Igra "Dodaj mi svinju", hrana za glavu
Pigs 01 S

Photo: Pinterest

Komšija, ostavite malo i za druge

Prošle su dve nedelje otkako sam pravio budalu od sebe, ulazeći iz dana u dan u dućan za dućanom i ljubaznim Mađaricama na obali Balatona izgovarao sledeću rečenicu na nemačkom: "Dobar dan. Treba mi pomoć. Tražim jednu malu igru. Na mađarskom, ona se zove Svinjske njuške. Sastoji se od dve male svinje koje se bacaju rukom. One su ružičaste. Igrao sam je u Budimpešti pre šest godina. Moj kolega je odneo svinjice u Kanadu... Ovaj, nema veze. lzvinite." Pošto mađarski poznajem mizerno, njihovi pogledi govorili su više od reči - policija, hospitalizacija, deportacija - a od takve zlehude sudbine spaslo me je njihovo ubeđenje da sam austrijski turista.

Nastavio sam da, uz zdušnu podršku porodice, sablažnjavam prodavačice od Vonjarcvošheđa do Bodočonja i nazad, dok mi se sreća nije osmehnula u Kestelju, kad je uplašena devojka pozvala u pomoć svoju šeficu. Ta divna osoba shvatila je moje potrebe i sa osmehom uskliknula "Rofi-Poker!", i po ceni od 1.600 forinti (16 DEM) prodala mi kutiju s priborom koji mi neizmerno pomaže da stičem prijatelje, ubijam vreme i komentarišem aktuelnu društveno-političko-kulturnu situaciju.

A stvar je više nego prosta. Bilo je potrebno samo da se nađe neki genije u korporaciji MB Games pa da nastane beskrajno šarmantna igra pod imenom "Pass The Pigs". Ona se sastoji od dve minijaturne svinje koje bacate umesto kockica. Upravo tako: bacite prasiće i sabirate poene. Cilj je stići do sto poena (a može i 250). Učestvuju dva ili beskonačno mnogo igrača, što više to bolje. Svaki učesnik je i kontrolor, pošto se tačno zna šta koliko vredi. Lažiranje je moguće samo ako niko neće da gleda šta ste stvarno osvojili, ili ako je slabovid, pijan, lud, glup, podmićen, zaljubljen u sebe ili manično depresivan. Ako neko pokuša da vara, s njim više nikad ne treba igrati. Ipak, ova igra je toliko zarazna da se ljudi često i dalje igraju svinjica sa varalicama, umesto da ih lepo bojkotuju, kako pravila nalažu.

Pozitivni primeri strasnog predavanja "Rofi-Pokeru" su brojni. Moj cimer dr Avram Goldman iselio se iz Austrije odnevši sa sobom u Toronto igru koju smo zajedno otkrili u budimpeštanskoj duvanjari septembra 1991. Na istu smo, sedam dana kasnije, navukli i meksičkog književnika i gostujućeg profesora na Bečkom univerzitetu Marka Lariosa Lopesa, koji je iste noći napisao prvo pismo svojoj ženi, sinu i dvema kćerkicama u Gvadalahari obrazlažući na šest listova kako je u Evropi, kao svoje prvo iskustvo sa Starim Svetom, imao susret sa Srbima koji bacaju prasiće uzvikujući mađarska imena za delove svinje - ili imena političara, nije bio siguran. Proletos je prominentni beogradski režiser zbrisao sa teatrološkog simpozijuma u Orelanu ne bi li u Parizu kupio "Jeu de Cochon" koju sam mu dan ranije pokazao u izlogu, a moje bečke prijateljice lakše su varile moje opširne analize istorije Balkana bacajući "Schweinerei".

Na stvar: svaki igrač baca svinje tri puta i potom sabere poene i tako u krug. Oni zavise od položaja koje svinje zauzmu, i koje će ovde, u mom slobodnom prevodu sa engleskog i mađarskog, dobiti prikladna imena. Obe svinje na levom, odnosno obe svinje na desnom boku (Rebarca), donose jedan poen. Jedna svinja na leđima, odnosno na nogama (Krmenadla/ Pauflek) vredi pet poena. Ako obe padnu na jedan od ta dva načina, dobijete dvadeset. Svinja na nogicama s njuškom zarivenom u zemlju (Njuška, naravno) vredi deset, a dve četrdeset poena. Svinjče koje aterira na nogicu, njušku i uvo (Pihtije) vredi petnaest, a par šezdeset (skoro dvotrećinska većina). Ako padnu na dva različita boka, gubite sve što ste u tom turnusu osvojii (nemate cenzus). Ako leže i dodiruju se, gubite apsolutno sve - ko vam je kriv što ste se igrali. Ali, ako jedna svinja padne na noge, a druga je uzjaše, dobili ste sve što se može dobiti (šta ga ja znam, recimo, medije). Tu se igra prekida jer svako dalje učestvovanje postaje besmisleno.

Ove, kako ih je nazvao moj budimpeštanski domaćin, "Pink pigs", na desnom boku imaju tačku, a leva strana im je gola. Stoga vam se pruža idealna terapeutska mogućnost da tamo levo tankim flomasterom napišete nešto lepo, lepše, kao što je "Vremeplov 2001". Možete da napišete lična imena i nadimke. Pošto se prase jede hladno, možete da napišete "Cool". Uz malo truda, napisaćete na jednoj "Vršilac dužnosti" a na drugoj "Portparol". Tako igra postaje zabavna i kad vaš protivnik dobije četrdeset poena, jer su nosioci natpisa ovih funkcija zarili njuške u sto pred vama. A možete da izbegnete baktanje flomasterom i da počnete s klicanjem, skandiranjem i komentarisanjem: „Tako treba,“ Mi znamo kako,“ Pass The Pigs se saginjati neće,“ „Svinjice u pokretu,2 „Rkni ga, rkni,“ „A one su pojele žito, zato tako padaju,“ „Svinjice izađi,“ „Komšija, ostavite malo i za druge,“ „Korak u novi vek,“ „Idemo dalje“… Jasno, na vama je da smišljate dalje.

A kad vam se smuči što su sa svakim bacanjem svinjice u plusu, uvek možete da budete hrabri i da kažete: „Dosta!“

*Tekst je objavljen u septembru 1997. godine u XZ magazinu broj 10

Oceni 5