Crnogorski pokret
amfilohije radović

Majstor za povrede ugleda naroda i drugih manjinskih zajednica, kao i za izazivanje nacionalne i vjerske mržnje: Mitropolit AMfilohije

Photo: Media centar

Krivična prijava protiv Amfilohija Radovića

Crnogorski pokret podnio je 9. januara 2019. godine krivičnu prijavu Osnovnom tužilaštvu u Podgorici protiv Rista Radovića, u monaštvu Amfilohija, zbog krivičnog djela povrede ugleda maroda, manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica iz čl. 199 Krivičnoga zakonika Crne Gore i krivičnoga djela izazivanja nacionalne i vjerske mržnje iz čl. 370 istoga zakonika.

Naime, 7. januara 2019. godine, tokom Božićne liturgije u sabornoj crkvi Hrisovog Vaskresenja u Podgorici, Risto Radović, kao arhiepiskop Crnogorsko-primorske Mitropolije beogradske Partrijaršije, u monaštvu Amfilohije, izjavio je da su brojni grijesi sadašnje crnogorske vlasti, a da su od njih tri najizraženiji: stvaranje lažne crkve, priznanje lažne države na Kosovu i uvođenje sankcija Rusiji koje je okvalifikovao riječima: “Nije to ni čudo, jer su oni naslednici onih koji su ukinuli Bogosloviju, ubili mitropolita Joanikija i preko stotinu i dvadeset sveštenika nakon Drugog svjetskog rata. Oni koji su vaspitavani na duhu bogoubistva i bratoubistva samo nastavljaju tu politiku, Sad stvaraju i svoje crkve. Možete misliti koji je to stid i sram za Crnu Goru, za Svetog Vasilija Ostroškog i Svetog Petra Cetinjskog, da bezbožnici i prodane duše stvaraju neke svoje crkve. Stid i sram je što oni danas izmišljaju nekakvu svoju autofekalnu crkvu, da oprosti ova svetinja. Od otpadaka crkovnih prave crkvu, od onih koji ne služe Bogu Hristu nego sebi i svojim interesima. To je stid i sram današnje Crne Gore, odnosno onih koji su na vlasti. Oni bi da otmu hramove, proglašavajući ih za državne. To je još jedno bezumlje. To je stid i sram vlasti, a ne Crne Gore, jer Crna Gora to ne prihvata."

Ovakvom izjavom počinio je krivično djelo povrede ugleda naroda, i drugih manjinskih zajednica, iz člana 199 Krivičnog zakonika Crne Gore u sticaju s krivičnim djelom izazivanja nacionalne i vjerske mržnje iz člana 370 KZ CG.

Crnogorski pokret se iskreno nada da navedene besprimjerne riječi tužilaštvo neće okarakterisati kao poruke ljubavi, kao što je to obrazloženo za nazivanje Crnogoraca volovima od strane osobe koja je predmet naše tužbe. Funkcija pravosuđa je, između ostalog, da spriječi dalje ponavljanje krivičnog dijela tako što će svojim odlukama i kaznenom politikom destimulisati izvršioca u daljem vršenju istog djela. Očigledno je da je Amfilohije Radović odnos pravosuđa prema vršenju krivičnih djela, kažnjivih po navedenim članovima KZ, koje on vrši u kontinuitetu, shvatio kao slobodu za dalje bezgranično vrijeđanje i izazivanje mržnje prema drugim narodima, konfesijama, ateistima, seksualnim i drugim manjinama, podsticanje nacionalnih i vjerskih sukoba, kao i nasilja prema ateistima i manjinama. Tako da mi, Crnogorski pokret, zahtjevamo od crnogorskog pravosuđa da primjereno kazni Amfilohija Radovića za navedena krivična djela, imajući na umu da su ta djela vršena u više navrata i u kontinuitetu, i na taj način pokaže da država Crna Gora pripada civilizovanom svijetu u kojem su svi građani isti pred zakonom.

Mišljenja da kažnjavanje Amfilohija Radovića, u pojedinim djelovima društva, može od njega stvoriti oreol žrtve, ne bi smjela biti predmet bavljenja pravosuđa, jer je pravosuđe u obavezi da sprovodi zakone i kaznenu politiku, a ne da se bavi političkim, vjerskim i drugim odnosima u društvu.

Takođe, Crnogorski pokret apeluje na državne organe da još jednom procjene djelovanje u Crnoj Gori protojereja SPC, Velibora Džomića, koji, kao nerezidencijalna osoba sa privremenim boravkom u Crnoj Gori, konstantno svojim anticrnogorskim djelovanjem i izjavama iritira veliki broj građana Crne Gore. I po međunarodnim konvencijama i po domaćem zakonodavstvu negiranje nacionalnih Crnogoraca predstavlja akt diskriminacije po nacionalnoj osnovi, predstavlja govor mržnje i kažnjivo je djelo. Pored toga, Velibor Džomić vrlo često uvrijedljivo govori o CPC i Vladici CPC, Mitropolitu Mihailu, promoviše zločinačke organizacije iz Drugog svjetskog rata i saradnike fašista, podstiče mržnju prema antifašističkom, oslobodilačkom pokretu, te na taj način podstiče podjele u Crnoj Gori i izaziva međuljudsku i međunacionalnu netrepjeljivost.

Kao neko ko se kiti titulom „koordinator pravnog savjeta Mitropolije Crnogorsko-primorske Srpske Pravoslavne crkve“ i ko sebe predstavlja kao poznavaoca međunarodnih povelja vezanih za vjerska prava i slobode, morao bi znati da sve vjerske zajednice pred državom imaju ista prava, bez obzira na međucrkvene statuse, da li su tradicionalne ili novijeg datuma, pa, na isti način, uživaju jednaku zaštitu države! Njegova posljednja izjava o Mitropolitu Mihailu, koju su prenijeli svi mediji, „da je to jedna ličnost koja tumara ovde po Crnoj Gori u duhovnom smislu i liči na onu babu iz Gorskog vijenca“, dovoljno govori da se takvoj osobi mora uskratiti privremeni boravak, zbog nepoštovanja zemlje u kojoj je nerezident i njenih građana. Naravno, time ne želimo da mu uskratimo pravo da, kao turista iz Kraljeva, pośećuje Crnu Goru.

Oceni 5