Film "Emily The Criminal" (2022)
Emily the Criminal

Photo: Roadside Attractions/Vertical Entertainment

Kradljivica američkog sna

FILM: Emily The Criminal; krimi drama; SAD, 2022. 

REŽIJA: John Patton Ford 

ULOGE: Aubrey Plaza, Theo Rossi 

OCJENA: **** ½

"Seronje će ti samo uzimati dok se ne postaviš prokleta pravila za sebe." – "Emily kriminalka" (2022.)

Počasno mjesto na listi najnezaboravnijih likova godine čeka Emily iz američkog nezavisnog filma “Emily kriminalka” (“Emily The Criminal”). Na listi najboljih ženskih uloga godine zaslužuje biti i tumačica lika Emily, nikad bolja glumica Aubrey Plaza (“Safety Not Guaranteed”, “Ingrid Goes West”, “Black Bear”). Konačno, “Emily kriminalka” mogla bi se naći i na listi najboljih filmova godine.

Preporuka za gledanje “Emily The Criminal” ne može biti veća sad kad se film pojavio na hrvatskom “online” videotržištu nakon premijere na Sundanceu i limitirane američke kinodistribucije u međuvremenu. Film je iznimno dojmljiv kao (kriminalistička) drama, (krimi) triler, karakterna studija, kritika američkog sna i Amerike kao “zemlje mogućnosti”.

Redateljski i scenaristički prvijenac Johna Pattona Forda odlično povezuje pionirsku američku kinematografiju sedamdesetih s novomilenijskim festivalskim filmom na potezu od braće Dardenne (“Hrđa i kost”, “Dva dana, jedna noć”) do braće Safdie (“Good Time”, “Uncut Gems”). Plaza je nedavno izjavila da obožava Genu Rowlands. I Patton Ford, čini se, obožava Johna Cassavetesa.

Antiheroina Emily je lik kakvog bi nekoć igrala Rowlands, a “Emily kriminalku” bi možda režirao Cassavetes (“Žena pod utjecajem”, “Gloria”). Fokusiran na titularni lik dok sastavlja kraj s krajem, film započinje kao “dardenneovska” ljudska drama “cinema verite” vrste s kamerom iz ruke da bi postupno postao “safdiejevski” adrenalinski “indie” krimi-triler.

Glavni ženski lik je bivša studentica umjetnosti koja se zbog pohađanja skupocjenog faksa zadužila do grla i pokušava otplatiti tisuće dolara duga radeći što god može. Upoznajemo je na novom razgovoru za konkretan posao, gdje joj potencijalni poslodavac nabija na nos prekršaj za vožnju pod utjecajem alkohola i optužbu za napad.

Tada je jasno da Emily teško može dobiti pravi posao, a lagano joj je dojadilo crnčiti kao radnica u servisu za “online” dostavu hrane. Frustracije kipe u Emily i dojma smo da mogu eksplodirati jače nego što su eksplodirale na razgovoru za posao, kad je verbalno sprašila nesuđenog poslodavca, jer ona nije netko s kime se (više) možete zajebavati.

Bez neke perspektive, Emily prihvaća prijedlog kolege da pošalje poruku na određeni broj mobitela ako želi zaraditi 200 dolara za sat vremena, što će se pokazati kao nešto ilegalno. Emily upoznaje sitnog kriminalca iz podzemnog svijeta Youcefa (Theo Rossi; “Vojska mrtvih”) koji se bavi prijevarama s kreditnim karticama i mogućim zaposlenicima iskreno govori da će napraviti nešto ilegalno, no načelno bezopasno, i da svatko može otići ako se ne osjeća spremnim za to.

Prvi Emilyn zadatak je da s lažnom vozačkom dozvolom i kreditnom karticom kupi TV. Ilegalni zadaci ubrzo postaju sve bolje plaćeni, 2000 dolara, s većim računima i kartičnim limitima, ali i sve opasniji, što film pretvara u triler. Primjerice, Emily će dobiti zadatak da kupi automobil, no postoji kvaka: nakon što provuče karticu ima osam minuta da ode jer će doznati da je lažna.

To je jedna od najnapetijih scena ove godine i gledatelj se nesvjesno približava rubu sjedala zahvaljujući režiji i Plazinoj glumi. Kupnja auta se usporava i komplicira, a kamera kao Emilyne oči poviruje na otkucavajući sat. Tenzija raste, kamera Jeffa Biermana bilježi iscrtavanje straha i nervoze na Emilynu licu, pa i trenutačno buđenje adrenalina u njezinu tijelu koji će je navesti da uporabi sprej za zaštitu i odveze se s autom prije nego što je uhvate na djelu.

Kad Emily dobije “taser” za samoobranu, znamo da je stvar ozbiljnija i da je duh Safdiejevih počeo preuzimati film od Dardenneovih. Ipak, “Emily The Criminal” ne prestaje biti drama i budi nadu da će se protagonistica vratiti na pravi put. Prijateljica s faksa Liz (Megalyn Echikunwoke) pokušava pomoći Emily i predlaže je za poslove u struci.

Novi razgovor za posao je ključan za lik i film. U razgovoru s poslodavkinjom Alice (Gina Gershon; “Showgirls”, “Ubojiti Joe”), Emily doznaje da je posrijedi stažiranje, i to neplaćeno. Dolazi do sudara generacija: Emily šizi što bi trebala raditi za Alice besplatno pet mjeseci.

Alice ističe da je i sama počela od dna prije nego što je došla do vrha i zasjela na šefovsku fotelju, no zaboravlja napomenuti da je, kako Emily uspijeva izvući iz nje, pritom ipak bila plaćena za stažiranje itd. Scena pokazuje stanje današnje ekonomije s poslodavcima naviklima iskorištavati radnike, ali i prikazuje “mindset” generacije utjelovljene u Emily.

Njezina generacija u surovom i sve skupljem kapitalističkom svijetu živi od danas do sutra, od posla do posla i nema vremena raditi za badava da (pre)živi, niti će, na koncu, uspjeti uštedjeti neki novac, ostvariti doživotnu financijsku sigurnost i odsanjati “američki san” kojem stremi i Youcef, imigrant iz Libanona.

”Seronje će ti samo uzimati dok ne postaviš prokleta pravila za sebe”, zakipti bijesom Emily koja je svjesna da će (p)ostati kriminalka, ali odlučuje uzvratiti udarac i zaigrati napad, a ne obranu, pokušavajući ukrasti “američki san”, kad ga već ne može sanjati na normalan način. “Što ćeš biti”, pita je u jednoj sceni Youcefova mama. “Emily učiteljica? Emily majka? Emily nešto...?” Odgovor je prešutan. Emily kriminalka.

*Prenosimo iz Slobodne Dalmacije s dozvolom uredništva

Oceni 5