Protiv nazadnosti
Poland 01 S

Photo: change.org

Krakov prvi u Poljskoj finansira LGBTIQ skloništa

Homofobija u Poljskoj nije ništa novo, pa čak ni pre anti-LGBTIQ kampanje, kako tvrde neki građani, nije bilo lako biti gej u konzervativnoj zemlji. Nema gej klubova, friendly kafića, te drugih mesta za okupljanje, a držanje za ruke sa partnerom je, kao uostalom i u Srbiji, nešto što nije moguće ni zamisliti. Život se živi između četiri zida, pod uslovom da su zavese neprozirne i dovoljno teške, pa je sve više onih koji napuštaju zemlju u potrazi za normalnijim i bezbednijim životom.

Uoči predsedničkih izbora 2020. godine pokušaji ograničavanja LGBTIQ prava ponovo su postali važna tema. Predsednik Andrzej Duda, koji se borio za drugi mandat, te imao podršku desničarsko-populističke vladajuće stranke Pravo i pravda (PiS), obećao je glasačima da će “braniti decu od LGBT ideologije”. Duda je, zahvaljujući tome, ponovo pobedio na izborima.

Zbog sve učestalijeg nasilja Krakov postaje prvi grad u Poljskoj koji finansira sklonište za LGBTIQ osobe, javlja Euronews. Sklonište od 2016. vodi humanitarna organizacija Glos Serca (Glas srca), a pružaju psihološko savetovanje i privremeni smeštaj za do 12 LGBTIQ osoba.

Zbog nepovoljne finansijske situacije sklonište je teško funkcionisalo, te je Grad Krakov odlučio da pruži podršku– u iduće dve godine dodeliće će im oko 40 hiljada evra kako bi osigurali stabilnost rada. Grad će pored toga podržati i jedno sklonište u Varšavi, čiji je gradonačelnik 2019. potpisao deklaraciju za prava LGBTIQ zajednice, izazvavši time burne reakcije desno-populističke vladajuće stranke PiS.

Oceni 4