Weekend Videos
Zrad 01 S

Photo: www.glas-zajecara.com

Kralj Ibi, legendarna predstava Ateljea 212

Oče Ibi: "Ovaj snimak Kralja Ibija poseduje danas snagu dokumenta i u tom smislu predstavlja dragocen arhivski materijal. Bila je to od onih predstava koja je imala izuzetno dug scenski život i nepojamno odanu publiku, tako da se govorilo o "Klubu ibijevaca". Obožavanje predstave izjednačavalo se sa adoracijom nosioca glavnog lika, glumca Zorana Radmilovića" - pisala je povodom jedne od ranijih TV repriza Olga Božičković oktobra 1980. godine.

- Uloge: Zoran Radmilović (tata Ibi), Maja Čučković (mama Ibi), Milutin Butković (Bordur), Tatjana Beljakova (kraljica Rozamunda), Nikola Milić (kralj Venceslav), Petar Kralj (Žiron), Boro Stjepanović (Pil), Taško Načić (Kotis), Zoran Ratković (Bugrelas); u ostalim ulogama Božidar Pavićević, Dejan Čavić, Aleksandar Gruden, car Aleksej Nikola Milić - Pisac Alfred Žari, prevodioci Ivanka Marković, Svetlana Termačić; pesme Ivan V. Lalić, scenograf i kostimograf Vladislav Lalicki, reditelj predstave Ljubomir Draškić.

Osamdesete su (ponovo) u modi: Kako je nastao hit "Kids in America" čuvene zvezde '80-ih Kim Wilde govori ona lično.

Umetnik je prisutan: Nekada davno na televiziji je moglo svašta da se vidi, pa i Salvador Dali koji u studio ulazi sa mravojedom na povocu. Bilo je to početkom sedamdesetih godina prošlog veka, na televiziji ABC, u emisiji koju je vodio Dick Cavett.

Novo doba, nova tumačenja: Zašto je i kako Greta Gerwig, rediteljka nove verzije "Malih žena", izmenila kraj u odnosu na knjigu i sve prethodne filmove.

Animacija iz Sovjetskog saveza: "Glass Harmonica" sovjetski je animirani film koji je režirao Andrei Khrzhanovsky daleke 1968. godine, a koji je ubrzo po prvom prikazivanju i zabranjen.

Šta će žena sama u Kini: Svaka neudata žena starija od 27 godina u Kini (a i šire) prolazi svojevrsnu diskriminaciju. Kratki dokumentarni prilog koji je pred vama pokazuje i kakvu.

Otac stoleća: Jedan otac iz Sirije naučio je svoju ćerku da se smeje čim čuje eksploziju, a kako bi joj bar malo olakšao detinjstvo u ratu. Igra će spasiti svet.

Oceni 5