Partizanska knjiga: Tomaž Kosmač „Punk is dead“
Punk1

Photo: Partizanska knjiga

Kosmo je zakleti marginalac

Kosmačeva knjiga čita se kao pikarska avantura naratora i glavnog (anti)junaka ovih priča, piščevog alter ega po imenu Kosmo. On je skitnica, spadalo i alkoholičar, a ponekad i beskućnik koji ne okleva da prespava u jarku, nečijem podrumu ili na klupi u parku. U jedinstvenom svetu ove knjige, zajedničkom za sve priče, Kosmo je zakleti marginalac društva i umetnosti koji svoju pasivnu poziciju bira i održava svesno i promišljeno.

Tomaž Kosmač rođen je 1965. godine u Godoviču, u Sloveniji. Objavio je tri zbirke kratkih priča i četiri romana. Za RTV Slovenija, po njegovoj kratkoj priči snimljen je kratak film Vikend paket u režiji Borisa Palčiča, po scenariju Gorazda Trušnovca. Kosmač je član Društva slovenačkih pisaca.

Zbirka priča Tomaža Kosmača prva je knjiga koju Partizanska knjiga objavljuje u okviru projekta Restor(i)ed: European Short Story Today. Projekat je odobren i finansijski podržan od strane Agencije za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu, pod pokroviteljstvom Evropske Komisije.

Oceni 5