaljujući čemu je postao toliki hit. Paralelno pratimo i „obične ljude“, fanove kvizova, neumorne učesnike u pub kvizovima, fenomenu koji tek postaje popularan kod nas. Serija nam približava i fenomen samih ljubitelja kvizova, njihov takmičarski duh, želju za znanjem, razvijanje strategije. Upravo to je koristilo velikoj grupi fanova „Milionera“. Preostale dve epizode donose nam, naime, centralnu temu koja se tiče velike prevare zahvaljujući kojoj je jedan bračni par došao do svog prvog, nikad isplaćenog, miliona.

Uprkos tome što većina nas nije čula za ovu aferu iz 2001. godine, bez problema možemo da pojmimo razmere skandala koji je izazvala navodna prevara u renomiranom kvizu.  Navodna – zato što je autori serije upravo tako tretiraju. Prikazuju nam sve, ali ugao iz kog gledaju nešto je drugačiji nego što se očekivalo, sudeći bar po reakcijama gledalaca. Autori događaje tretiraju temeljno i prilaze im kao što bismo i mi koji pojma nemamo o prevari Ingramovih. Trude se da ih što bolje upoznamo, predstavljaju ih kao „jedne od nas“, ni na trenutak ih ne satanizuju i ne čine od njih mastermindove željne novca.

A Very English Scandal (2018)

Od istog reditelja, proslavljenog Stephena Frearsa, stigla je pre dve godine i ova serija, listom uvrštena među najbolje iz 2018, iako od publike nedovoljno primećena. Takođe tretira istinit događaj, odnosno ljubavnu, tada nezakonitu, aferu Jeremyja Thorpea, poslanika Liberalne partije u britanskom parlamentu, i Normana Josiffea (kasnije Scotta), neurotičnog i nesnađenog mladića koji je nakon ljubavi sa Thorpeom želeo samo broj socijalnog osiguranja radi kakve-takve sigurnosti.

Sve što je usledilo je – istorija i, kako sam naslov kaže, veoma engleski skandal, odnosno skandal na engleski način. Vredno gledanja i još više podsećanja da sloboda nikad nije osvojena do kraja, kao i da '60-e nisu bile tako davno.

Film

Eeb Allay Ooo! (2019)

Iza ovog pomalo neobičnog naslova krije se drama, ali i komedija – preciznije dramedy – koja prati glavnog junaka koji se tek doselio u New Delhi, i dobio posao terača majmuna. Majmuni okupiraju ulice glavnog grada, pa je vremenom postalo neophodno da se uposle radnici čiji je zadatak da kontrolišu njihovo kretanje, ali bez fizičkog kontakta, te ugrožavanja bezbednosti krznatih sugrađana.

Satira je uvek najefikasnije oružje za kritiku društva, pa je to slučaj i ovde, budući da film nagoni na smeh, ali i na razmišljanje. Poenta je da se pronađe savršen balans između smešnog i društvenog komentara, a reditelj PrateekVats je u tome sasvim uspeo.

Kroz jurnjavu sa majmunima otkriva se dinamika moći, te toksičnost vladajućih slojeva. Zanimljiv je i naslov, koji nije fraza na nepoznatom jeziku, već slovni zapis tri glasovne veštine koje zaposleni koriste ne bi li se majmuni udaljili sa mesta na kojem su nepoželjni. Odlična priča kreće upravo odatle, i glavnog junaka prati dok ovaj pokušava da pronađe mesto tamo gde mesta jedva da ima.

Late Marriage (2001)

Smeštena u gruzijsku zajednicu koja se doselila u Tel Aviv, ova priča je sveža i nakon skoro dvadeset godina. Romantična komedija obogaćena je oštrim uvidima u tradiciju, te noćne more života koji kontroliše porodica. Ni ugovoreni brakovi nisu što su nekad bili, pa običaji pucaju po šavovima, a na žrtvama je da izdrže i istrpe udarce konzervativnih majki i očeva.

Late Marriage je tako mnogo više od onoga što se na prvi pogled očekuje, smešan, ali više tragičan po svojoj prirodi. Reditelj DoverKoshashvili ponudio je dragulj izraelske kinematografije, ne posustajući pred očekivanjima, pa tako ni kraj filma nije ono što bi moglo da zadovolji one koji se sa glavnim junacima toliko zbliže da na kraju počnu da saosećaju sa njima.

Last Laugh (2017)

Nakon što se jednog dana onesvesti, starica Lin Guoshi automatski biva proglašena nesposobnom da se stara o sebi, što znači da mora da se preseli u starački dom. Dok čeka da se oslobodi mesto, Guoshi vreme provodi sa svojom decom, koja su nesrećna, i siromašna, toliko da poprimaju neke neljudske osobine. Reditelj odlično slika nove društvene promene u Kini, a glavna junakinja trpi sve, bar neko vreme.

Odličan filmski komad nemilosrdno opisuje odnose između roditelja i dece, a na površini je priča o konačnoj samoći, o životu od kojeg se lomi srce, ako se ima.

Revolutionary Road (2008)

Zajednički film Kate Winslet i Leonarda Di Capria koji zaslužuje mnogo više pažnje od Titanica, iako je, već je jasno, nikada neće imati, donosi naličje urednog porodičnog života prosečne američke porodice iz '50-ih godina prošlog veka i ostavlja težak utisak koji se teško zaboravlja.

Pozitivno je to što nas, iako bolno, podseća da ne moramo da živimo onako kako se mora, te da je izbor takvog puta u većini slučajeva „prečica do pakla“, kako bi rekli naši narodnjaci.

Knjige

Harper Lee „Ubiti pticu rugalicu“

Iako pitanje rasizma nažalost nikad nije kompletno zatvoreno, poslednjih dana smo svedoci događaja koji pokazuju da rasistički zločini nisu sporadični incidenti, već rezultat duboko ukorenjenih predrasuda i mržnje. Stoga Ubiti pticu rugalicu nije tek klasik koji svedoči o nesrećnoj prošlosti, već vanremensko i delo za sva vremena. Bilo da je reč o rasističkim „narodnim patrolama“ i žilet-žici, ili kolenu na vratu mladog Afroamerikanca, rasizam i nepravda su sistemski, a osvešteni pojedinci prekopotrebni svakom društvu.

Vojo Šindolić „Neuspeli Bjegunac“

„Vojo je u svojim pjesmama spojio urođenu i odnjegovanu mediteransku melankoliju, tu radosnu tugu života, s buntovnom, oslobađajućom, lutalačkom energijom beat-poezije, s bitničkim pozivom na otvorenost srca, uma i očiju, kako prema mudrim učiteljima iz zapadnih i istočnih kultura, tako i prema neznanim ljudima na koje slučajno nabasaš i u čijem sirovom životnom bluesu često ima više poezije nego u poznatim pjesničkim refrenima…“ Predrag Lucić

Pesme

Čak i najvoljeniji američki građani oličeni u pop zvezdama osetili su diskriminaciju na svojoj koži i, važnije od toga, osećaju diskriminaciju manje privilegovanih. Muzika neće promeniti svet, ali možda ponekad nekom otvori oči ili pak na trenutak olakša život.

Childish Gambino - This Is America

Beyonce - Freedom

Rihanna - American Oxygen

Nostalgija

The Pleasure Garden (1925)

Odlučili smo da se posvetimo Alfredu Hitchcocku, te da u nekoliko narednih nastavaka podsetimo na sve njegove filmove.

The Pleasure Garden je prvi film koji je Hitchcock potpisao kao reditelj, a u pitanju je priča o devojci koja dolazi u veliki grad, počinje da radi u kabareu i upoznaje princa.

Mouchette (1967)

Mouchette je devojčica koja živi u nemilosrdnom okruženju. Pokušava da se snađe pored majke na umoru i oca koji je stalno odsutan. Poniženje trpi bez glasa, a sve dok jedne kišne noći ne sretne lovokradicu Arsena.

Ovaj, kao i svi drugi filmovi Roberta Bressona, spada u priče koje su večne, budući da su meditacije o patnji ono što čoveka prati od samih početaka svesti.

Dokumentarni film

Rudeboy: The Story of Trojan Records (2018)

Festival We Are The One nas je počastio sjajnim dokumentarnim filmom, koji prati imigrante sa Jamajke na njihovom putu do velike Britanije, a u centru priče je muzika.

Možda je najzanimljiviji deo o skinsima, te scene koje ilustruju nešto što je počelo kao modni trend, da bi kasnije bilo usvojeno od strane onih koji su ekstremno raspoloženi. Dakle, skinsi i reggae su, verovali ili ne, iz iste priče.

Kratki film

Over (2015)

Fascinantno je kako kratki filmovi u nekoliko minuta spakuju snažne priče, te iskustva koja imaju moć da menjaju živote.

U nekoliko scena jedan događaj je ispričan unazad, te se intrigantna priča raspliće naopako, što samo doprinosi uzbuđenju. Šta se to dogodilo u mirnom delu grada? Ubistvo, saobraćajna nesreća, neka druga nezgoda? Realnost je dublja od bilo koje mašte, a događaji su vrlo često potpuno neočekivani.

Video igre

Space Haven: Simulacija života na kosmičkom brodu

Igra Space Haven se pojavila pre nekoliko nedelja, a u pitanju je simulacija života i izgradnje na kosmičkom brodu.

Radnja počinje nestajanjem Zemlje, pa uništenje matične planete motiviše potragu za novim prostorom koji bi preživeli mogli da nasele. Iako podseća na neke prethodne igre (RimWorld, FTL, Oxygen Not) u pitanju je sveži scenario. Preživeli se put svemira otiskuju uz pomoć letelice do koje su uspeli da dođu, a usput se bore sa kosmičkim piratima, i tragaju za delovima koji će im pomoći da sagrade veći svemirski brod.

Developeri su obećali da će u svemirsku strategiju uskoro dodati nove elemente – robote i androide, te rizike od potencijalno katastrofalnih ponašanja u kosmosu. Zainteresovani igru već mogu da testiraju na Steam-u, a oni koji su je već isprobali daju joj prilično visoku ocenu.

Nešto između

Straight Up (2020)

Iako kod kritike nije prošao loše, čini nam se da ovaj film priču ne priča do kraja, već mili po površini opštih mesta i stereotipa.

Najdragoceniji je možda uvid koji daje kada je u pitanju razumevanje identiteta u modernom životu, budući da otkriva da sloboda nije baš tako slobodna i da ne donosi prosvetljenje i automatsko razumevanje sebe i života uopšte.

Bodyguard (1. sezona, 2018)

Vrlo solidna sve do poslednje epizode, ova se serija raspliće u nešto preterano, pa samim tim uništava sve što se do tog trenutka izgradilo, a zajedno sa poverenjem koje gledalac ima u glavne junake i njihove izbore.

*Kontrapreporuke

Dave (1. sezona, 2020)

Možda je ova vrsta humora nekome bliska, ali teško da je sve to smešno. Slobodno preskočite bez straha da ćete propustiti nešto što zavređuje i dve sekunde pažnje.

 

Oceni 5