XXZ magazin preporučuje
Devs

Photo: HBO

Kompleksi se ne leče kroz kompleksne scenarije

Film

Girl (2018)

Belgijski reditelj Lukas Dhont donosi nam priču o petnaestogodišnjoj Lari (igra je sjajni Victor Polster) koja je na putu da postane balerina. Pored svih poteškoća na koje nailazi u školi ona ima još jedan problem – rođena je u telu mladića.

Dirljiva priča o trans* tinejdžerki, te tranziciji za koju se sprema, nudi uvid u svet o kojem se, makar u Srbiji, još uvek ne govori dovoljno. I pored podrške i otvorenog okruženja Lara ima određene poteškoće, a situacija se dodatno komplikuje ulaskom u svet balerina, i okruženjem koje zahteva napor i disciplinu. Različitost nije šala, i sa sobom nosi potencijalno ozbiljne posledice, a ovaj film će vas naterati da razmislite o tome sa kakvim se problemima drugačiji susreću u nešto konzervatijnim okruženjima od onog koje je ponuđeno u filmu. Naravno, ako želite da razmišljate.

Još jedna dragocena lekcija je i ona o roditeljstvu, pa bi svi trebalo da uče od oca mlade Lare (Arieh Worthalter), koji se sa preprekama prvo suočava kao sjajno ljudsko biće, a onda i kao roditelj.

Battle In Heaven - Batalla en el Cielo (2005)

Prošlo je 15 godina od kako je meksički reditelj Carlos Reygadas ponudio svoju priču o „nebeskim“ bitkama, koje su zapravo najprostija ljudska ponašanja, najgore slabosti. Uprkos proteklom vremenu filmu još uvek nije mesto među sadržajima koji bude nostalgiju, a možda nikada neće ni biti, budući da sirova priča govori o momentima koji će biti aktuelni sve dok bude i čoveka.

Kriza meksičkog društva je kriza svih nas, budući da svi žudimo za boljim životom, baš kao i junak Marcos, samo što biramo pametnija sredstva i ne posustajemo pred strastima čija je sila ponekad neizdrživa.

Serije

Noughts + Crosses (2020)

Serija Noughts + Crosses, kod nas prevedena kao Iks-oks, vodi nas u nešto drugačiji svet. U tom svetu, naime, Afrika je kolonizovala Evropu, crnci (Crosses) su porobili belce (Noughts), vlada aparthejd, međurasni odnosi i brakovi su kriminalizovani, a deca koja iz takvih ilegalnih veza dođu na svet prolaze kroz posebnu vrstu pakla. Sve karakteristike distopije su tu, s tim da bi bilo vrlo licemerno ovu priču nazvati distopijskom, s obzirom na to da se sve što se u njoj dešava odigralo ili odigrava i u našoj realnosti, samo su uloge obrnute.

Upravo zahvaljujući toj zameni uloga postaje kristalno jasno koliko je rasizam duboko ukorenjen čak i u onim društvima i pojedincima koji sebe smatraju progresivnim i oslobođenim svake predrasude. Ironija je moćno ogledalo, a u ovom slučaju ne ostavlja prostor čak ni za kiseli osmeh. Rasizam je živ i zdrav i kada se stvari postave kao u ovoj seriji, svaka debata prestaje.

Ono što bi se moglo izdvojiti kao mana svakako je taj „young adult“ štimung – serija jeste prilagođena mlađoj publici, a i snimljena je prema istoimenim romanima takođe namenjenim toj ciljnoj grupi. Međutim, zahvaljujući tematici i poruci uspešno obuhvata više generacija i vredi pružiti joj šansu.

See (1. sezona, 2019)

Serija See nije remek-delo, ali se ne može reći da nije uzbudljiva. Steven Knigh donosi priču u kojoj se mešaju Walking Dead, Game of Thrones, pa i Pobesneli Maks, ali to nije sve – tu su i sveži elementi koji čine da apokalipsu možemo da osmotrimo iz još jednog ugla.

Posle opake pandemije, te virusa zbog kojeg su oni koji su preživeli izgubili vid, svet nastavlja dalje, ali kao primitivna zajednica, koja se posle nekoliko vekova svojih dalekih predaka seća kroz priče o bogovima i jeresi. Kraljica Kane (Sylvia Hoeks) je opaka vladarka onoga što je ostalo od ljudske civilizacije, poznata po rečenici koju često izgovara - “I wish to pray!” Razlika je u tome što se u ovom svetu sa bogovima opšti kroz masturbaciju i oralni seks.

Knjige

Dž. D. Selindžer „Lovac u žitu“

Ova izolacija nas polako vraća u adolescentsko doba, pa se, valjda iz nostalgije, okrećemo nekim davnašnjim lektirama.

Holden Kolfild je junak i našeg doba, ne samo romana Lovac u žitu, i to ne samo zato što ono nije mnogo drugačije od njegovog (mlade ljude uvek muče problemi mladih ljudi), nego i zato što bi svima trebalo ponoviti par zdravorazumskih misli tog šesnaestogodišnjaka kome nije bilo najudobnije u svetu koji ga je okruživao.

Dosta mi je od ega, ega i ega. Svog, i svačijeg drugog. Dosta mi je od toga što svi žele negde da stignu, urade nešto drugačije ili budu interesantni. To je odvratno.“ Poznato?

Erazmo Roterdamski „Pohvala ludosti“

Ova knjiga već vekovima opstaje kao klasik svetske književnosti ne samo zato što oslikava renesansni duh, već pre svega zato što je aktuelna u svakom (ne)vremenu i zato što nas podseća da se ljudska priroda i prilike uprkos svemu nisu značajno promenili.

Pesma

Dua Lipa „Break My Heart“

Čini se da Dua Lipa ima protekciju u ovoj rubrici, ali kako i ne bi kada gtovo sama stoji na braniku mainstream popa. To dokazuje i svojim novim singlom – ne samo što je semplovala Need You Tonight INXS-a, već nam je upriličila i kućno izvođenje pesme, bez ikakve pompezne produkcije, kostima i plesača.

Nostalgija

Duvidha (1973)

Ovaj sjajni film nastao je na temeljima narodne priče iz Radžastana, i prati mladog junaka i njegovu novu nevestu. Situacija se komplikuje kada se u priču umeša duh koji se zaljubljuje u mladu ženu, i zauzima mesto glavnog junaka koji je prinuđen da otputuje. Duh postaje muž i sin, na kraju i otac.

Something the Lord Made (2004)

Snimljen prema istinitoj priči, Something that Lord Made ili Božjih ruku delo prati profesionalni odnos hirurga Alfreda Blalocka i njegovog pomoćnika Viviena Thomasa, i to u periodu od '30-ih do 80-ih godina 20. veka. Radnja se odigrava na američkom Jugu, a Vivien kao crnac trpi diskriminaciju na svakom koraku. Kako su klasni problemi usko vezani uz rasne, Vivien uprkos znanju i talentu ne može sebi da priušti studije medicine. Tako postaje Balockov asistent, ispstaviće se, od vitalnog značaja, bez kojeg slavni hirurg ne bi bio u stanju da pomeri granice medicine, naročito kada je reč o operacijama srca.

Ghibli na Netflixu

Na red je došao i Nausicaä of the Valley of the Wind (Kaze no tani no Naushika)iz 1985. godine – kombinacija bajke i naučne fantastike, koja govori o periodu nakon velikog rata koji je opustošio Zemlju. Princeza Nausicaa vodi svoj narod ka Dolini vetra, a oko njih sukobi i dalje besne.

Video igre

Sherlock Holmes među besplatnim Epic Games Store igrama

Epic Games Store nudi još dve besplatne igre, a ovoga puta su u pitanju horor avantura Close to the Sun i detektivska poslastica Sherlock Holmes: Crimes and Punishments.

Close to the Sun je misterija u prvom licu, a u svojim redovima ima i Nikolu Teslu čija je uloga da igrača zadrži na džinovskom brodu Helios. Igrač dobija ulogu novinarke Rose, koja među posadu broda koja je u karantinu ulazi u potrazi za svojom sestrom, te slučajno dolazi do informacija koje je guraju u misterioznu priču o međuplanetarnom brodu i njegovim putnicima.

Druga igra – Sherlock Holmes: Crimes and Punishments – od igrača pravi Sherlocka, te ga uvodi u čak šest kriminalističkih istraga. Eksperti tvrde da je u pitanju jedna od najboljih, ako ne i najbolja igra o slavnom detektivu, a najviše zbog količine detalja koji igrača još više uvlače u priču.

Igre su besplatne za preuzimanje do 16. aprila, a oni koji žele da ih otpreme na svoje računare moraju da se uloguju na svoje Epic Store naloge.

Glasine: Sprema se rimejk igre Resident Evil 4

U poslednje vreme kruže glasine da Capcom sprema rimejk video igre Resident Evil 4, i da bi nova verzija do ljubitelja mogla da stigne već 2022. godine.

Izvori tvrde da se na rimejku radi punom parom, a nova verzija je, kako se ističe, dobila i blagoslov tvorca originalnog Resident Evil 4 nastavka – Shinji Mikamija. Prvobitna igra je objavljena sada već daleke 2005. godine, i to za GameCube i PS2, a kasnije se pojavilo nekoliko verzija za novije konzole. Na računare stigla već 2007, a mnogi je smatraju najboljom igrom u okviru Resident Evil serijala, te najboljom igrom za period od 2000. do 2010. godine.

Mnogi su bili i protiv ovog rimejka, a zbog toga što veruju da bi nova verzija mogla da uništi igru koja je već remek-delo, pa ostaje da se vidi jesu li glasine put ka istini.

Nešto između

Scarborough (2018)

Film snimljen prema pozorišnom komadu uvek je dobra ideja i svakako ima svoju publiku. Iako je smešten u konkretan i nimalo idiličan gradić na obali, čini se da bi Scarborough ipak bolje funkcionisao na pozornici.

Pratimo priču dva ljubavna para kojima je zajednička razlika u godinama koja ne bi bila toliko problematična da nije reč o vezama punoletnih sa maloletnima, i povrh svega – profesora i učenika. Koliko god bilo jasno da su se obe strane dobrovoljno upustile u vezu, te da nema govora o bilo kakvoj vrsti prisile, odnosi dveju strana nikako nisu ravnopravni. Film postavlja brojna pitanja o poziciji moći, slobodnoj volji, tabuima i ljubavi uprkos svemu, ali ipak daje i jedan odgovor – šesnaestogodišnjak(inja) ne mora i ne treba da zna za bolje, ali stariji, iskusniji i valjda pametniji bi svakako trebalo.

*Kontrapreporuke

Devs (1. sezona, 2020)

Pretenciozna i previše komplikovana, ova serija nije gledljiva, te se uprkos zanimljivoj ideji odustaje već nakon 2. epizode. Talenat Nicka Offermana je, nažalost, uludo protraćen, dok se antitalenat glavne glumice Sonoye Mizuno može seći nožem i laičkim okom sagledati u svoj svojoj veličini.

Kompleksi se ne leče kroz kompleksne scenarije.

Zombieland: Double Tap (2019)

Ovaj uradak je dosadan čak i onim gledaocima koji apokalipsu vole i u uslovima apokalipse. Glupo i neduhovito.

Amazing Stories (1. sezona, 2020)

Oni koji se sećaju kultnog serijala koji je producirao Spielberg osamdesetih godina prošlog veka biće silno razočarani. Već prva epizoda signalizira propast, dok je druga potvrđuje. I tu je kraj. 

 

Oceni 5