Muškarac koji je voleo mačke
Cat 01 S

Kristen Roupenian, autorka priče "Cat Person"

Photo: Elisa Roupenian Toha

Kratka priča od milion dolara

Autorka kratke priče „Cat Person“ – koja je postala viralna brzo pošto se pojavila u magazinu The New Yorker - dobila je ponudu da nastavi sa pisanjem, te proizvede još takvih priča, a za cifru od oko milion dolara. Tako će zbirka spisateljice Kristen Roupenian, čija je debitantska priča u pomenutom magazinu bila drugi najčitaniji članak, a uprkos tome što je objavljena tek 11. decembra, biti štampana pod pokroviteljstvom izdavačke kuće Scout Press početkom 2019. godine, pod naslovom “You Know You Want This”.

Neobično je da se za zbirku poput ove ponudi tako velika suma novca, skoro isto toliko koliko je neobično da neka kratka priča privuče veliku pažnju čitalačke publike, kao što se to dogodilo sa “Cat Person”. Deborah Treisman, urednica književnog kutka u magazinu The New Yorker, kaže kako nikada ranije nije zabeleženo slično iskustvo sa nekim književnim delom, a posebno kada je u pitanju anonimna autorka, te dodaje da je, kada je prvi put pročitala priču, koja je pokrenula teme poput odnosa između polova, moći, te pristanka na neki odnos ili čin, osetila grč o kojem govori dobar deo publike koju je okupila ova priča, a uprkos tome što nikada nije doživela nešto poput onoga sa čime se suočava junakinja priče – Margo.  Odmah pošto je završila priču, poželela je da odbije autorku, te da je nikad ne objavi, a samo da ne bi morala ponovo da je pročita, što je i bio razlog da je na kraju prihvati.

Oni koji se bave izdavaštvom kažu da Kristen Roupenian nije prva kojoj je ponuđeno toliko novca za zbirku kratkih priča, ali dodaju da su oni koji su u tome uspeli pre nje, poput Toma Hanksa i B. J. Novak, već bili poznati. Michael Cader, osnivač kuće Publishers Marketplace, ističe da se to događalo i ranije, ali da je i dalje krajnje neobično, te da pažnju najviše privlači to što je ova priča dobila toliko pažnje na internetu, te postala viralna u rekordnom roku.

Stručnjaci tvrde da to što je izdavač planirao da ovu zbirku izda tek 2019. godine ukazuje da je u autorki prepoznao potencijal, a ne samo mogućnost da unovči popularnost koju je priča „Cat Person“ tako brzo stekla. Uspeh i pažnja ponekad dođu brzo, ali samo precizan i predan uređivački rad garantuje da će se na kraju dobiti maksimum od nekog književnog proizvoda. Tridesetšestogodišnja spisateljica Kristen Roupenian odlučila je da se potpuno posveti pisanju pre pet godina, pošto je prethodni period provela u Mirovnim snagama, kao profesorka književnosti i bibliotekarka, a pre nego što je doktorirala na Harvardu. 

Izvor: The New York Times

Oceni 5