Kompozicija kao izvinjenje prirodi
Elepha 01 S

Photo: Facebook

Koncert za slepe slonove

Kao i mnogi muzički umetnici, i pijanista Paul Barton rado deli svoj talenat sa ostatkom sveta, ali njegovi nastupi nisu ograničeni na ljudsku publiku, te njegovi najverniji obožavaoci i nisu ljudi, već pripadnici jedne sasvim drugačije vrste.

Od kada se pre 20 godina preselio na Tajland, Barton radi na tome da pronađe način za spajanje svoje dve najveće strasti – ljubav prema životinjama i klavirsku veštinu koju je stekao samostalno. Upravo zbog toga se pridružio organizaciji Elephants World, koja brine o slonovima koji više nisu u stanju da žive u divljini, te uz pomoć Betovena, Mocarta, Baha, Šopena, te drugih kompozitora, starim, zlostavljanim, te slepim slonovima donekle nadoknađuje ono što su izgubili, a preko mini-koncerata klasične muzike.

Barton je primetio da ovakva praksa dobro utiče na životinje, te ih smiruje, a reakcije su neprocenjive, budući da ove životinje ne ostaju ravnodušne na ono što čuju. Tako je, tvrdi pijanista, stvorena nova atmosfera u kojoj je komunikacija između različitih vrsta moguća, a preko notnih zapisa koji su nastali pre više stotina godina.

Pored toga što životinjama pruža neku vrstu utehe, ova muzika služi i kao izvinjenje, budući da slonovi služe čoveku još od samih početaka istorije, te su za njega ginuli u ratovima, i pod teretom drvene građe koju su izvlačili iz sopstvenih staništa, te na svojim leđima poneli teret udobnosti za koju je ljudsko biće smatralo da mu je neophodna.

 

Oceni 5