Stop raspirivanju nacionalne i vjerske mržnje
Rumija

Photo: Crnogorski pokret

Krivična prijava protiv Srpske pravoslavne crkve

Crnogorski pokret je podnio Vrhovnom tužilaštvu Crne Gore dvije krivične prijave:

Prvu, protiv Srpske pravoslavne crkve, Mitropolije crnogorsko-primorske, zbog krivičnoga djela devastacije i prisvajanja kulturnoga dobra iz člana 9 stavovi 1 i 2 a u vezi čl. 13 stav 2 Zakona o zaštiti kulturnih dobara i krivičnoga djela raspirivanja nacionalne i vjerske mržnje iz čl. 370 Krivičnoga zakona, zbog radova na nelegalnom limenom objektu koji je postavila Beogradska patrijaršija, odnosno njena filijala na Cetinju, poznata pod imenom Mitropolija crnogorsko-primorska, 2005. godine, na kultnome spomeniku, tumulu na vrhu Rumije, oblaganjem kamenom, s namjerom da privremeni objekat transformiše u trajni. Tim činom izvršila je devastaciju i prisvajanje kulturnog naslijeđa i krivično djelo raspirivanja nacionalne i vjerske mržnje, upereno protivu Crnogoraca katoličke vjere, Crnogoraca uopšte, pripadnika islama i Albanaca.

Drugu, protiv N.N. lica, potpisanih kao "Srpski narod Boke", zbog krivičnoga djela izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje iz čl. 370 KZ CG, stav 1, a u vezi s članovima 357 i 362 stavovi 1 i 2 istoga KZ-a zbog isticanja na bilbordima u Budvi i po Boki Kotorskoj plakata kojima pozivaju građane na centralnu proslava jubileja, kako piše, 100 godina od oslobođenja Boke i ujedinjenja, pod nazivom „Pokoljenja djela sude 1918- 2018.“, i na proslavu koja će biti održana 7. novembra u Budvi, u hali Mediteranskog sportskog centra, a u organizaciji, kako piše, ,,Srpskog naroda Boke“, javnosti nepoznatog udruženja. Na cijeloj površini bilborda odštampana je slika srpskih dobrovoljaca iz Amerike pred odlazak na Solunski front 1916. godine. Ovim plakatom namjerno se podstiče i izaziva nacionalna mržnja slavljenjem zločina prema Crnogorcima i Crnoj Gori, koji su 1918. godine bili meta zločiničkih pohoda srpske vojske i žandarmerije. Ovo krivično djelo je i u neposrednoj vezi s krivičnim djelom ugrožavanja nezavisnosti, iz člana 357 KZ CG.

Na Rumiji, na nadmorskoj visini od 1595 metara, od davnina je kultno mjesto na kome se nalazi jedinstven sakralni objekat na kome se tradicionalno, na trojičin dan, vrši sakralni obred, neprekidno, bar 2500 godina. To mjesto je bilo simbol suživota i vjerske tolerancije tog kraja, koje su posjećivali njegovi stanovnici sve tri konfesije. Postavljanjem limenog objekta helikopterom vojske nekadašnje Srbije i Crne Gore u vrijeme Vojislava Koštunice upravo se htjelo narušiti taj sklad i reći svima – ovo je sad srpsko! Vlada Crne Gore je prije 12 - 13 godina naložila SPC da ukloni nelegalni objekat, odgovor je da je objekat ostao do donašnjih dana i još se danas, pokazujući ignorantski odnos prema državi Crnoj Gorii njenim institucijama, oblaže kamenom.

I jedan i drugi povod za tužbu vrlo jasno govore da akteri navedena dva krivična djela direktno provociraju i izazivaju državu i većinsku Crnu Goru, sa željom da pokažu nemoć i odsustvo snage Crne Gore da ih spriječi u svojoj destrukciji. Zabrinjavajuće je da državno tužilaštvo po službenoj dužnosti ne pokreće postupke protiv direktnog izazivanja nacionalne mržnje, nacionalne netrepjeljivosti, vjerskih antagonizovanja i mržnje, provokacija i ugrožavanja građanskog mira, devastiranjem i uzurpacijom tradicionalnog mjesta nacionalnog i vjerskog suživota, mjesta koje predstavlja nematerijalno kulturno dobro, i slavljenjem okupacije Crne Gore, njenog nestanka kao države, masovnog i zvjerskog ubijanja Crnogoraca svih vjera, crnogorskih Albanaca, silovanja, paljenje kuća, ljetine, uništavanja kulturnih dobara.

Takođe, ovim putem, obavještavamo javnost da je Crnogorski pokret u više mahova podnosio tužbe za slična djela i da još uvijek nemamo nikakvu reakciju tužilaštva, što je nedopustivo. Tražimo od državnog tužilaštva da odgovori na naše podnijete tužbe, jer ne vidimo nijedan razlog za oduglovačenje, tim prije što je naša namjera bila da spriječimo nelegalno djelovanje, a ne da se oduglovačenjem omogućuje nastavljanje vršenja krivičnog djela. Posebno u nelegalnoj gradnji i devastaciji objekata od nacionlnog kulturnog značaja. Iskreno se nadamo da nemamo posla sa paganskim vjerovanjima u kletve i bacanje čini. Mi nećemo odustati od zahtjeva da se poštuju zakoni i civilizacijske norme i ne postoji istanca kojoj se nećemo obratiti, domaća i međunarodna, da ukažemo kako se u Crnoj Gori ne poštuju sopstveni zakoni i kako država, koja jedina ima monopol sile, ne koristi svoje institucije i kapacitete da zaštiti uništavanje kulturnog naslijeđa i spriječi anticrnogorsko bestijanje po Crnoj Gori i slavljenje najtragičnijih trenutaka crnogorskog naroda u istoriji. Zar neko stvarno misli da je moguć suživot sa nekim ko vam sipa so na živu ranu? Upravo je to cilj ovakvih djelovanja i to ne može proći bez odgovarajuće krivične odgovrnosti!

Oceni 5