Kvir istorija britanske kraljevske porodice
Aga 01 S

Photo: Magma VI - Look at Me. 2009. Valeria Corvino. Italian b. 1953

Kralj i njegov muž

Venčanje nekog od pripadnika nižih slojeva britanske kraljevske porodice obično ne privuče mnogo pažnje, ali je lord Ivar Mountbatten uspeo da to promeni. Naime, rođak kraljice Elizabete II trebalo bi da sklopi brak sa svojim partnerom Jamesom Coyleom, što bi, bar se tako tvrdi, trebalo da bude prvo gej venčanje u okviru kraljevske porodice.  Modernizaciji kraljevske porodice pridružila se i Mountbattenova bivša supruga, budući da je obećala kako će svog bivšeg partnera povesti do oltara, a kako bi ga predala budućem partneru. Iako se očekuje da ova jedinstvena ceremonija okupi mali broj zvanica, njen značaj će, tvrde, biti daleko veći, budući da kraljevska porodica na ovaj način daje zeleno svetlo istopolnim brakovima, te svima omogućava da budu prihvaćeni u okviru mejnstrim društvenih tokova.

Ipak, ako je verovati istoričarima, ovo nije prvo istopolno partnerstvo u britanskoj monarhiji, ali pripadnici kraljevske porodice ranije nisu mogli da javno govore o partnerima istog pola, a da ne izazovu intenzivnu političku dramu.

Edward II, koji je Engleskom vladao od 1307. do 1327. godine, uglavnom nije zapamćen po dobru, budući da je njegova vladavina uključivala sumnjive saveze sa baronima, invaziju na Škotsku 1314. godine, glad, te konačno svrgavanje sa prestola, koji je preuzeo njegov sin Edward III. Pored toga, obeležio ju je i odnos sa dva muškarca: Piersom Gavestonom i, nešto kasnije, Hughom Despenserom.

Gaveston i Edward sreli su se kada je kralju bilo 16 godina, a kada je Gaveston tek stigao na dvor. Mladi prestolonaslednik je brzo postao opsednut novim uposlenikom, pa je Gavestona, koji nije bio plemićkog porekla, brzo učinio erlom od Cornwalla, i tako mu dodelio titulu koja je bila rezervisana samo za članove kraljevske porodice, da bi mu kasnije davao i druge titule, te ga zasipao bogatstvom. Neretko je zbog toga dolazio u sukob sa članovima plemstva, a zato što su ovi smatrali da je Gaveston dobio previše povlastica, i to potpuno nezasluženo. Tako je Gaveston tokom veze sa Edwardom II više puta bio proterivan iz kraljevstva, ali bi kralj brzo pronalazio način da ga vrati natrag. Kraljev ljubavnik je na kraju ipak ubijen, a kralj je, prema brojnim svedočenjima, nakon njegove smrti organizovao molitve za njegovu dušu, te mu izgradio grobnicu u koju je uložio ogromno bogatstvo.

Nekoliko godina nakon Gavestonove smrti kralj je pronašao još jedno „blisko prijateljstvo,“ a kada je upoznao Hugha Despensera. O paru je brzo počelo da se govori kao o „kralju i njegovom mužu,“ a jedan biograf smelo ističe da je Despenser „omađijao kraljevo srce.“

Jedan drugi vladar, koji je, dok je vladao Škotskom bio poznat kao James VI, da bi kada je preuzeo vlast nad Engleskom i Irskom postao James I, te vladao do smrti 1625. godine, takođe je bio poznat po „bliskim prijateljstvima“ sa muškarcima. Iako je oženio Anu od Danske, i sa njom imao decu, James je bio poznat i po odnosu sa tri muškarca: Esmé Stewartom, Robertom Carrom i Georgeom Villiersom – vojvodom od Buckinghama. I danas su sačuvana brojna pisma koja je ovaj vladar pisao svojim ljubavnicima, a analitičari ih opisuju kao snažan manifest homoerotske želje.

Kada je upoznao tridesetsedmogodišnjeg Stewarta James je imao jedva 13 godina, te je dvor opravdano bio zabrinut tim odnosom. Savremenici su zapisali da je mladi kralj otvoreno pokazivao naklonost prema svom izabraniku, te ga u javnosti često grlio i ljubio, a najveći problem je nastao kada ga je unapredio u vojvodu od Lennoxa, zbog čega je kasnije bio prisiljen da ga protera iz kraljevstva. Nakon proterivanja Stewart je Jamesu poslao pismo u kojem je, između ostalog, pisalo: „Radije bih da umrem nego da živim, jer se bojim da je ovo dokaz da me više ne voliš.“

Najpoznatiji ljubavnik kralja Jamesa ipak je bio Villiers, kojeg je kralj sreo kada je već bio u kasnim četrdesetim godinama, te ga brzo unapredio u vojvodu od Buckinghama, što je bio neverovatan uspon za nekoga njegovog porekla. Ljubavnici su otvoreno razmenjivali pisma, a najpoznatije je ono iz 1623. godine, u kojem kralj vojvodu od Buckinghama naziva „svojom ženom“:

Ne mogu da se uzdržim, pa ti šaljem ovaj poklon, i molim boga da se brzo sretnemo i da za Božić sklopimo brak koji svet do sada nije video… Želim da živim samo sa tobom, i radije bih bio proteran nego da živim kao udovac bez tebe. I neka te bog blagoslovi, slatko moje dete i ženo moja, i neka donese utehu tvom ocu i tvom mužu…

Nedavno je u Škotskoj otkriven davno izgubljeni portret vojvode od Buckinghama koji je naslikao Peter Paul Rubens, a koji prikazuje privlačnog muškarca, a tokom restauracije kraljevskih odaja Apethorpe Hall otkriveni su tajni hodnici koji su povezivali odaje u kojima su ljubavnici spavali.

Jedina kraljica o čijoj se seksualnosti spekulisalo je Anne, koja je vladala u periodu od 1702. do 1714. godine, ali njene brojne trudnoće, koje su na kraju bile neuspešne, ipak ukazuju na to da je imala odnose i sa suprugom Georgeom od Danske. Govorilo se da je negovala bliska, te intenzivna prijateljstva sa ženama na dvoru, a najpoznatije je bilo ono sa Sarahom Churchill, vojvotkinjom od Marlborougha, koja je imala veliki uticaj na dvoru za vreme njene vladavine. Ipak, odnosi među ženama u to vreme nisu se tumačili kao oni koji su se odvijali između muškaraca, te je njihovo utvrđivanje prava noćna mora za istoričare. Odnos između kraljice i njene izabranice počeo da se hladi nakon što je kraljica upoznala Abigail Masham, a priča koja se odvijala između ove tri žene opisan je u filmu The Favourite, u kojem glavne uloge tumače Rachel Weisz, Emma Stone i Olivia Colman.

Stručnjaci ističu da savremena tumačenja seksualnosti ne mogu da se primenjuju na vladare, te bilo koje figure iz prošlosti, budući da mnogi pojmovi ranije nisu bili definisani, te se, i pored ljubavnika istog pola, nije govorilo o seksualnom identitetu. Ljudi su u prošlosti sebe drugačije videli nego što je to slučaj sa modernim čovekom, ali je činjenica da su i tada postojali odnosi, te ljubavi o kojima se raspravlja i u moderno doba.

Izvor: Washington Post

Oceni 5